Spara el för plånboken och miljön

De höga elpriserna ser ut att hålla i sig. Det finns en del du kan göra för att underlätta för plånbok och miljö.

I november 2020 låg vårt inköpspris på el 27,82 öre per kilowattimme. Ett år senare var priset 96,12 öre. Ju större konsument av el du är desto större påverkan får priset förstås för plånboken. En lägenhetskund med rörligt elpris kanske får en högre elräkning med några tior eller någon hundralapp medan en företagskund i tillverkningsindustrin med rörligt elpris kanske till och med måste stänga ner sin process tillfälligt under tider då priserna når rekordnivåer för att behålla lönsamheten i verksamheten.

Smart elanvändning hemma kan gynna hela Sverige

Om vi använder elen smart kan vi underlätta för den egna plånboken samtidigt som vi bidrar till en hållbar elanvändning för hela samhället.

– Den bästa kilowattimmen är den som aldrig används, då har man verkligen sparat el och pengar. Men man kan också, genom att använda elen på ett smart sätt vid rätt tid på dygnet, bidra till både miljönytta och att hjälpa elnätet. Det kan nämligen i sin tur leda till lägre toppar i det rörliga elpriset och minskad risk för att Sverige måste importera el, säger Samuel Costa Nordvall, energipedagog på Gävle Energi.

I Sverige producerar vi oftast elen vi använder själva och exporterar eventuellt överskott till resten av Europa. De gånger elen inte räcker till från vår egen produktion importerar vi från andra länder. Medan vi i Sverige producerar el som till 98 procent är fossilfri kan det vara fråga om helt andra, mindre klimatsmarta energikällor vid import där el kan tillverkas av både kol, gas och andra energikällor som har negativ påverkan på miljön.

Ditt bidrag gör stor skillnad

Genom att planera och vara flexibel i sin elanvändning kan alla bidra till att vi använder el från så klimatsmarta källor som möjligt.

– Om du bidrar till att spara på elen från fossilfria energikällor kan den klimatsmarta elen användas någon annanstans där den verkligen behövs. Om vi dessutom kan dra ner på elanvändningen när vi vet att den går upp i samhället, det vill säga på morgnarna när alla gör sig i ordning samt på eftermiddagarna när alla kommer hem från jobb och skola, så minskar vi risken för att behöva importera fossil el från ohållbar elproduktion. På det sättet blir både plånbok och miljö vinnare, säger Samuel.

Samuel Costa Nordvall är energipedagog på Gävle Energi.

El- och energispartips

  • Stäng av golvvärme och handdukstorkar när du inte är hemma.
  • Kör disk- och tvättmaskin på lägre temperaturer och eco-program. Oftast blir det lika rent ändå.
  • Har du en timerfunktion på din tvättmaskin? Ställ in den så att maskinen tvättar på natten när elanvändningen i samhället är låg.
  • Detsamma gäller elbilen. Ladda nattetid så bidrar du till att jämna ut topparna och dalarna för elanvändningen.
  • Spara på varmvattnet. Stäng av duschvattnet medan du schamponerar dig och fyll diskhon istället för att diska under rinnande vatten om du måste diska för hand.
  • Byt lampor till LED och släck belysningen om du inte behöver den.
  • Använd vattenkokare när du ska koka upp vatten. Det går snabbare och kräver mindre energi.
  • Stäng av och dra ur elprylar och laddare som inte används. Koppla gärna grejerna till en grenkontakt där du enkelt kan stänga av med ett knapptryck för att undvika att saker står i standby-läge.
  • Kan du sänka inomhustemperaturen? En grad lägre temperatur innebär en energibesparing på cirka 5 procent.
  • Vädra kort och effektivt. Vi vill förstås kunna få in frisk luft hemma även på vintern. Öppna fönstret ordentligt en kort stund i stället för att lämna fönstret på glänt ett längre tag.
  • Om du har utespa, pool eller liknande som du håller varma under vintern kan du spara mycket genom att stänga av och tömma det eller sänka temperaturen så mycket som möjligt.
  • Ska du byta vitvaror eller annan teknik i ditt hem? Köp gärna dem som har bäst betyg i energiklassningen.

Publicerades den 16 december, 2021.

Gå till nyhetsarkiv