Just nu arbetar vi med att byta ut alla elmätare i vårt elnät. Det kommer att ge alla våra elnätskunder möjligheten att följa sin elförbrukning och koppla till smarta hem-funktioner till sina elmätare.

På sikt kommer dessutom varje elmätare att kunna skicka larm direkt till oss om något är fel. Då kan vi i vår driftcentral se var felet finns och om det bara är du eller om flera kunder har påverkats. Det gör att vi automatiskt får snabb och exakt information och möjligheten att snabbare åtgärda fel som uppstår.

Samma arbete pågår på alla elnätsbolag runtom i hela Sverige. När allting är klart år 2025 kommer, inte bara Gävle, utan hela landet att ha ett smartare elnät och alla elnätskunder har möjligheten att bidra till ett mer hållbart samhälle.

Här kan du läsa mer om projektet: gavleenergi.se/matarbyte.

Din nya elmätares smarta funktioner

Med din nya elmätare kan du enkelt se din elförbrukning. (Längre ner på den här sidan finns en film som visar hur du gör.) Du kan även skaffa ett tillbehör som kallas HAN-modul. Till den kan du koppla smarta hem-funktioner och till exempel styra lastbalansering av en laddbox, solcellsanläggning eller ett batterilager.

Det finns olika sorters HAN-moduler på marknaden. Se till att den du skaffar är kompatibel med Omnipower trefasmätare från Kamstrup. Det är nämligen namnet och tillverkaren av din elmätare.

Komma igång med en HAN-modul

Du monterar modulen i den lilla luckan på framsidan av elmätaren.

För att komma igång behöver du kontakta vår kundservice och begära en aktivering och avkryptering av ditt kundgränssnitt så att elmätaren kan börja skicka ut information.

Bra grej att veta

Mätaren skickar bara ut data och kan inte ta emot något. Därför kan elmätaren inte påverkas av utrustning som i sin tur ansluts till modulen.

Gå till Mina sidor

Logga in

Instruktioner och manualer

Ej klart. Är det nedanstående material vi ska hänvisa till? Har hittat båda efter googling.

Kamstrup bruksanvisning pdf (se bifogad fil i mejl)

Interaktiv manual: https://userguides.kamstrup.com/frontend.php?id=1480&lang=SE


Håll koll på din elförbrukning direkt i elmätaren, utan modul

Utan någon extra utrustning kan du enkelt se hur mycket el du använder i ditt hem i realtid. Med två enkla knapptryck visar dig elmätaren hur förbrukningen ser ut, den så kallade momentana effekten.

Videon visar hur man gör. Testa till exempel att stänga av det där extra elementet i garaget eller den eldrivna handdukstorken i badrummet eller starta torktumlaren eller dammsugaren så ser du på en gång hur förbrukningen ändras.

Har du några funderingar?

Kontakta gärna vår kundservice via vår chatt här på webben. Du kan förstås även mejla oss på kundservice@gavleenergi.se eller ringa 026 – 17 85 75 så hjälper vi dig.