Fjärrvärmenätet

Ta en titt på den här filmen som kortfattat beskriver hur fjärrvärmen i Gävle fungerar.

Fjärrvärmecentralen

Fjärrvärmecentralen för en villa är ungefär lika stor som ett normalt överskåp i ett kök och kan hängas på väggen. I fjärrvärmecentralen finns två värmeväxlare där den ena värmer dina element och den andra vattnet. Båda värms upp med hetvattnet från fjärrvärmenätet som är ett helt avskilt system. Fjärrvärmecentralen luktar inte, låter inte och behöver i stort sett ingen tillsyn.

Att tänka på kring din fjärrvärmecentral

När tiden är inne att byta ut fjärrvärmecentralen, eller om något behöver lagas, är det bra att fjärrvärmecentralen är enkel att komma åt. Ibland stöter vi på inbyggda centraler och det är tråkigt om du behöver riva ner en vägg eller kakla om ett rum för att centralen är inbyggd. Det kan också göra att det tar längre tid att åtgärda problemet. Går du i renoveringstankar? Fråga oss gärna så kommer vi med tips och råd.

Rummet där din fjärrvärmecentral sitter ska vara utrustad med en golvbrunn så att vattnet har någonstans att ta vägen ifall att det skulle uppstå ett läckage. Man kan också leda vattnet till ett annat rum med golvbrunn eller avlopp. Kontrollera gärna att din golvbrunn fungerar genom att hälla ner en hink med vatten.

Ett sista tips är att inte förvara ömtåliga saker i direkt anslutning till golvbrunnen eller fjärrvärmecentralen.