Ännu högre elräkningar att vänta i december

Elpriserna fortsätter att öka. Därför vill vi förvarna alla kunder med rörligt elpris att nästa räkning kan bli betydligt mycket högre än novembers.

Gävle Energi Elhandels rörliga elpris för november (inklusive påslag, elcertifikatsavgift och moms) var 126,23 öre per kilowattimme. För december och januari pekar prognoserna på att det kan bli cirka 200 öre per kilowattimme, kanske ännu högre, men prognosen är väldigt osäker.  

– Som alltid så bygger elhandel på prognoser och ingenting går att säga med säkerhet men mycket pekar just nu på att vi kommer att få se en väsentlig höjning av det rörliga priset. Kanske så mycket som en fördubbling. Då tycker vi att det är viktigt att förvarna våra kunder så att man kan tänka till kring sin elanvändning och ekonomi före räkningen kommer, säger Anton Holton, affärsområdeschef för Gävle Energis elhandel.  

Skillnader i ett sänkt eller höjt rörligt elpris blir mer märkbara ju större konsument av el man är. De kommande högre rörliga elpriserna kommer att kunna märkas av även om man bor i lägenhet och har en liten förbrukning. 

– För en lägenhetskund kan det handla om en höjning med några hundralappar men för någon som lever på marginalen kan det förstås vara helt avgörande för privatekonomin. För en eluppvärmd villa kan kommande elräkningar vara flera 1000 kronor högre än normalt. Det är helt enkelt en mycket allvarlig situation som hela samhället står inför, säger Anton Holton.  

Ska man byta till fast pris om man har rörligt? 

– Man kan förstås byta för att få ett mer förutsägbart pris på framtida räkningar. Nackdelen är att även de fasta priserna har nått nya rekordnivåer. Marknaden räknar med mer normaliserade priser under andra halvan av nästa år. Risken finns alltså att man binder sig till ett relativt högt medelpris. Man får väga för- och nackdelar utifrån sin boendeform, ekonomi och livssituation, förklarar Anton.  

Vad kan man göra själv för att hålla nere sina elkostnader? 

– Stäng av alla elprylar du inte behöver, till exempel golvvärme, handdukstorkar och belysning. Använd gärna tvätt- och diskmaskinen på tider då elanvändningen i landet är låg, det vill säga mitt på dagen eller mitt i natten så bidrar du till att platta ut kurvan för elanvändningen i samhället, vilket kan leda till ett lägre elpris. Även den som har ett fast elpris kan med fördel göra dessa åtgärder då det leder till nytta för både miljön och samhället. Om alla minskar sin elanvändning minskar vi nämligen risken för att Sverige måste importera smutsig el som har producerats av gas och kol, tipsar Anton Holton.  

Fler el- och energispartips finns att läsa i nyheten Spara el för plånboken och miljön.

Publicerades den 17 december, 2021.

Gå till nyhetsarkiv