Fjärrvärmenätet

Fjärrvärme bygger på en enkel, men genial idé. Istället för att varje fastighet har en egen värmekälla, så produceras värmen centralt och strömmas ut till fastigheterna. Det är bekvämt för dig som är kund och gör det också möjligt att göra värme av sådant som annars bara skulle bli över. Streamad värme helt enkelt.

Att fjärrvärmen i Gävle är 100 % förnybar beror till stor del på vårt nära samarbete med Billeruds pappersbruk.

Så fungerar fjärrvärmecentralen

Fjärrvärmecentralen för en villa är ungefär lika stor som ett normalt överskåp i ett kök och kan hängas på väggen. I fjärrvärmecentralen finns två värmeväxlare där den ena värmer dina element och den andra vattnet. Båda värms upp med hetvattnet från fjärrvärmenätet som är ett helt avskilt system. Fjärrvärmecentralen luktar inte, låter inte och behöver i stort sett ingen tillsyn.

Placering av fjärrvärmecentralen

Funktioner i fjärrvärmecentralen

Två enkla saker som ger effekt är att sänka värmen i huset med någon grad och ta kortare duschar.

Fler spartips

  • Vädra enbart korta perioder och stäng dörren till det rum du vädrar.
  • Sänk temperaturen i rum som inte behöver vara lika varma och stäng dörren till rummet.
  • Se över isoleringen i huset, stora istappar från taket kan tyda på dålig isolering.
  • Byt till snålspolande duschmunstycken.
  • Duscha istället för att bada.

Hjälp dygnet runt, året runt

Vi står för drift och underhåll av din fjärrvärmecentral. Om du skulle få problem så åtgärdar vi felet utan extra kostnad.

Vill du felanmäla din fjärrvärme? Det gör du enkelt i vår app eller på Mina Sidor. Om det är brådskande ringer du vår driftcentral på 026-17 85 60. Vi finns på plats dygnet runt, året runt.

Vanliga frågor och svar om hur fjärrvärme fungerar

Kostnaden för fjärrvärme varierar mycket under året. Kalla vintermånader krävs det betydligt mer värme för att hålla huset varmt. På sommaren däremot används fjärrvärmen nästan enbart till varmvatten i duschar och kranar. Den fasta avgiften är densamma varje månad.

Rummet där din fjärrvärmecentral sitter ska vara utrustad med en golvbrunn så att vattnet har någonstans att ta vägen ifall att det skulle uppstå ett läckage. Man kan också leda vattnet till ett annat rum med golvbrunn eller avlopp. Kontrollera gärna att din golvbrunn fungerar genom att hälla ner en hink med vatten.

Ett sista tips är att inte förvara ömtåliga saker i direkt anslutning till golvbrunnen eller fjärrvärmecentralen.

Nej, det är inte en bra idé att bygga in din fjärrvärmecentral. När tiden är inne att byta ut fjärrvärmecentralen, eller om något behöver lagas, är det bra att fjärrvärmecentralen är enkel att komma åt. Går du i renoveringstankar? Fråga oss gärna så kommer vi med tips och råd.

Gävle Energi äger värmecentralen och ser till att den fungerar. I appen eller på Mina sidor kan du enkelt felanmäla din fjärrvärme vid exempelvis läckage eller problem med varmvattnet.

Det finns några enkla saker du kan testa om du upplever att din värme inte riktigt fungerar som den ska.

Läs mer här
Läs mer
Fjärrvärmeanslutning
Enkel, bekväm och 100% förnybar fjärrvärme.
Priser och prisjämförelser
Se priser på fjärrvärmeanslutning och uppvärmning.
Miljöriktig fjärrvärme
Se miljövärden och produktionsmix för vår fjärrvärme.