Vad baserar vi månadens elpriser på? Här kommenterar vi den löpande utveckling på elmarknaden.
I vår senaste marknadsuppdatering nämnde vi att augusti skulle bjuda på ovanligt låga spotpriser på el, och det visade sig stämma. Faktum är att vi under månaden såg det lägsta medelpriset sedan början av 2000-talet. Den 24 augusti noterade vi för första gången ett helt dygn med negativa elpriser i hela Sverige.
Anledningen till de låga elpriserna var en kombination av låg efterfrågan, främst tack vare minskad industriförbrukning, och hög elproduktion från vindkraft, samt periodvis höga tillrinningar och ökad solelsproduktion över hela kontinenten. En något större nederbördsmängd än normalt i Norden under augusti har också förbättrat den hydrologiska balansen, som nu visar ett litet överskott jämfört med vad som är normalt för årstiden.
Väderprognoserna för de kommande veckorna har varierat kraftigt, men just nu tyder de på mindre nederbörd än normalt i det kraftproduktionsviktiga norska Västlandet, medan Sverige förväntas få normal till något över normal nederbörd. Prognoserna är dock ovanligt osäkra.
De låga spotpriserna har lett till en prissänkning på kortare terminskontrakt för de kommande månaderna. Samtidigt har marginalkostnaden för att driva kol- och gaskraftverk stigit, vilket tydligt syns i de kontinentala elpriserna som ligger betydligt högre än de Nordiska. Vid de tillfällen då Norden behöver importera el kan vi därför förvänta oss att prisnivåerna närmar sig eller överstiger de kontinentala priserna, vilket idag skulle innebära en fördubbling av elpriserna. För att möjliggöra import måste våra priser vara lika höga eller högre än grannländernas, vilket gör att priset på längre terminskontrakt påverkas av dessa omvärldsfaktorer.
Den 29 oktober införs en ny kapacitetsberäkningsmodell i Sverige, kallad flow-based. Svenska Kraftnät ansvarar för införandet. Syftet är att öka överföringskapaciteten i transmissionsnätet, vilket är positivt. Dock menar vissa experter att det kan leda till högre elpriser för svenska konsumenter, då fler timmar per dygn kommer att koppla de nordiska elpriserna till de högre kontinentala priserna. För den som vill fördjupa sig i de möjliga konsekvenserna eller förstå hur kapacitetsberäkningarna fungerar, rekommenderar vi följande läsning: Montel Group och Nordic RCC.
Informationen är rapporterad i god tro och speglar de aktuella åsikterna hos enskilda medarbetare. Åsikterna kan ändras utan varsel. Vi tar inget ansvar för handlingar baserade på vår information.
Det finns flera olika faktorer som påverkar elpriset. Här kan du läsa mer om några av dem.
En stor skillnad mot andra marknader är att det är mycket svårt att lagra elektricitet. Visserligen hjälper vattendammar för vattenkraft och lager för eldade kraftverk, men el måste produceras vid exakt samma tillfälle som den konsumeras. Det ställer krav på en dynamik i elnätet, och att stora aktörer kan förutspå och parera förändringar i förbrukning och förutsättningar.
Prissättningen på den Nordiska elmarknaden baseras mestadels på väder, då cirka 60 procent av Nordens elproduktion kommer från vattenkraft. Vilka nivåer som finns i vattenkraftverkens dammar och hur mycket det kommer att blåsa är avgörande, och där spelar bland annat nederbörd och snöavsmältning en viktig roll. Det gör att låga nivåer i vattenreservoarer kan översättas till att elpriset är högre. Men det finns fler aspekter som spelar in på hur elen prissätts, såsom de olika årstiderna, kostnad för bränsle (kol, olja gas), export- och importmöjligheter.
De nordiska länderna, förutom Island, har en gemensam avreglerad marknad, Nord Pool, där aktörer som Gävle Energi kan sälja och köpa sin el. I princip alla Sveriges elhandelsbolag köper sin el här, antingen själva eller genom partners och ombud. I Europa anses den nordiska marknaden vara den mest utvecklade, och står ofta förebild för nya avregleringar av länders elmarknader.
För att se våra elpriser skriver du in din adress här och väljer vilken typ av bostad du vill ha elen till. Stegen behövs för att visa vad din månadskostnad blir med våra olika elavtal, baserat på din elförbrukning.
Observera att du inte tecknar något avtal för att se elpriserna.
Se elpriser och avtal härSverige är geografiskt indelat i fyra elområden efter ett myndighetsbeslut av Svenska Kraftnät. Gränserna mellan elområdena går där det uppstår så kallade flaskhalsar i stamnätet och behöver byggas om för att kunna transportera mer el inom Sverige.
Uppdelningen i elområden kommer på sikt att ge ett starkare elnät i Sverige och stimulera till att nya kraftverk byggs där det är underskott på el. Detta kommer att skapa en bättre balans mellan tillgång och efterfrågan på el.
Elpriserna varierar periodvis beroende på var i Sverige du använder din el. Elen är generellt billigare att använda i norr, där det är överskott på el. Den blir dyrare att använda i söder, där det är vanligare med ett underskott på el.