Nya elmätare till alla våra kunder

Just nu arbetar vi med att byta ut alla elmätare i vårt elnät. Det kommer att ge alla våra elnätskunder möjligheten att följa sin elanvändning och koppla till smarta hem-funktioner till sina elmätare.

Samma arbete pågår på alla elnätsbolag runtom i hela Sverige. När allting är klart år 2025 kommer, inte bara Gävle, utan hela landet att ha ett smartare elnät och alla elnätskunder har möjligheten att bidra till ett mer hållbart samhälle.

Vi byter alla elmätare Information om hur mätarbytet går till.

Med din nya elmätare kan du enkelt se din elförbrukning. Längre ner på den här sidan finns en kort film som visar hur du gör.

I din nya elmätare finns även ett kundgränssnitt som du kan använda för att koppla på ytterligare smarta hem-funktioner. Då kan du till exempel styra lastbalansering av en laddbox, solcellsanläggning eller ett batterilager.

Kundgränssnittet kallas bland annat HAN-port, P1-port eller H1-port.

Det finns olika sorters tillbehör till elmätare på marknaden. Vi tillhandahåller elmätaren. Tillbehör och verktyg för att skapa smarta hem-lösningar får du från den aktör du själv väljer att handla från.

Vår modell av elmätare heter Kamstrup Omnipower.

För att komma igång behöver du skicka in en begäran till oss om att låsa upp kundgränssnittet i din elmätare. Det gör du enkelt genom att logga in på Mina sidor och fylla i formuläret ”Öppna kundgränssnitt” som du hittar under E-tjänster i menyn.

Bra att veta

Mätaren skickar bara ut data och kan inte ta emot något. Därför kan elmätaren inte påverkas av utrustning som i sin tur ansluts till modulen.

Utan något extra tillbehör kan du enkelt se hur mycket el du använder i ditt hem i realtid. Med två enkla knapptryck visar dig elmätaren hur förbrukningen ser ut, den så kallade momentana effekten.

Klippet nedan visar hur du ska göra. Testa till exempel att stänga av det där extra elementet i garaget eller den eldrivna handdukstorken i badrummet eller starta torktumlaren eller dammsugaren så ser du på en gång hur förbrukningen ändras.

Du kanske själv vill eller behöver stänga av strömmen i ditt hus eller fritidshus vid något tillfälle. Det kan du enkelt göra själv direkt på elmätaren.

På Kamstrups webbplats kan du se två enkla instruktionsfilmer som visar hur du stänger av och startar elmätaren.

Så går det till

Ska du riva ett hus och behöver montera ner elmätaren eller behöver du göra en sammanslagning av elmätare? Då behöver du kontakta en behörig/godkänd installatör som utför jobbet. Gävle Energis montörer ansvarar för nedtagning och plombering av mätaren.

I tidslinjen kan du se hur det går till, steg för steg.

För installatörer

Logga in i installatörsportalen för att hantera dina ärenden.
Installatörsportalen
  • Behörig installatör Kontakta en behörig elinstallatör för frånkoppling eller sammanslagning av mätaren.
  • Skicka in föranmälan Din auktoriserade elinstallatör skickar in en föranmälan till Gävle Energi.
  • Installatörsmedgivande När elinstallatören fått ett installatörsmedgivande av Gävle Energi kan arbetet påbörjas.
  • Skicka in färdiganmälan När arbetet är slutfört ska en färdiganmälan skickas in till Gävle Energi.
  • Nedmontering Gävle Energi kommer och monterar ned mätaren samt plomberar.