Frågor och svar
Sök efter de vanligaste frågorna och svaren i vår FAQ.
Sök efter de vanligaste frågorna och svaren i vår FAQ.
Aktuell månad innehåller kostnadsberäkningar vilket gör att hitintills uppmätt eller summan i detaljerad historik inte är densamma som om man räknar ihop de värden som finns i grafen för varje dag. Den totala kostnaden som redovisas för innevarande månad är alltså ett uppskattat belopp, och inte summan av alla staplar/värden/dagar adderade. Det beror på att vår data även innehåller antaganden kring spot- och rörliga elpriser.
Om du har ett timprisavtal visas det totala antalet kWh för månaden och genomsnittspriset på fakturan samt inköpskostnader och elcertifikat. Vi visar inte alla kWh som använts varje timme och priset för timmarna, eftersom det i sådana fall skulle bli över 700 rader med siffror.
För att se din förbrukning och priset för timmarna kan du gå in på Detaljerad historik i appen, där kan du jämföra de använda kWh med priset per timme. Välj ”Användning” Jämför med ”Spotpris”.
Då du redan har använt en del av den producerade elen i huset, är det din överskottsproduktion från dina solceller som du ser på fakturan, Mina sidor och i vår app. Överskottet är den el du inte själv kan använda som matas in på elnätet till kunder i din närhet.
Din totala produktion (all el som producerats i anläggningen) kan du se i växelriktartillverkarens app, alternativt direkt på växelriktaren.
I dagsläget är vår app anpassad för privatkunder, företagskunder kan istället använda Mina sidor på vår webb. Där kan ni bland annat se era fakturor, avtal och energianvändning.
Vi söker nu hushåll med vattenburna värmesystem som vill vara med och utveckla effektsmarta hem i ett projekt vi kallar SmartEl. Testperioden är 12 månader. Du betalar 59 kr/månad, normalpriset är 199 kr/månad.
Produkten Ngenic Tune tillsammans med tillbehöret Track, service och support ingår under testperioden.
Här skickar du in din anmälan.
Läs mer härDen smarta termostaten Ngenic Tune är en extra hjärna till uppvärmningen av ditt hus. Ett självlärande system som hjälper dig spara energi och pengar.
Termostaten består av tre dosor och en app i din smartphone. Systemet behöver tillgång till internet och styrningen sker från Gävle Energis app eller Ngenics app.
Idag fungerar systemet med nästan alla värmepumpar med vattenburet värmesystem som bergvärme, luft/vatten-värmepumpar och frånluftsvärmepumpar. Ngenic Tune samlar information från innegivaren och utegivaren genom Ngenics molntjänst via din internetuppkoppling, för att sedan beräkna hur ditt hus ska styras på bästa sätt för att alltid hålla önskad temperatur.
Med tillbehöret Ngenic Track, som ingår i projektet, håller du enkelt koll på din elanvändning.
Läs mer om produkten Ngenic Tune och tillbehöret Ngenic Track.
Om du har ett timpris-avtal kan du dessutom låta systemet ta hänsyn till elpriset vilket gör att du både kan få jämnare inomhusklimat och spara pengar genom att producera värme när priset är lågt.
Här kan du se om ditt värmesystem är kompatibeltSmartEl Ngenic Tune är ett lättinstallerat ”plug-n-play”-system. Via den interaktiva guiden som du använder vid installationen kommer den att bekräfta dig ”live” när dina dosor får kontakt med servern. Det tar ca 15 minuter att installera och få igång systemet. När du fått hem paketet med utrustningen får du också tillgång till installationsguiden.
De verktyg du behöver för att installera utrustningen är en stjärnskruvmejsel att sätta upp innegivaren med (en vanlig stjärnskruv som ska in ca 1,5 cm i väggen). Du behöver även en tång för att klippa av sladden till utegivaren. En sådan tång ingår i leveransen som kommer med ditt paket.
Kontakta Ngenics support om du har problem med installationen på support@ngenic.se eller telefon 018 – 472 18 18 (vardagar 09.00-14.00).
Vi har för närvarande problem med exporten av mätvärden från insamlingssystemet. Vi hämtar mätvärden för fjärrvärme varannan dag just nu, vilket gör att värdena släpar ett dygn i appen. Vi jobbar för fullt på en lösning.
I appen kan du bland annat se kommande dygns uppskattade elkostnad, miljöpåverkan och dagens produktion av vindkraft tillsammans med dagens spot-priser på elbörsen. Det kan hjälpa dig att planera din användning utifrån de timmar som har lägst elpris, miljöpåverkan och högst vindproduktion. Lite beroende på vad som är viktigt för dig som kund och vilket avtal du har. Du kan själv välja vilka notiser du vill ha aktiverade. Det gör du enkelt under ”Mitt hem” och ”Notifikationer”.
Om du som kund har ett timpris kan du även dra nytta av svängningarna i elpriser under dygnet genom att passa på att exempelvis tvätta/diska eller ladda elbilen på de timmar elpriset är lägst.
Oavsett om du har ett timsprisavtal eller inte så finns det en miljöpåverkan i det svenska elsystemet. Därför kan du, trots att du inte har ett timprisavtal, hjälpa till att bidra ur miljöhänseende.
Om du är intresserad av att byta till ett timpris och därmed även ha chans att påverka din plånbok genom att hålla koll på notiser och prognoser i appen, kan du teckna ett rörligt timprisavtal med oss.
Är du befintlig kund kan du gå in i appen under ”E-tjänster” på startsidan (hem) och klicka på förnya avtal.
Vill du bli kund tecknar du enklast elavtal här.
Läs mer om hur appen fungerar härGå till Genvägar via startsidan, swipea till ”E-tjänster”, där under hittar du knappen för att förnya elavtal. Alternativet syns endast om det är aktuellt för dig som kund.
För att elbilsladdning och laddkartan ska synas som genvägar i appen, när du är inloggad, förutsätter det att du har angett att du har en elbil/hybrid eller att du valt att aktivera de två genvägarna.
”Ladda bilen” syns bara om du har angett att du har en elbil/hybrid.
Vi ställer frågorna för att vi ska kunna göra rätt typ av prognoser för kunden när den loggat in.
Vi baserar mycket av prognoserna baserat på kundens inställningar och onboarding flödet är en viktig del av detta. Datan är självklart anonymiserad och behövs som sagt endast för att våra algoritmer ska fungera så bra som möjligt.
Du loggar enkelt in med BankID antingen från den enhet du laddat ner appen på eller en annan enhet. I dagsläget kan du inte logga in med ditt kundnummer och lösenord.
Som elhandelskund hos oss är all el som vi levererar till dig 100% förnybar. Det garanterar vi genom att köpa in ursprungsgarantier från elproduktionsanläggningar som klassas som förnybara och sedan årligen redovisa elens ursprung till dig. Redovisningen gör vi på din faktura och på webben.
Även fast elen som vi levererar hem till dig är 100 % förnybar så kan du göra nytta i elsystemet och för miljön genom att använda mindre el när systemet är hårt belastat. Baserat på tidigare elanvändning samt data så som förbrukning, väder och geo-positionering kan vi med hjälp av smarta algoritmer och avancerad matematik skapa detaljerade uppskattningar om ditt hushålls miljöpåverkan timme för timme.
På så sätt så kan du välja att minska din elanvändning under vissa tider och bidra till att minska mängden CO2 i systemet genom att norden importerar exempelvis mindre kolkraft från Tyskland vid tillfället samt att fler kan ta del av den förnybara elen.
Med grannar menar vi hushåll som liknar ditt, har samma förutsättningar och finns i samma område så att väder och vind inte skiljer sig åt. Du kan inte se värden från specifika kunder utan all data är aggregerad.
Informationen består av uppskattade värden som bygger på data från Energimyndigheten och energiexperter och ska ge en uppskattad vy över vad som drar mest i ditt hem.
Appen arbetar med machine learning och smarta algoritmer som skapar prognoser för innevarande månad så att du får prognos på din kommande förbrukning, kostnad och miljöpåverkan.
För att alla anläggningar ska synas måste du själv stå på avtalen, om det är någon annan som står på exempelvis sommarhuset kan funktionen familjedelning användas.
Om du har fler anläggningar syns dessa i en drop-down högst upp till vänster i hemvyn, där kan du välja vilken anläggning som du vill titta på. Det går även att välja anläggning via drop-down menyn från flera vyer i appen.
Det framgår i appen när vi använder uppskattade värden.
Efter att fakturan är skapad och skickad uppdateras de uppskattade värdena till faktiska värden. Historisk data är alltså faktiska värden så länge vi fått avlästa värden från elnätsägaren.
Kontakta vår kundservice så hjälper vi dig.
Kontakta ossKontrollera dina inställningar i mobilen om text skrivs utanför och all information inte syns för dig. Det kan vara så att du har valt större textstorlek eller inzoomning i din mobil. Detta ändrar du i mobilens inställningar.
Du kan ha en förbrukning som är lägre än genomsnittet men ändå ha en miljöpåverkan som är högre än genomsnittet. Detta eftersom miljöpåverkan i elnätet ändras varje timme så kan det hända att du olyckligtvis har tajmat in din förbrukning under de ”dåliga” timmarna ur ett Co2-perspektiv.
I fliken prognos kan du se hur miljöpåverkan skiljer sig varje timme det närmsta dygnet. Du kan även få pushnotiser när vi har mycket miljöpåverkan i elnätet och försöka undvika att förbruka på dessa timmar. Observera att miljöpåverkan inte tar hänsyn till om du har solceller på taket eller andelar i en solcellspark.
För att få 100 % behöver alla frågorna besvaras om ditt hushåll. Om du exempelvis inte har någon bil behöver du ange ”Har ej bil”.
För att få 100 % så måste du fylla i din mejl samt telefonnummer, det gör via “Kontouppgifter” under “Min profil”.
I dagsläget kan du inte välja hur datumet ska visas i appen däremot påverkas datumformatet av telefonens språkval. Om du har din mobil inställd på engelska kommer datum i appen visas enligt engelska ”regler”.
Om du inte har valt språk och appen är på engelska per automatik behöver du kontrollera vilket språk din mobil är inställd på.
Språket ändrar du i mobilens inställningar.
Kontakta vår kundservice så hjälper vi dig.
Börja med att logga ut eller tvångsavsluta appen, därefter logga in igen.
Är det fortfarande ingen skillnad kan du prova att radera appen och installera den på nytt.
Om det ändå är fel kontakta vår kundservice.
Börja med att kontrollera om Google Play är inställt på ett av de nordiska länderna.
Här kan du läsa hur du ändrar land.
För att logga in i appen behöver du vara kunden som står på avtalet. Om avtalet står på en annan person be istället den som står på avtalet logga in och ”familjedela” som inloggad i appen. Därefter kan du logga in med BankID.
Gävle Energi har en utmärkt app där du kan se dina fakturor och avtal från GavleNet, men GavleNet har ingen egen app.
Läs hur du gör här.
Om du har ett timprisavtal visas det totala antalet kWh för månaden och genomsnittspriset på fakturan samt inköpskostnader och elcertifikat. Vi visar inte alla kWh som använts varje timme och priset för timmarna, eftersom det i sådana fall skulle bli över 700 rader med siffror.
För att se din förbrukning och priset för timmarna kan du gå in på Detaljerad historik i appen, där kan du jämföra de använda kWh med priset per timme. Välj ”Användning” Jämför med ”Spotpris”.
För att se våra elpriser skriver du in din adress här och väljer vilken typ av bostad du vill ha elen till. Stegen behövs för att visa vad din månadskostnad blir med våra olika elavtal, baserat på din elförbrukning.
Observera att du inte tecknar något avtal för att se elpriserna.
Se elpriser och avtal härI samband med att du tecknar elavtal med oss kontrollerar vi din uppsägnings- och bindningstid och hjälper dig att säga upp ditt avtal med din elhandlare genom en fullmakt som du signerar med BankID. Vi sköter hela bytet åt dig.
Bli kund härVi söker nu hushåll med vattenburna värmesystem som vill vara med och utveckla effektsmarta hem i ett projekt vi kallar SmartEl. Testperioden är 12 månader. Du betalar 59 kr/månad, normalpriset är 199 kr/månad.
Produkten Ngenic Tune tillsammans med tillbehöret Track, service och support ingår under testperioden.
Här skickar du in din anmälan.
Läs mer härDen smarta termostaten Ngenic Tune är en extra hjärna till uppvärmningen av ditt hus. Ett självlärande system som hjälper dig spara energi och pengar.
Termostaten består av tre dosor och en app i din smartphone. Systemet behöver tillgång till internet och styrningen sker från Gävle Energis app eller Ngenics app.
Idag fungerar systemet med nästan alla värmepumpar med vattenburet värmesystem som bergvärme, luft/vatten-värmepumpar och frånluftsvärmepumpar. Ngenic Tune samlar information från innegivaren och utegivaren genom Ngenics molntjänst via din internetuppkoppling, för att sedan beräkna hur ditt hus ska styras på bästa sätt för att alltid hålla önskad temperatur.
Med tillbehöret Ngenic Track, som ingår i projektet, håller du enkelt koll på din elanvändning.
Läs mer om produkten Ngenic Tune och tillbehöret Ngenic Track.
Om du har ett timpris-avtal kan du dessutom låta systemet ta hänsyn till elpriset vilket gör att du både kan få jämnare inomhusklimat och spara pengar genom att producera värme när priset är lågt.
Här kan du se om ditt värmesystem är kompatibeltSpotpris är det pris som vi elhandelsföretag köper in elen för på den nordiska elbörsen Nord Pool. Spotpriserna sätts varje timme och styrs av tillgång och efterfrågan. När tillgången är hög och efterfrågan låg sjunker spotpriset.
Om du som kund har ett rörligt timpris betalar du spotpris (samt påslag enligt avtal) per timme från den nordiska elbörsen, med ett rörligt timpris kan du dra nytta av svängningarna i elpriser under dygnet genom att exempelvis tvätta/diska eller ladda elbilen på de timmar spotpriset är lägst.
SmartEl Ngenic Tune är ett lättinstallerat ”plug-n-play”-system. Via den interaktiva guiden som du använder vid installationen kommer den att bekräfta dig ”live” när dina dosor får kontakt med servern. Det tar ca 15 minuter att installera och få igång systemet. När du fått hem paketet med utrustningen får du också tillgång till installationsguiden.
De verktyg du behöver för att installera utrustningen är en stjärnskruvmejsel att sätta upp innegivaren med (en vanlig stjärnskruv som ska in ca 1,5 cm i väggen). Du behöver även en tång för att klippa av sladden till utegivaren. En sådan tång ingår i leveransen som kommer med ditt paket.
Kontakta Ngenics support om du har problem med installationen på support@ngenic.se eller telefon 018 – 472 18 18 (vardagar 09.00-14.00).
Regeringen beslutade i februari om en elpriskompensation för att stötta de som har drabbats av höga elräkningar i vinter.
På fakturan för maj månad har vi börjat betala ut elpriskompensationen till våra kunder. Allting sköts automatiskt och kunden behöver inte göra någonting.
Kompensationen gäller för december 2021 samt januari och februari 2022. Alla kunder ska ha fått kompensationen senast den 31 december i år. Stödet betalas ut i form av avdrag på elräkningen. Om stödet är större än beloppet på räkningen i maj så dras kvarvarande belopp av från kommande fakturor tills kunden har fått hela stödet utbetalt.
Har du flyttat?
Om du har flyttat från vårt nätområde ber vi dig istället att kontakta vår kundservice för att lämna kontouppgifter så betalar vi istället ut ersättningen till dig.
Läs mer i den här nyheten på vår webb.
I appen kan du bland annat se kommande dygns uppskattade elkostnad, miljöpåverkan och dagens produktion av vindkraft tillsammans med dagens spot-priser på elbörsen. Det kan hjälpa dig att planera din användning utifrån de timmar som har lägst elpris, miljöpåverkan och högst vindproduktion. Lite beroende på vad som är viktigt för dig som kund och vilket avtal du har. Du kan själv välja vilka notiser du vill ha aktiverade. Det gör du enkelt under ”Mitt hem” och ”Notifikationer”.
Om du som kund har ett timpris kan du även dra nytta av svängningarna i elpriser under dygnet genom att passa på att exempelvis tvätta/diska eller ladda elbilen på de timmar elpriset är lägst.
Oavsett om du har ett timsprisavtal eller inte så finns det en miljöpåverkan i det svenska elsystemet. Därför kan du, trots att du inte har ett timprisavtal, hjälpa till att bidra ur miljöhänseende.
Om du är intresserad av att byta till ett timpris och därmed även ha chans att påverka din plånbok genom att hålla koll på notiser och prognoser i appen, kan du teckna ett rörligt timprisavtal med oss.
Är du befintlig kund kan du gå in i appen under ”E-tjänster” på startsidan (hem) och klicka på förnya avtal.
Vill du bli kund tecknar du enklast elavtal här.
Läs mer om hur appen fungerar härElpriserna stiger snabbt som en följd av kriget i Ukraina och de sanktioner som riktats mot Ryssland efter krigsutbrottet. Exempelvis har gasleveranser till flera länder inom EU strypts och kolleveranser sker från andra länder än Ryssland. Samtidigt så är magasinsnivåerna i de sydliga delarna i Norge i dagsläget ansträngda, med en i skrivande stund en risk för ransonering på 20% till vintern. Då vi sitter ihop med våra grannländer påverkas vi av utvecklingen i vår omvärld. Detta har fått som följd att både spotpriset och terminspriserna (som fasta elkontrakt baseras på) stiger och har stigit kraftigt den senaste tiden.
Hur utvecklingen blir i framtiden är högst osäker. Orsaken är att ingen idag vet hur utgången av kriget eller följdverkningarna av alla sanktioner blir. I skrivande stund jobbar EU med att vidtaga åtgärder för att skydda konsumenter från prisökningar och minska risken för ransonering av olika energislag. Vi vet inte idag vilka åtgärder som kommer att vidtagas från myndigheterna och vilka följdverkningar detta får på elmarknaden.
Läs mer härElmarknaden är i ständig förändring och vad du som kund får för elpris är baserat på marknadspriserna på elbörserna.
Spotpriset publiceras av Nord Pool och de terminer vi baserar våra fastprisavtal på kommer från Nasdaq, priserna här återspeglar marknadens förväntningar för var spotpriset kommer att levereras i framtiden.
Om du tecknade avtal för något år sedan kan det vara så att marknadspriserna var i ett bättre läge och du således hade möjlighet till att binda till ett lägre elpris.
Här kan du läsa mer om hur elmarknaden fungerarAlla elhandelsföretag köper elen från samma börs och följer samma prisutveckling på elmarknaden. Avtal och villkor kan skilja mellan olika företag, var därför uppmärksam om du får ett erbjudande där priserna sticker ut jämfört med andra aktörer.
Många elhandelsföretag har tidsbegränsade kampanjpriser som gynnar dig under en kortsiktig period. Vi tror på en långsiktig relation med våra kunder genom att ha bra standardpriser som gynnar dig som kund ur ett längre perspektiv, med schyssta transparanta villkor och priser utan oförutsedda kostnader.
Här kan du läsa om våra avtalMarknaden indikerar fortsatt mycket höga elpriser även under sommaren och kommande vinter, men även längre fasta kontrakt har stigit kraftigt, som en följd av kriget i Ukraina. Flera europeiska länder försöker under stor tidspress minska sitt användande av naturgas som energikälla, vilket trots de höga ambitionerna kommer att ta lång tid. Beroendet av import från Ryssland är sannolikt stort under de kommande åren. Energiomställningen från fossilberoende till förnybar kommer sannolikt gå i ett rasande tempo och där EU har höga ambitionsnivåer. Omställningen medför sannolikt många utmaningar på vägen, vilket avspeglas i elpriserna för framtida leveranser som i dagsläget är på rekordhöga nivåer.
Hur framtiden utvecklar sig är i skrivande stund väldigt svårt att svara på, beroende på utvecklingen i kriget och hur olika länder agerar som en följd av kriget. Riskpremien har under de senaste månaderna ökat kraftigt som en följd av handelshindren mellan västvärlden och Ryssland. Detta betyder att fasta elpriser har stigit kraftigt, samtidigt som EU undersöker hur man ska kunna stötta sina invånare från stigande energipriser, vilket gör att det idag är oerhört svårt att ge några rekommendationer.
I skrivande stund (juni 2022) har terminspriserna för återstoden av 2022 ökat kraftigt i pris den senaste tiden. Orsaken är invasionen av Ukraina och de embargon som västvärlden satt in mot Ryssland, med minskad leverans av bland annat gas till Europa som följd. Samtidigt som det är låg magasinsfyllnad i vattenkraftsdammarna i de sydvästra delarna av Norge (20% sannolikhet för ransonering i höst). Hur utvecklingen av kriget, vädersituationen i sydvästra Norge och vilka följdverkningar av detta är i dagsläget oöverskådliga, för hela Europa. Norden är i detta perspektiv bättre förberedda (med en mer diversifierad elproduktion) än stora delar av Europa. Men den kontinentala prisbilden smittar av sig även till våra priser. Prisrörelserna på alla energimarknader är väldigt stora och marknaden förväntar sig fortsatt stora rörelser på elmarknaden i närtid.
Vill du följa utvecklingen på elmarknaden? Få info varje månad här.Vill du ha tryggheten att veta vad du betalar för din el är ett fast pris att föredra. Om du har utrymme i din ekonomi att ha ett rörligt avtal kan du vinna på det sett ur ett längre perspektiv då du är med på marknadens både upp och nedgångar. Historisk sett är det ett högre elpris under vinterhalvåret medan det är lägre under sommarhalvåret.
Tänk på att historiska mönster är ingen garanti för att det ska vara så i framtiden och att det alltid finns en risk med ett rörligt avtal eftersom priserna kan svänga snabbt beroende på oförutsedda händelser som påverkar elmarknaden.
Just nu erbjuder vi inte fast elpris. Eftersom läget på elmarknaden är så osäkert på grund av världsläget har vi valt att pausa fastprisavtal.
Gå till Genvägar via startsidan, swipea till ”E-tjänster”, där under hittar du knappen för att förnya elavtal. Alternativet syns endast om det är aktuellt för dig som kund.
Många kunder är på jakt efter det lägsta priset. Tänk då på att säkerställa så att du inte råkar ut för tillkommande kostnader i efterhand. Dessutom ska du hålla utkik efter bindningstider som anger hur länge avtalet gäller och uppsägningstider för att komma ur ett avtal. Det kan även finnas andra faktorer än pris som är viktiga för kundens val, till exempel om det är ett miljövänligt elavtal, om företaget har en kundservice som snabbt kan svara på frågor och att jag som kund blir omhändertagen när problem uppstår.
Du är välkommen att kontakta vår kundservice för hjälp med ditt val av elavtal.
Brytkostnaden är vad det kostar dig att bryta ett avtal innan den avtalade tiden gått ut. Om du till exempel tecknat ett 3-årsavtal, men vill byta leverantör efter ett år – då får du betala en avgift för det. På samma sätt som om du vill lösa ett bundet bostadslån i förtid.
Om du inte ska flytta utan vill byta leverantör är du välkommen att kontakta vår kundservice på 026-17 85 75.
Ja, vi tar betalt för 100% förnybar el genom vår kostnad för att köpa in ursprungsgarantier från förnybara produktionsanläggningar (vatten, vind, sol och biobränsle) och betalas av kunden som en del av elpriset.
Gävle Energi Elhandel har valt att bara sälja 100% förnybar el.
I våra elavtal (förutom några större företag) så specificerar vi inte kostnaden för ursprungsgarantier på fakturan eller när en kund tecknar avtal, det är inräknat i elpriset.
Du kan läsa mer här.
Ursprungsgarantier prissätts per använd kilowattimme och är en handelsvara inom elhandelsvärlden. Elleverantörer köper ursprungsgarantier av elproducenter för att kunna intyga för sina kunder att elen som elleverantören säljer kommer från förnybar elproduktion.
Läs mer härVi köper i nuläget inte elcertifikat och ursprungsgarantier av privatpersoner.
En till två månader innan ditt avtal löper ut så kommer vi att påminna dig om att teckna om ditt avtal. Du kan även se avtalstid på bekräftelsen som du fick när du tecknade avtalet, på din faktura eller på Mina Sidor.
Läs mer om hur du förnyar ditt avtal här.
Vår el kommer från 100% förnybara energikällor så som vindkraft, vattenkraft och biobränslen. Den är helt fri från ämnen som kan skada vår miljö, som kol och olja. Du kan läsa mer om vår el och fördelningen av energikällor här.
Årstid är en viktig faktor för prissättningen på el då mörker och kyla gör att vi förbrukar mer el på vintern. På riktigt kalla vinterdagar är elsystemet hårt utnyttjat, då förbrukning för uppvärmning är hög. Under sommaren är dessutom delar av näringslivet och många av Sveriges industrier nedstängda, vilket ger ett minskat tryck på systemet och normalt lägre elpriser som följd.
Jämförpris finns för att det ska bli lättare att jämföra olika elavtal. I jämförpriset är alla kostnader, även den fasta månadsavgiften, inräknade i priset och sedan utslaget på förbrukningen.
Elnätsavgifter och energiskatt tillkommer från ditt elnätsföretag.
Vad roligt att du också vill bidra till en hållbar framtid. Du kan enkelt teckna ett 100% förnybart elavtal här, eller genom att kontakta kundservice. Vi hjälper dig också att säga upp ditt nuvarande avtal med din elhandlare.
På Mina Sidor kan du se vad du har för avtal, aktuella priser och avtalstider. Du kan också se dina avtalsuppgifter på din faktura.
Det händer att oseriösa säljare påstår att de ringer från oss eller har ett samarbete med oss på Gävle Energi Elhandel eller Söderhamn Nära Elhandel, vi har inget samarbete med något annat elbolag.
När vi ringer våra kunder i försäljningssyfte är telefonnummerformatet alltid 026 – 17 XX XX. Om du är osäker är du förstås alltid välkommen att kontakta vår kundservice för råd så hjälper vi dig.
Läs mer härNär vi ringer våra kunder i försäljningssyfte är telefonnummerformatet alltid 026 – 17 XX XX. Om du är osäker är du förstås alltid välkommen att kontakta vår kundservice för råd så hjälper vi dig.
Det händer att oseriösa säljare påstår att de ringer från oss eller har ett samarbete med oss på Gävle Energi Elhandel eller Söderhamn Nära Elhandel, vi har inget samarbete med något annat elbolag.
Läs mer härDet krävs en fullmakt som ger dig rätt att hantera en annan persons avtal.
Nej, i dagsläget har vi ingen sådan rabatt.
En till två månader innan ditt avtal löper ut så kommer vi att påminna dig om att teckna om ditt avtal. Om vi inte hör något från dig när avtalet löpt ut så hamnar du automatiskt på ett övergångspris. Passa på att teckna ett av våra förmånligare elavtal istället.
Läs mer om hur du förnyar ditt avtal här.
Om du har ett bundet elavtal som snart löper ut eller ett rörligt, anvisat eller övergångspris så förnyar du enkelt avtalet på Mina Sidor eller i vår app.
Läs mer om att förnya avtal härMånadsavgiften hjälper till att betala systemkostnader, lokalkostnader, löner och fakturakostnader.
Vi återinvesterar vinsten i verksamheten eller delar ut till våra ägare – kommunerna Gävle och Söderhamn, så de kan utveckla städerna till bättre platser att bo och verka i.
Om du inte själv gör ett aktivt val av elavtal får du automatiskt ett anvisningspris hos ditt anvisade elbolag. Den avtalsformen innebär oftast ett dyrare elpris. Teckna därför ett elavtal med fast eller rörligt elpris så sparar du pengar.
Anvisningspris föregående månad (öre/kWh) – Elområde 3
Rörligt elpris + påslag + elcertifikat + 25% moms:
Anvisningspris föregående månad (öre/kWh) – Elområde 2
Rörligt elpris + påslag + elcertifikat + 25% moms:
En fast månadsavgift på 49 kronor tillkommer.
Elpriserna varierar periodvis beroende på var i Sverige du använder din el. Elen är generellt billigare att använda i norr, där det är överskott på el. Den blir dyrare att använda i söder, där det är vanligare med ett underskott på el.
Uppdelningen i elområden kommer på sikt att ge ett starkare elnät i Sverige och stimulera till att nya kraftverk byggs där det är underskott på el. Detta kommer att skapa en bättre balans mellan tillgång och efterfrågan på el.
Om ditt elavtal löper ut och du inte aktivt tecknar ett nytt avtal får du avtalsformen övergångspris. Den avtalsformen innebär oftast ett dyrare elpris. Teckna därför ett elavtal med fast eller rörligt elpris så sparar du pengar.
Här kan du läsa mer och se aktuellt övergångsprisMånadsavgift:
En fast månadsavgift som är densamma varje månad, oberoende av din elanvändning.
Elpris:
Kostnaden för den använda mängden kilowattimmar (kWh) under föregående månad med ditt avtalade elpris, kostnaden specificeras i ören per kilowattimme.
Elcertifikat:
I de fasta elprisavtalen ingår elcertifikaten i elpriset och specificeras därför inte på fakturan. I rörligt elprisavtal tillkommer avgiften för elcertifikat och den specificeras därför separat.
Moms:
På den totala kostnaden tillkommer 25 % moms.
Om du har Timpris (Rörligt elpris timme för timme) så presenterar vi även inköpskostnaden på din faktura.
Här kan du läsa vår fakturaförklaringI dagsläget erbjuder vi inte vinterpris.
Du betalar spotpris per timme från den nordiska elbörsen, Nord Pool.
Historiska spotpriser kan du se på Nord Pools webb HÄR. Välj rätt prisområde och valuta. Du kan även se gårdagens och morgondagens spotpriser i vår app.
Utöver spotpriset tillkommer:
På din faktura kommer inte elanvändningen per timme att specificeras utan där räknas allt om till en månadsförbrukning.
Är du befintlig kund kan du gå in i appen under ”E-tjänster” på startsidan (hem) och klicka på förnya avtal, eller teckna om på Mina Sidor.
Vill du bli kund tecknar du enklast elavtal här.
Som elkund har du två avtal för din el, ett elnäts- och ett elhandelsavtal.
Elnätsavtalet har du med företaget som äger och underhåller det lokala elnätet i det område där du bor.
Elhandelsavtalet avser kostnaden för elen du använder i din bostad. Du är fri att välja vilket elhandelsföretag du köper din el ifrån. Därför kan du få din elräkning från två olika avsändare. Har du Gävle Energi som både elnätsföretag och elhandelsföretag får du din elräkning på en och samma faktura.
Sverige är geografiskt indelat i fyra elområden efter ett myndighetsbeslut av Svenska Kraftnät. Gränserna mellan elområdena går där det uppstår så kallade flaskhalsar i stamnätet och behöver byggas om för att kunna transportera mer el inom Sverige.
Årstid är en viktig faktor för prissättningen på el då mörker och kyla gör att vi förbrukar mer el på vintern. På riktigt kalla vinterdagar är elsystemet hårt utnyttjat, då förbrukning för uppvärmning är hög. Under sommaren är dessutom delar av näringslivet och många av Sveriges industrier nedstängda, vilket ger ett minskat tryck på systemet och normalt lägre elpriser som följd.
En stor skillnad mot andra marknader är att det är mycket svårt att lagra elektricitet. Visserligen hjälper vattendammar för vattenkraft och lager för eldade kraftverk, men el måste produceras vid exakt samma tillfälle som den konsumeras. Det ställer krav på en dynamik i elnätet, och att stora aktörer kan förutspå och parera förändringar i förbrukning och förutsättningar.
Prissättningen på den Nordiska elmarknaden baseras mestadels på väder, då cirka 60 procent av Nordens elproduktion kommer från vattenkraft. Vilka nivåer som finns i vattenkraftverkens dammar och hur mycket det kommer att blåsa är avgörande, och där spelar bland annat nederbörd och snöavsmältning en viktig roll. Det gör att låga nivåer i vattenreservoarer kan översättas till att elpriset är högre. Men det finns fler aspekter som spelar in på hur elen prissätts, såsom de olika årstiderna, kostnad för bränsle (kol, olja gas), export- och importmöjligheter.
De nordiska länderna, förutom Island, har en gemensam avreglerad marknad, Nord Pool, där aktörer som Gävle Energi kan sälja och köpa sin el. I princip alla Sveriges elhandelsbolag köper sin el här, antingen själva eller genom partners och ombud. I Europa anses den nordiska marknaden vara den mest utvecklade, och står ofta förebild för nya avregleringar av länders elmarknader.
Elcertifikat är ett verktyg för att nå miljömålen kring förnybar energi.
Bakgrunden till elcertifikaten är att alla som använder el, så väl privatpersoner som företag, ska vara med och betala för utvecklingen och utbyggnaden av förnybara energikällor. Elcertifikatsavgiften ingår som en del av det konkurrensutsatta elpriset som du betalar till ditt elhandelsföretag.
Uppsägningstiden på rörligt elpris är en månad.
För att vi ska kunna byta ditt elavtal till Gävle Energi behöver vi en fullmakt från dig. Med din fullmakt ansvarar vi för att prata med ditt nuvarande elnäts- och elhandelsbolag så att vi kan genomföra bytet åt dig.
Vår el kommer från 100 % förnybara energikällor så som vindkraft, vattenkraft och biobränslen. Den är helt fri från ämnen som kan skada vår miljö, som kol och olja.
Gävle Energi köper gärna ditt överskott av el om du har en mikroproduktionsanläggning. Beroende på vad du har för förutsättningar erbjuder vi olika avtal.
Läs mer och se våra erbjudanden härTimpris ger dig det senaste börspriset på el varje timme. Du har därmed möjlighet att sänka dina elkostnader genom att anpassa din elanvändning till perioder när elpriset är lägre genom att passa på att exempelvis tvätta/diska eller ladda elbilen på de timmar elpriset är lägst. Om du har timpris kan du genom vår app hålla koll på notiser och prognoser för svängningarna i elpriser under dygnet.
Timpris gäller tillsvidare med en månads uppsägningstid för privatperson och tre månader för företag om inte annat avtalas.
Vill du teckna timpris?
Är du befintlig kund kan du gå in i appen under ”E-tjänster” på startsidan (hem) och klicka på förnya avtal, eller teckna om på Mina Sidor.
Vill du bli kund tecknar du enklast elavtal här.
Om du är företagskund är du välkommen att kontakta kundservice.
Om du har utrymme i din ekonomi att ha ett rörligt avtal kan du vinna på det sett ur ett längre perspektiv då du är med på marknadens både upp och nedgångar. Rörligt elpris följer den nordiska elmarknadens utveckling och justeras varje månad. Rörligt elpris gäller tillsvidare med en månads uppsägningstid.
Teckna nytt elavtalFast elpris kan vara ett bra alternativ för dig som vill slippa oroa dig för om elpriset kommer att stiga. Elpriset blir detsamma som det var när du tecknade avtalet och bibehålls under hela avtalstiden. Just nu erbjuder vi inte fast elpris. Eftersom läget på elmarknaden är så osäkert på grund av världsläget har vi valt att pausa fastprisavtal.
Här kan du se vilka avtal vi erbjuderDen el som du producerar med dina solceller och du inte själv kan använda matas in på elnätet till kunder i din närhet. Det innebär att våra kostnader för transporten av el genom elnätet till dessa kunder minskar och vi får en så kallad nätnytta. Du får ersättning från oss som elnätsföretag vid inmatning av el. Ersättningen kallas för ”nätnyttoersättning” och betalas automatiskt ut från oss på din faktura.
Se aktuell ersättning härRegeringen beslutade i februari om en elpriskompensation för att stötta de som har drabbats av höga elräkningar i vinter.
På fakturan för maj månad har vi börjat betala ut elpriskompensationen till våra kunder. Allting sköts automatiskt och kunden behöver inte göra någonting.
Kompensationen gäller för december 2021 samt januari och februari 2022. Alla kunder ska ha fått kompensationen senast den 31 december i år. Stödet betalas ut i form av avdrag på elräkningen. Om stödet är större än beloppet på räkningen i maj så dras kvarvarande belopp av från kommande fakturor tills kunden har fått hela stödet utbetalt.
Har du flyttat?
Om du har flyttat från vårt nätområde ber vi dig istället att kontakta vår kundservice för att lämna kontouppgifter så betalar vi istället ut ersättningen till dig.
Läs mer i den här nyheten på vår webb.
Ska ditt hus rivas och du ska bygga nytt tar du kontakt med en behörig elinstallatör som skickar in en föranmälan till oss.
För att sätta upp en till mätare i en fristående byggnad som avser bostadsändamål, behöver du ha en egen serviskabel till byggnaden, oavsett om byggnaderna står inom samma fastighet. Det betalar du en nyanslutningsavgift för samt anlitar en elinstallatör som skickar in en föranmälan till oss. Se aktuella nyanslutningspriser här.
Om du vill dela på en mätare, det vill säga sätta upp en till mätare i samma byggnad, exempelvis om du ska hyra ut övervåningen i ett hus. Då tar du kontakt med en behörig elinstallatör som skickar in en föranmälan till oss, Gävle Energi tar inte ut någon nyanslutningskostnad för detta.
Det kostar inte något att ha en HAN-modul installerad på din elmätare, och vi tar inga avgifter för att aktivera eller inaktivera din modul.
Läs mer om smarta elmätare härDu kan montera din modul själv. Modulen monteras innanför den lilla luckan på framsidan av elmätaren. Det kan sitta en plastplomb där, vid montering tas den bort.
Gävle Energi behöver aktivera ditt kundgränssnitt (HAN-porten) innan modulen kan användas då mätaren normalt är krypterad med hänsyn till GDPR.
För att komma igång behöver du skicka in en begäran till oss om att låsa upp kundgränssnittet i din elmätare. Det gör du enkelt genom att klicka på den här länken för att logga in på Mina sidor och fylla i formuläret ”Öppna kundgränssnitt”. Observera att det endast är du som står som kund för elnätsavtalet som kan begära öppning med ditt BankID.
Gävle Energi säljer inga moduler och kan tyvärr inte rekommendera någon särskild återförsäljare.
Läs mer om smarta elmätare härSamtliga moduler är kompatibla med den nya sorten elmätare, och har samma funktioner.
En HAN-modul är en modul som kopplas till den nya elmätaren och möjliggör för konsumenten att se sin data för exempelvis laststyrning av elbilsladdare, övervakning av elförbrukning samt se export från solceller.
Det finns olika sorters tillbehör till elmätare på marknaden. Vi tillhandahåller elmätaren. Tillbehör och verktyg för att skapa smarta hem-lösningar får du från den aktör du själv väljer att handla från.
Vi arbetar aldrig med dörrförförsäljning. Det förekommer att vi åker hem till kunder med anledning av olika arbeten så som reparationer, underhåll, reinvesteringar, felanmälan och mätarbyten.
Våra entreprenörer kan alltid visa id i form av ID06 och vår egen personal kan visa Gävle Energis eget ID-kort. Vid tveksamheter är du välkommen att kontakta kundservice.
Du får en minskning av den fasta elnätskostnaden på en kommande faktura, inte senare än sex månader från utgången av den månad då vi fick eller borde ha fått kännedom om strömavbrottet.
Läs mer härTack vare att vi har ett modernt och väl underhållet elnät har vi ytterst sällan långvariga avbrott. Men skulle du som kund bli helt utan el under en sammanhängande period om minst tolv timmar har du rätt till ersättning. Här kan du läsa mer.
Om du vill flytta din redan nedgrävda inkommande elledning tar du kontakt med en behörig installatör som skickar in en föranmälan om servisändring till oss via installatörsportalen.
Om du däremot vill göra om en inkommande luftledning till en nedgrävd ledning behöver du kontakta oss för att utreda dina förutsättningar och eventuell kostnad.
I vissa fall går det bra och medför oftast en faktisk kostnad för utförandet. Du är välkommen att kontakta oss så kan vi titta närmare på dina förutsättningar och eventuell kostnad.
Det bör säljaren eller mäklaren upplysa dig om. Om osäkerhet finns kan du kontakta kundservice.
Nej. I händelse av träd mot ledning bör du omedelbart kontakta vår driftcentral på telefon 026-17 85 60.
Hushållsel kallas den el som ditt hushåll förbrukar som inte tillhör din uppvärmning. Några exempel på hushållsel är belysning, TV, dator, kyl, frys och spis.
Du kan läsa mer om vanliga energitjuvar i hemmet och tips på hur du kan sänka din energianvändning här.
Ett anläggnings-ID är ett 18 siffror långt nummer som alltid börjar på 735 999, denna sifferkombination talar om vilken mätare som tillhör din bostad.
Du kan se ditt anläggnings-ID på din faktura eller på Mina Sidor. Du kan även fråga efter anläggnings-ID hos din fastighetsägare, eller kontakta kundservice.
På Mina Sidor kan du se vad du har för avtal, aktuella priser och avtalstider. Du kan också se dina avtalsuppgifter på din faktura.
Du kan enkelt se din förbrukning för både el och fjärrvärme på Mina Sidor eller i vår app.
Här finns tips hur du kan sänka din energiförbrukning.
Nej, det sägs inte upp automatiskt. Det krävs alltid en separat uppsägning som du antingen anmäler här eller genom att kontakta kundservice.
Även om du inte använder någon el är du fortfarande ansluten till vårt elnät och har möjlighet att nyttja elen när du vill.
När det är dags att flytta behöver ni säga upp ert elnätsavtal hos oss genom att skicka in er uppsägning här. Vi vill ha er uppsägning senast 15 dagar innan avtalet ska avslutas.
För att teckna ett nytt elnätsavtal till er nya lokal vill vi ha anmälan senast 15 dagar innan flytt. Teckna ett nytt elnätsavtal genom att skicka in en ansökan om nätavtal här.
Här kan du se om vi har några aktuella eller planerade driftavbrott på vår el eller fjärrvärme. Felanmäl problem med leveransen av el, fjärrvärme eller gatubelysning genom att kontakta vår driftcentral på telefon 026 – 17 85 60.
Om du har problem med din internetuppkoppling, besök GavleNets webbplats.
Här kan du se om vi har några aktuella eller planerade driftavbrott på vår el eller fjärrvärme.
Det finns ett par enkla saker som du själv kan kontrollera innan du anmäler ett elavbrott genom att gå igenom den här checklistan innan du felanmäler.
Om störningen inte finns rapporterad på vår sida för driftinformation och du har gått igenom checklistan, kontakta vår driftcentral på telefon 026 – 17 85 60.
Med en enda elanslutning per fastighet delar alla hyresgäster på nätavgiften och får därmed en lägre nätkostnad. Varje hyresgäst betalar för sin egen elanvändning.
Läs mer härEffektabonnemang är när huvudsäkringen överstiger 63 ampere.
Effektabonnemang används i huvudsak av storförbrukare som industrier och kräver en timregistrerande elmätare. Den noterar månadsvis både de högsta timvärdena av uttagen aktiv effekt och verksamhetens energiförbrukning. Om ni har en huvudsäkring som är större än 63 ampere (A) måste ni enligt ellagen ha en timregistrerande mätare.
Abonnemanget består av:
För djupare förklaring är ni välkommen att kontakta vår företagssäljare enligt nedan:
Emil Hemgren
026-17 85 78
Emil.Hemgren@gavleenergi.se
Om du vill slå ihop två eller flera elmätare i din fastighet så behöver du anlita en elinstallatör som utför arbetet hos dig och meddelar oss om ändringen. Gävle Energi ansvarar för att montera ned och hämta hem den gamla elmätaren.
Du kan se vilken huvudsäkring du har genom att titta på din faktura eller genom att titta baktill på säkringen, vilken färg den har speglar storleken på säkringen.
16 A – Grå
20 A – Blå
25 A – Gul
35 A – Svart
50 A – Vit
63 A – Koppar
Anlita en auktoriserad elinstallatör som skickar in en föranmälan till oss via installatörsportalen.
Här kan ni läsa mer och göra en offertförfrågan.
Här kan du läsa mer och se våra priser.
Hyrskåp 25A eller 63A beställer du via får webb här.
För byggström över 63A eller om du har ett eget skåp istället för att hyra av oss behöver en behörig installatör beställa det genom för- och färdiganmälan till oss via installatörsportalen.
Ta kontakt med en elinstallatör som hjälper dig med säkringsändringen och som sedan lämnar in en för- och färdiganmälan till oss via installatörsportalen.
Abonnemangs- och elöverföringsavgift kan liknas vid en form av transportkostnad. Du får betala en avgift för att den el du köper ska transporteras via elnätet fram till din bostad.
I abonnemangsavgiften ingår från och med 1 januari 2009 de så kallade myndighetsavgifterna. De är beslutade av Sveriges Riksdag och är detsamma oberoende av vilket elbolag du väljer.
Myndighetsavgifterna är till för att täcka statens kostnader för:
Fast årsavgift:
Den fasta årsavgiften är en abonnemangsavgift som är densamma varje månad och beror på storleken på din huvudsäkring.
Elöverföringsavgift:
Elöverföringsavgiften är en avgift för transporten av el till din bostad och baseras på antalet kilowattimmar som du använder.
Energiskatt:
En form av punktskatt som likt elöverföringsavgiften baseras på antalet kilowattimmar som du använder.
Moms:
På det totala beloppet tillkommer även 25 % moms.
Här kan du läsa vår fakturaförklaring.
Läs mer härSom elkund har du två avtal för din el, ett elnäts- och ett elhandelsavtal.
Elnätsavtalet har du med företaget som äger och underhåller det lokala elnätet i det område där du bor.
Elhandelsavtalet avser kostnaden för elen du använder i din bostad. Du är fri att välja vilket elhandelsföretag du köper din el ifrån. Därför kan du få din elräkning från två olika avsändare. Har du Gävle Energi som både elnätsföretag och elhandelsföretag får du din elräkning på en och samma faktura.
Energiskatt är en form av punktskatt som du betalar på din elnätsfaktura. Den går till att bygga upp en ekonomisk buffert så att staten kan dela ut stöd till drabbade vid bland annat naturkatastrofer, större strömavbrott och olyckor. Energiskatten i Sverige är olika beroende på var i landet du bor.
Från och med 1 januari 2018 flyttades energiskatten från elhandelsfakturan till elnätsfakturan, enligt beslut från riksdagen.
Läs mer härMed timmätning mäts energianvändningen varje timme. Alla elkunder kan få timmätning men ibland behöver elmätaren bytas ut av elnätsföretaget. Det kan ta upp till tre månader att byta till en timavläst elmätare och bytet är kostnadsfritt för dig som kund.
Regeringen beslutade i februari om en elpriskompensation för att stötta de som har drabbats av höga elräkningar i vinter.
På fakturan för maj månad har vi börjat betala ut elpriskompensationen till våra kunder. Allting sköts automatiskt och kunden behöver inte göra någonting.
Kompensationen gäller för december 2021 samt januari och februari 2022. Alla kunder ska ha fått kompensationen senast den 31 december i år. Stödet betalas ut i form av avdrag på elräkningen. Om stödet är större än beloppet på räkningen i maj så dras kvarvarande belopp av från kommande fakturor tills kunden har fått hela stödet utbetalt.
Har du flyttat?
Om du har flyttat från vårt nätområde ber vi dig istället att kontakta vår kundservice för att lämna kontouppgifter så betalar vi istället ut ersättningen till dig.
Läs mer i den här nyheten på vår webb.
Nej. I dagsläget kan du inte få din faktura via kivra.
Däremot finns alltid möjligheten att få se din faktura digitalt, via webbfaktura, e-faktura eller via mina sidor. Du kan enkelt ändra betalsätt på Mina sidor eller direkt på vår webb.
I dagsläget går det inte att schemalägga eller tidsinställa betalningar via Swish i vår webbfaktura. Det innebär att betalningen genomförs direkt när du signerar med Mobilt BankID.
Läs mer hur webbfakturan fungerar härHar du funderingar kring hur vår webbfaktura fungerar?
Här hittar du en fakturaguideDu hittar dina fakturor på Mina Sidor eller i vår app. Där finns fakturorna tillgängliga digitalt och vi sparar in på papper och miljön. Om du behöver en utskriven faktura går det bra att ladda ned och skriva ut fakturan från Mina Sidor.
Du kan även kontakta kundservice om du vill att vi ska skicka den till dig.
Ja, men det blir inte exakt den 20:e beroende på om det är en helgdag. Förfallodagen läggs alltid på en helgfri vardag. Tänk på att det endast blir 10 dagar mellan fakturadag (när fakturan skickas) och fakturans förfallodag.
Om du vill ändra datum för din autogirodragning kontakta kundservice.
Du betalar din faktura vårt Plusgiro: 4185500-8, om du istället vill betala till vårt Bankgiro så är det: 221-1258.
I de flesta fall dras ett tillgodo av på kommande faktura. Om du istället vill ha en utbetalning så postar vi dig en utbetalningsavi. Du kan också lämna ditt kontonummer till vår kundservice så kan vi betala ut pengarna till dig.
Du betalar din faktura via din bank och uppger IBAN: SE21 9500 0099 6026 0539 9167 samt BIC: NDEASESS.
När vi har mottagit din autogiroanmälan skickar vi ett SMS till dig som bekräftar detta. När vi sedan har behandlat och aktiverat ditt autogiro får du ett till SMS som bekräftar att det är aktiverat.
Du kan också se om ditt autogiro är aktiverat genom att titta på din faktura. Fakturan saknar då inbetalningskort och texten ”AUTOGIRO: Fakturabeloppet kommer att dras från ert konto på förfallodagen” finns med.
På Mina Sidor under fliken ”Fakturor” eller i vår app under ”Min profil” hittar du dina historiska fakturor. Du kan även kontakta kundservice om du vill att vi ska posta den till dig.
Om du är bortrest under en längre period rekommenderar vi betalning via autogiro, då dras beloppet automatiskt från ditt konto på förfallodagen och du kan se din fakturaspecifikation på Mina Sidor eller i vår app.
Det går även bra att anmäla sig för e-faktura, då ser du din fakturaspecifikation inloggad på din bank. E-faktura kan även registreras med autobetalning och du behöver på så vis inte gå in och signera fakturan.
Det som påverkar summan på fakturan är mängden energi som du har förbrukat under föregående månad och priset som du betalar per kilowattimme. Om du upplever att fakturan plötsligt har blivit dyr brukar det i regel bero på två saker, antingen har priset på din el ökat eller din energianvändning.
Läs mer här.
Med autogiro drar vi fakturabeloppet på förfallodagen, om det inte finns pengar på kontot på förfallodagen försöker vi att dra pengarna i tre dagar efter förfallodag.
Om det inte finns pengar på kontot under alla försök, så ska du betala fakturan manuellt via din bank. Du hittar enkelt dina fakturor på Mina sidor och du anger fakturanumret som OCR-nummer.
Om du har betalat in för mycket kommer det beloppet att dras av på din nästa faktura. Finns det ytterligare tillgodo efter den fakturan så räknar vi av det på framtida fakturor.
Du hittar ditt kundnummer uppe i högra hörnet på din faktura, på Mina Sidor eller i vår app.
Från 1 februari 2021 använder oss av inkassobolaget Svea Inkasso
För snabb och enkel kontakt med Svea Inkasso gå in på www.svea.com/se/sv/kontakt/
Telefonnummer: 08-735 29 29
Öppettider: Måndag-fredag kl. 08:00-18:00
Om du ska byta bank behöver du kontakta din nya bank för att få hjälp med ändringen av ditt autogiro.
Om du ska byta kontonummer för ett befintligt autogiro behöver du kontakta din bank för att få hjälp med ändringen.
Kontakta i första hand din nya bank för att få hjälp. Om det inte är möjligt hos din nya bank, kan du kontakta vår kundservice så hjälper vi dig.
Kontakta kundserviceLogga in på Mina Sidor för att uppdatera dina kontakt- och faktureringsuppgifter.
På Mina sidor eller i vår app kan du se dina fakturor och betalstatus. Tänk på att det kan ta upp till tre bankdagar innan en betalning registreras.
I vår app kan du få notiser till din telefon när du har en ny faktura att betala, när du har en förfallen faktura samt när vi mottagit din betalning.
Fakturan kommer månadsvis. På Mina sidor eller i vår app kan du se dina fakturor.
I vår app kan du få notiser i din telefon när du har en ny faktura att betala.
Ladda ned appenOm du bor i Gävle kan det bero på att du fortfarande har ett elnätsavtal hos oss. Det går nämligen inte att byta elnätsleverantör på samma sätt som man byter elleverantör. Gävle Energi äger och underhåller elnätet i Gävle, och därför betalas elnätsavgiften till oss och till inte din nya elleverantör. Du kan kontrollera detta genom att läsa vad fakturan avser. På Mina Sidor kan du se dina fakturor.
Kontakta vår kundservice om du har frågor.
Kontakta kundserviceNej, du kan däremot se dina fakturor på Mina Sidor.
Ja, det går bra. Du får en e-faktura till din internetbank men pengarna dras automatiskt från ditt bankkonto på förfallodagen. Du kan enkelt byta betalsätt på Mina sidor eller direkt på webben.
Byt betalsättMejlfakturan ser likadan ut som pappersfakturan men kommer som en bifogad PDF i ett mejl. Den kommer fram snabbare än pappersfakturan och sparas även på Mina sidor. Byt till mejlfaktura på Mina sidor eller direkt på vår webb.
Byt fakturasättMed e-faktura får du fakturan direkt via din internetbank och kan kontrollera och godkänna den innan pengarna dras från ditt bankkonto. Byt till e-faktura på Mina sidor eller direkt på vår webb.
Du kan välja mellan autogiro, e-faktura, mejlfaktura och pappersfaktura. Du kan enkelt ändra betalsätt direkt på vår webb.
Byt betalsättVåra el- och värmefakturor skickas månadsvis i efterskott. Du betalar alltså för föregående månads energianvändning. Om du har bredband genom GavleNet faktureras du månadsvis i förskott. Då betalar du för innevarande månad som du använt ditt bredband.
När fakturan kommer beror på vilket betalsätt du har. Vi skickar ut fakturan den sjunde helgfria vardagen i månaden. Om du har e-postfaktura eller e-faktura får du fakturan samma dag. När pappersfakturan kommer beror på postgången och tar cirka tre dagar.
På Mina sidor eller i vår app kan du se dina fakturor. Där kan du även se om dina fakturor är betalda eller inte och ändra betalsätt.
I vår app kan du få notiser i din telefon när du har en ny faktura att betala.
Ladda ned appenVår kundservice hjälper dig gärna med ditt ärende.
Kontakta kundserviceKontakta vår kundservice så hjälper vi dig.
Kontakta kundserviceJa, det går bra. Kom ihåg att fakturorna även går att se på Mina Sidor eller i vår app. Du kan enkelt ändra betalsätt på Mina sidor eller direkt på vår webb.
Byt fakturasättMed autogiro dras fakturabeloppet automatiskt från ditt bankkonto varje månad. Beloppet dras på förfallodagen som brukar infalla den sista helgfria vardagen varje månad. Fakturorna kan du enkelt se på Mina sidor och i vår app. Byt till autogiro på Mina sidor eller direkt på vår webb.
Byt fakturasättBetalas inte fakturan i tid skickar vi ut en påminnelse till din postadress. Påminnelseavgiften kostar 60 kronor och läggs på nästkommande faktura. På Mina Sidor kan du se betalstatus. Tänk på att det kan ta upp till tre bankdagar innan en betalning registreras.
Gavleån påverkas minimalt då vi lånar en liten del kallt vatten och lämnar sedan tillbaka den endast något varmare.
Med fjärrkyla får Gävle en enda kylproduktionsanläggning istället för individuella lösningar för varje fastighet. Fjärrkylan innebär stora miljöfördelar. Bland annat minskar utsläppen av klimatpåverkande gaser i stor utsträckning. Även buller, vibrationer och användningen av köldmedia, oljor och andra kemikalier försvinner från fastigheterna.
Fjärrkyla fungerar på motsvarande sätt som fjärrvärme. Kyla produceras i en central anläggning och distribueras därefter som kallvatten genom ett rörsystem till fastigheten. Där överförs den direkt eller via en värmeväxlare till luftkonditioneringssystemet.
Fjärrkyla fungerar på motsvarande sätt som fjärrvärme men istället för värme levereras kyla ut till fastigheterna. Du kan läsa mer om Fjärrkyla här.
Vi har för närvarande problem med exporten av mätvärden från insamlingssystemet. Vi hämtar mätvärden för fjärrvärme varannan dag just nu, vilket gör att värdena släpar ett dygn i appen. Vi jobbar för fullt på en lösning.
Kostnaden för fjärrvärme varierar mycket under året. Kalla vintermånader krävs det betydligt mer värme för att hålla huset varmt. På sommaren däremot används fjärrvärmen nästan enbart till varmvatten i duschar och kranar. Den fasta avgiften är densamma varje månad.
Rummet där din fjärrvärmecentral sitter ska vara utrustad med en golvbrunn så att vattnet har någonstans att ta vägen ifall att det skulle uppstå ett läckage. Man kan också leda vattnet till ett annat rum med golvbrunn eller avlopp. Kontrollera gärna att din golvbrunn fungerar genom att hälla ner en hink med vatten.
Ett sista tips är att inte förvara ömtåliga saker i direkt anslutning till golvbrunnen eller fjärrvärmecentralen.
Nej, det är inte en bra idé att bygga in din fjärrvärmecentral. När tiden är inne att byta ut fjärrvärmecentralen, eller om något behöver lagas, är det bra att fjärrvärmecentralen är enkel att komma åt. Går du i renoveringstankar? Fråga oss gärna så kommer vi med tips och råd.
Om du ska flytta från adressen och behöver säga upp avtalet skickar du in en uppsägning via denna länk.
Om du inte ska flytta utan vill göra en definitiv urkoppling av din fjärrvärmecentral, exempelvis om huset ska rivas eller du ska byta uppvärmningsform behöver du kontakta vår kundservice. Du är välkommen att ringa oss på 026-17 85 75 så hjälper vi dig.
Vi erbjuder poolägare med fjärrvärme ett effektivt och tryggt sätt att värma poolvattnet till badvänlig temperatur.
Här kan du läsa mer.Just nu har vi inga planerade projekt för att anslutna nya områden till fjärrvärmenätet. Det händer dock att vi förstärker nätet eller drar nya ledningar till större företag och i samband med det kan erbjuda kunder längst den sträckan att ansluta sig. Du är alltid välkommen att göra en intresseanmälan till oss så kontaktar vi dig om just ditt område blir aktuellt. Mejla namn, adress och kontaktuppgifter här.
Här kan du se om vi har några aktuella eller planerade driftavbrott på vår el eller fjärrvärme. Felanmäl problem med leveransen av el, fjärrvärme eller gatubelysning genom att kontakta vår driftcentral på telefon 026 – 17 85 60.
Om du har problem med din internetuppkoppling, besök GavleNets webbplats.
Gällande aktuella priser för företag är du välkommen att fråga efter en offert.
Läs mer härVi skickar en faktura när vi har kopplat in fjärrvärmecentralen.
Fjärrvärme är klimatsmart eftersom den produceras av resurser som annars skulle ha gått till spillo. Vår fjärrvärme kommer dessutom från 100 % förnybara energikällor. Du kan läsa mer om vår Fjärrvärme här.
Bortforsling av gammal panna ingår ej när vi installerar en ny fjärrvärmecentral.
Vårt fjärrvärmevatten är färgat grönt för att lättare spåra läckor i fjärrvärmenäten. I normala fall ska ditt varm- och kallvatten och fjärrvärmevatten inte komma i kontakt med varandra, så det är bra om ni kontaktar oss om ni upptäcker grönt vatten, just för vi ska att kunna åtgärda eventuella läckor så snabbt som möjligt.
Färgämnet som vi använder heter Pyranin och är ett ofarligt och luktfritt natriumsalt som används som färgämne i bland annat diskmedel, tvål och schampo. Pyranin färgar inte av sig på textilier, hud eller hår och används av många fjärrvärmeleverantörer sedan 80-talet. Även mycket små mängder av Pyranin spåras med hjälp av UV-lampa eftersom ämnet är fluorescerande.
Upptäcker du grönt vatten utomhus är det även då bra om du kontaktar oss så kan vi undersöka om det är en läcka på fjärrvärmenätet. Du når vår driftcentral dygnet runt på 026 – 17 85 60.
Förutom att du riskerar att få en kalldusch, så kan det bli lite blött och varmt i marken utomhus. Eventuellt kan du också se grönt vatten där det gått sönder.
Det vatten som strömmar i fjärrvärmenätet är inte detsamma som strömmar i varmvattenkranarna eller elementen och de två systemen är helt skilda åt. Därför ställer fjärrvärmen inte till med något i ditt interna system hemma hos dig.
Upptäcker du grönt vatten eller en misstänkt läcka kontakta vår driftcentral dygnet runt på 026 – 17 85 60.
Gävle Energi äger värmecentralen och ser till att den fungerar. Om något krånglar behöver du bara ringa till vår driftcentral på telefon 026 – 17 85 60. Vi har jour dygnet runt, året runt och hjälper dig.
Ja. I fjärrvärmecentralerna produceras varmvatten omedelbart och kontinuerligt. Det innebär att tillgången på värme och varmt vatten är i stort sett obegränsad.
Fjärrvärme är enkelt, bekvämt, driftsäkert och miljövänligt. Inom Gävle stad och närområde är det biokraftvärmeanläggningen Johannes, Bomhus Energi och BillerudKorsnäs som producerar värmen. Vår fjärrvärme kommer dessutom från 100 % förnybara energikällor.
Fjärrvärmen distribueras, som hett vatten, i välisolerade rör som oftast är nedgrävda i gatan. Det heta vattnet leds via fjärrvärmenätet till husets värmecentral, där det värmer vattnet i husets eget värmesystem och tappvarmvattnet. Därefter pumpas det avkylda vattnet tillbaka till fjärrvärmeanläggningen och värms upp på nytt.
Läs mer om fjärrvärme och våra priser här.
Fjärrvärme är vatten som värms upp och levereras ut till fastigheterna i ett slutet system med rör. Läs mer om Fjärrvärme här.
Registrera utflytt och inflytt
Om du ska flytta mellan två bostäder kan du ta med, teckna nytt och säga upp avtal på en och samma gång genom att skicka in en flyttanmälan på Mina sidor, snabbt och smidigt med BankID.
Gör flyttanmälan här
Registrera inflytt eller teckna nytt
Om du inte är kund sedan tidigare eller är kund och vill lägga till en ny adress, exempelvis fritidshus eller en ytterligare bostad, behöver du teckna nya avtal.
Teckna avtal här
Uppsägning och inte fortsätta vara kund
Om du ska flytta ut, utan att ta med dina befintliga avtal eller teckna nya, behöver du göra en uppsägning. Kanske säljer du fritidshuset, flyttar sambo, eller till en adress dit vi inte kan leverera några tjänster.
Säg upp avtal här
Nej, du kan inte anmäla din flytt bakåt i tiden. Om du redan har flyttat behöver du anmäla din flytt så fort som möjligt. Tänk på att vi har 15 dagars uppsägningstid för elnätsavtalet, till dess är det du som är betalningsansvarig för el som används i bostaden.
Gå vidare till den här länken för att anmäla din flytt eller uppsägning.
Du behöver först och främst teckna ett elnätsavtal för din nya fastighet, det gör du enklast via den här länken, snabbt och smidigt med BankID. Genom att också teckna ett avtal med en elhandlare slipper du hamna på anvisat elpris. Om du inte vill ha den lokala elhandlaren kan du gå och jämföra olika elhandlare på Elpriskollen.
På den här länken kan du se och teckna fler tjänster som vi kan erbjuda till ditt nya fritidshus.
Den som bor kvar behöver teckna egna avtal i sitt personnummer och anmäler själv detta genom att teckna avtal på den här länken.
Elnät och fjärrvärme sägs upp automatiskt i den tidigare kundens namn. Elhandel och bredband behöver du kontakta kundservice för att säga upp.
Om du inte säger upp ditt elnätsavtal står du fortfarande som betalningsansvarig hos oss även om du inte längre bor kvar i bostaden. Det är därför mycket viktigt att du alltid säger upp ditt avtal minst 15 dagar innan flytt för att undvika onödiga kostnader. Gå vidare på den här länken för att anmäla flytt eller uppsägning.
Ja, det går bra att ändra datum framåt i tiden. Kontakta vår kundservice så hjälper vi dig.
Kontakta kundserviceVid flytt som privatperson har du 15 dagars uppsägningstid för elnät och fjärrvärme samt 30 dagar på bredband. Uppsägningstiden för elhandel varierar och därför hänvisar vi till aktuella avtalsvillkor.
Vid flytt som företagskund har ni 15 dagar på elnät och fjärrvärme samt 90 dagar för bredband. Uppsägningstiden för elhandel varierar och därför hänvisar vi till aktuella avtalsvillkor.
Om du ska flytta behöver du också kontakta oss för att göra en flyttanmälan. Det krävs både en uppsägning för din nuvarande adress och en anmälan för din nya adress. Det räcker inte med att ändra din folkbokföringsadress hos Skatteverket eller en flyttanmälan hos Adressändring. Gå vidare på den här länken för att anmäla din flytt eller uppsägning till oss.
Om du endast vill ändra din post- och fakturaadress kan du göra det under Min profil på Mina Sidor.
När det är dags att flytta behöver ni säga upp ert fjärrvärmeavtal hos oss genom att skicka in er uppsägning här. Vi vill ha er uppsägning senast 15 dagar innan avtalet ska avslutas.
Vid inflytt förutsätter det att fjärrvärme finns indraget på er nya adress. Teckna ett nytt fjärrvärmeavtal senast 15 dagar innan flytt genom att skicka in en ansökan om avtal här.
Om ni istället är intresserad av en nyanslutning kan ni fylla i formuläret här så kommer en företagssäljare att kontakta er.
När det är dags att flytta behöver ni säga upp ert elnätsavtal hos oss genom att skicka in er uppsägning här. Vi vill ha er uppsägning senast 15 dagar innan avtalet ska avslutas.
För att teckna ett nytt elnätsavtal till er nya lokal vill vi ha anmälan senast 15 dagar innan flytt. Teckna ett nytt elnätsavtal genom att skicka in en ansökan om nätavtal här.
Registrera utflytt och inflytt
Om du ska flytta mellan två bostäder kan du enkelt flytta med dina avtal genom att skicka in en flyttanmälan på Gävle Energis Mina sidor. Genom att fylla i din nya adress visar vi direkt om vi kan fortsätta leverera bredband och/eller tv till nya adressen.
Gör flyttanmälan här
Registrera inflytt eller teckna nytt
Om du inte är kund sedan tidigare eller är kund och vill lägga till en ny adress, exempelvis fritidshus eller en ytterligare bostad, behöver du teckna nya avtal.
Teckna avtal här
Uppsägning och inte fortsätta vara kund
Om du ska flytta ut, utan att ta med dina befintliga avtal, behöver du göra en uppsägning hos vår kundservice. Kanske säljer du fritidshuset, flyttar sambo, eller till en adress dit vi inte kan leverera några tjänster från GavleNet.
Kontakta kundservice för att säga upp
Registrera utflytt och inflytt
Om du ska flytta mellan två bostäder kan du enkelt flytta med dina avtal genom att skicka in en flyttanmälan på Mina sidor. Vi hjälper dig att flytta med ditt befintliga elavtal oavsett var i landet du flyttar, samt teckna elnätsavtal för din nya adress, snabbt och smidigt med BankID.
Gör flyttanmälan här
Registrera inflytt eller teckna nytt
Om du inte är kund sedan tidigare eller är kund och vill lägga till en ny adress, exempelvis för fritidshus eller en ytterligare bostad, behöver du teckna nya avtal. Då hjälper vi dig också att teckna elnätsavtal för din nya adress genom en fullmakt som du enkelt signerar med BankID.
Teckna avtal här
Uppsägning och inte fortsätta vara kund
Om du ska flytta ut, utan att ta med ditt befintliga avtal, behöver du göra en uppsägning hos vår kundservice. Kanske säljer du fritidshuset eller flyttar sambo.
Kontakta kundservice för att säga upp
Fakturan från oss för el och värme skickas månadsvis i efterskott. Om du har flyttat till en ny adress kan det vara slutfakturan som du har fått från oss. I fakturan kan du se vilken period energianvändningen avser.
Om du bor i Gävle och inte har flyttat till en ny adress men har bytt elleverantör, beror det på att du fortfarande har ett elnätsavtal hos oss. Det går nämligen inte att byta elnätsleverantör på samma sätt som man byter elleverantör. Gävle Energi äger och underhåller elnätet i Gävle, och därför betalas elnätsavgiften till oss och inte din nya elleverantör.
Under fliken ”Mina avtal” på Mina sidor ser du dina aktuella avtal och avtalstid, logga enkelt in med BankID.
Generellt finns det inget krav på bygglov för själva laddningspunkten. För att helt säkerställa detta kan du kontakta en bygglovshandläggare på kommunen.
Det finns två alternativ att för att ladda elbilen.
Via app
Via laddkort
Vi har lanserat en tjänst initialt för bostadsrättsföreningar där vi erbjuder elbilsägare att teckna sig för ett laddkort/RFID-kort där du blippar kortet och betalar laddningen via faktura. Laddkortet beställer du via oss på den här länken.
Vi jobbar på att ta fram motsvarande laddkortslösning för privatkunder gällande laddning på våra publika laddplatser i Gävle.
Gör såhär:
För att elbilsladdning och laddkartan ska synas som genvägar i appen, när du är inloggad, förutsätter det att du har angett att du har en elbil/hybrid eller att du valt att aktivera de två genvägarna.
”Ladda bilen” syns bara om du har angett att du har en elbil/hybrid.
Det kostar inte något att ha en HAN-modul installerad på din elmätare, och vi tar inga avgifter för att aktivera eller inaktivera din modul.
Läs mer om smarta elmätare härDu kan montera din modul själv. Modulen monteras innanför den lilla luckan på framsidan av elmätaren. Det kan sitta en plastplomb där, vid montering tas den bort.
Gävle Energi behöver aktivera ditt kundgränssnitt (HAN-porten) innan modulen kan användas då mätaren normalt är krypterad med hänsyn till GDPR.
För att komma igång behöver du skicka in en begäran till oss om att låsa upp kundgränssnittet i din elmätare. Det gör du enkelt genom att klicka på den här länken för att logga in på Mina sidor och fylla i formuläret ”Öppna kundgränssnitt”. Observera att det endast är du som står som kund för elnätsavtalet som kan begära öppning med ditt BankID.
Gävle Energi säljer inga moduler och kan tyvärr inte rekommendera någon särskild återförsäljare.
Läs mer om smarta elmätare härSamtliga moduler är kompatibla med den nya sorten elmätare, och har samma funktioner.
En HAN-modul är en modul som kopplas till den nya elmätaren och möjliggör för konsumenten att se sin data för exempelvis laststyrning av elbilsladdare, övervakning av elförbrukning samt se export från solceller.
Det finns olika sorters tillbehör till elmätare på marknaden. Vi tillhandahåller elmätaren. Tillbehör och verktyg för att skapa smarta hem-lösningar får du från den aktör du själv väljer att handla från.
Kontakta vår driftcentral på telefon 026 – 17 85 60.
Vi erbjuder möjligheten att förse era anställda, kunder eller hyresgäster med en helhetslösning för laddning av elfordon.
Här kan ni läsa mer och lämna intresseanmälanDet finns ett stöd som betalas ut direkt till kunderna genom ett avdrag på priset, precis som RUT och ROT. Här kan du läsa mer om det gröna avdraget
För publika laddstolpar gäller följande:
Utan färgkod Säkringen kan ha löst ut och stolpen är då spänningslös. Då går det inte att få loss kabeln från stolpen. Det går alltid att lossa kabeln från bilen. Lossa därför alltid sladden i bilen först. Felanmäl till driftcentralen på 026-17 85 60. Vid felanmälan, glöm inte att ange det fyrsiffriga numret som finns på stolpen.
Rött sken Felanmäl till driftcentralen på 026-17 85 60. Vid felanmälan, glöm inte att ange det fyrsiffriga numret som finns på stolpen.
Gult sken Testa att ansluta kabeln på nytt.
Börja med att låsa upp bilen – då brukar man kunna ta bort elkabeln.
Det finns två alternativ för betalning, beroende på var du parkerar din bil.
Differentierad taxa kan förekomma där det är dyrare att parkera på en laddplats än en vanlig plats. Du betalar inte utifrån energimängd.
Där laddning betalas via parkeringsavgiften, framgår priset på parkeringsappen, när du anger zonkoden.
Semisnabb laddning 2:90/kWh
Snabbladdare 4:50 /kWh
Var uppmärksam om parkeringen har en tidsbegränsning. Det är rådande parkeringsregler som styr hur länge du får ladda. Laddtiden varierar beroende på vilken elbil du har.
Läs mer härDet beror helt på hur länge du laddar, din bil och dess kapacitet. Elbilar har generellt en räckvidd mellan 100-500 km medan så kallade Plugin-hybrider har en räckvidd på mellan 25-50 km – beroende på temperatur och väderlek.
Det beror på hur många kWh/mil din bil behöver, men cirka 2 kr/mil med dagens elpris.
Laddboxens status kan avläsas utifrån färgen på indikationslampan:
I ett vanligt vägguttag – ja. Huset kan i värsta fall ta eld på grund av överhettade vägguttag.
Med vårt erbjudande där auktoriserade elektriker utför installationsarbetet och med vår trygga laddbox är risken minimal för att några större fel ska kunna uppstå. Gävle Energi använder själva denna typ av laddbox till sina elfordon.
Ja, den tillhör IP-klass 44 och är byggd för utomhusbruk. IP44 innebär att den är sköljtät och har ett system som hindrar vatten att komma i kontakt med de elektriska delarna
Initialt lanseras produkten enbart i Gävle kommun.
Bor du i lägenhet går beslutet via din hyresvärd, men vi erbjuder laddboxar för bostadsrättsföreningar och företag. Kontakta oss så ser vi vilka förutsättningar din förening har. Bor du däremot i radhus och har en parkeringsplats utanför din ingång finns det möjlighet att investera i en laddbox.
Läs mer härTesla har en egen variant, men laddningen fungerar fint med övergångsadapter. Vilka kablar just du behöver hjälper din bilåterförsäljare dig med. Det viktiga är att det ska fungera med en laddare med Typ 2-uttag.
Riktiga snabbladdare finns på platser där du är beroende av en snabb laddning. Där sker laddningen med likström som laddar bilens batteri direkt. Laddboxen för hemmabruk ger växelström som omvandlas av bilens inbyggda växelriktare som i sin tur laddar bilens batteri.
Boxen är förberedd för både 1-fas laddning och 3-fasladdning. En bil med 1-fas-laddning laddas med kabeln som kom med bilen från försäljare, kabeln är anpassad för den typen av laddning oavsett om boxen är 1-fas, 2-fas eller 3-fas. Det går inte att ladda en bil som har 3-fas-laddning med 1-fas-kablage.
Använd den kabeln som kom med bilen för att ladda då den är dimensionerad för bilens förutsättningar.
Vår laddbox har ingen fast sladd eftersom det finns flera typer av kontakter på marknaden. Vi erbjuder istället en box med standarduttaget Typ 2, så att även bilar med Typ 1 tillsammans med adapterkabel ska kunna nyttja laddboxen.
För de flesta räcker det med 20 ampere, men för vissa fungerar även 16 ampere. Möjligheten finns att ställa upp eller ned boxen om du byter vanor eller köper ny elbil.
Vanliga uttag är inte alltid skapta för kontinuerlig laddning med högre strömstyrkor. Det är både säkrare och går snabbare att ladda med laddboxen än ett vanligt uttag.
En laddbox är konstruerad för elbilsladdning och dessutom behöver du bara en kabel. Samma kabel som du använder när du laddar hemma kommer du att kunna använda på exempelvis parkeringshus där det inte sitter fasta kablar.
Beställ laddbox härMed automatisk laststyrning styrs laddningen ned när det övriga hushållet behöver mer el. Laddningen bromsas för att förhindra att säkringarna löser ut på grund av för hög last.
Laddtiden varierar beroende på batteriets kapacitet och laddeffekt. Det kan också bero på batteriets skick, till exempel kan det ta längre tid att ladda batteriet om det är kallt ute och det laddar ur snabbare än vanligt.
Har du frågor kring din laddbox är du välkommen att höra av dig till oss.
På sidan uppladdning.nu hittar du var laddplatser finns i Sverige. Du kan också se vilken typ av uttag som krävs för de olika laddstationerna.
Elavtal för er med en årsförbrukning på upp till 100 000 kWh tecknar enkelt elavtal via denna länk.
Elavtal för er med en årsförbrukning över 100 000 kWh kan skicka in en intresseanmälan via denna länk, så hör vi av oss för att tillsammans komma fram till ett elavtal som passar ert företag eller förening bäst.
Om du har ett bundet elavtal som snart löper ut kan du förnya ditt elavtal på Mina sidor. När du loggat in framgår det på startsidan att du har en kampanj där du enkelt kan förnya elavtalet.
Har du ett rörligt, anvisat eller övergångspris och vill byta avtalsform är du istället välkommen att kontakta vår kundservice på telefon 026-17 85 75 så hjälper vi dig.
Generellt finns det inget krav på bygglov för själva laddningspunkten. För att helt säkerställa detta kan du kontakta en bygglovshandläggare på kommunen.
I skrivande stund (juni 2022) har terminspriserna för återstoden av 2022 ökat kraftigt i pris den senaste tiden. Orsaken är invasionen av Ukraina och de embargon som västvärlden satt in mot Ryssland, med minskad leverans av bland annat gas till Europa som följd. Samtidigt som det är låg magasinsfyllnad i vattenkraftsdammarna i de sydvästra delarna av Norge (20% sannolikhet för ransonering i höst). Hur utvecklingen av kriget, vädersituationen i sydvästra Norge och vilka följdverkningar av detta är i dagsläget oöverskådliga, för hela Europa. Norden är i detta perspektiv bättre förberedda (med en mer diversifierad elproduktion) än stora delar av Europa. Men den kontinentala prisbilden smittar av sig även till våra priser. Prisrörelserna på alla energimarknader är väldigt stora och marknaden förväntar sig fortsatt stora rörelser på elmarknaden i närtid.
Vill du följa utvecklingen på elmarknaden? Få info varje månad här.Ja, vi tar betalt för 100% förnybar el genom vår kostnad för att köpa in ursprungsgarantier från förnybara produktionsanläggningar (vatten, vind, sol och biobränsle) och betalas av kunden som en del av elpriset.
Gävle Energi Elhandel har valt att bara sälja 100% förnybar el.
I våra elavtal (förutom några större företag) så specificerar vi inte kostnaden för ursprungsgarantier på fakturan eller när en kund tecknar avtal, det är inräknat i elpriset.
Du kan läsa mer här.
Ursprungsgarantier prissätts per använd kilowattimme och är en handelsvara inom elhandelsvärlden. Elleverantörer köper ursprungsgarantier av elproducenter för att kunna intyga för sina kunder att elen som elleverantören säljer kommer från förnybar elproduktion.
Läs mer härOm du är intresserad som företag är du välkommen att kontakta ansvarig säljare, kontaktuppgifter finns på vår webb.
Energideklarationen är ett dokument med uppgifter om hur mycket energi som går åt i ett hus när det används. Energideklarationen är bland annat till för den som ska köpa eller hyra en bostad. Man kan då använda deklarationen för att jämföra olika hus med varandra.
Som fastighetsägare är du skyldig att se till att energideklarera din fastighet, men det finns undantag. För att ta reda på om din fastighet ska ha en energideklaration, läs mer på Boverkets hemsida.
Gävle Energi har certifierade energiexperter som utför energideklarationer, läs mer här.
Ja, Gävle Energi har certifierade energiexperter som utför energideklarationer för bostadsrättsföreningar och företag (ej till privatpersoner) till ett fast pris av 9.900 kronor exklusive moms, eller enligt offert vid större objekt. Läs mer här.
Vår el kommer från 100% förnybara energikällor så som vindkraft, vattenkraft och biobränslen. Den är helt fri från ämnen som kan skada vår miljö, som kol och olja. Du kan läsa mer om vår el och fördelningen av energikällor här.
Årstid är en viktig faktor för prissättningen på el då mörker och kyla gör att vi förbrukar mer el på vintern. På riktigt kalla vinterdagar är elsystemet hårt utnyttjat, då förbrukning för uppvärmning är hög. Under sommaren är dessutom delar av näringslivet och många av Sveriges industrier nedstängda, vilket ger ett minskat tryck på systemet och normalt lägre elpriser som följd.
Jämförpris finns för att det ska bli lättare att jämföra olika elavtal. I jämförpriset är alla kostnader, även den fasta månadsavgiften, inräknade i priset och sedan utslaget på förbrukningen.
Elnätsavgifter och energiskatt tillkommer från ditt elnätsföretag.
Det händer att oseriösa säljare påstår att de ringer från oss eller har ett samarbete med oss på Gävle Energi Elhandel eller Söderhamn Nära Elhandel, vi har inget samarbete med något annat elbolag.
När vi ringer våra kunder i försäljningssyfte är telefonnummerformatet alltid 026 – 17 XX XX. Om du är osäker är du förstås alltid välkommen att kontakta vår kundservice för råd så hjälper vi dig.
Läs mer härNär det är dags att flytta behöver ni säga upp ert fjärrvärmeavtal hos oss genom att skicka in er uppsägning här. Vi vill ha er uppsägning senast 15 dagar innan avtalet ska avslutas.
Vid inflytt förutsätter det att fjärrvärme finns indraget på er nya adress. Teckna ett nytt fjärrvärmeavtal senast 15 dagar innan flytt genom att skicka in en ansökan om avtal här.
Om ni istället är intresserad av en nyanslutning kan ni fylla i formuläret här så kommer en företagssäljare att kontakta er.
Vi erbjuder möjligheten att förse era anställda, kunder eller hyresgäster med en helhetslösning för laddning av elfordon.
Här kan ni läsa mer och lämna intresseanmälanUppsägningstiden på rörligt elpris för företag är tre månader.
Månadsavgiften hjälper till att betala systemkostnader, lokalkostnader, löner och fakturakostnader.
Vi återinvesterar vinsten i verksamheten eller delar ut till våra ägare – kommunerna Gävle och Söderhamn, så de kan utveckla städerna till bättre platser att bo och verka i.
Gävle Energi köper gärna ert överskott av el. Läs mer och kontakta oss på den här länken.
Gällande aktuella priser för företag är ni välkommen att fråga efter en offert.
Läs mer härElpriserna varierar periodvis beroende på var i Sverige du använder din el. Elen är generellt billigare att använda i norr, där det är överskott på el. Den blir dyrare att använda i söder, där det är vanligare med ett underskott på el.
Uppdelningen i elområden kommer på sikt att ge ett starkare elnät i Sverige och stimulera till att nya kraftverk byggs där det är underskott på el. Detta kommer att skapa en bättre balans mellan tillgång och efterfrågan på el.
När det gäller ledtider för företag kan det skilja sig mycket beroende på olika omständigheter, närmare tidsplan får kunden i samband med beställning.
Ni behöver inte göra någonting, vi levererar ett nyckelfärdigt system. I samråd med er som kund så bokar vi tid för installation.
För mindre företag under 100 000 kWh/år erbjuder vi timspotpris som innebär att du betalar spotpris per timme från den nordiska elbörsen, Nord Pool.
Utöver spotpriset tillkommer:
På din faktura kommer inte elanvändningen per timme att specificeras utan där räknas allt om till en månadsförbrukning.
Historiska spotpriser kan du se på Nord Pools webb HÄR. Välj rätt prisområde och valuta.
Teckna smidigt elavtal via denna länk.
Gällande timspotpris för större företag över 100 000 kWh/år kan ni skicka in en intresseanmälan via denna länk, så hör vi av oss för att tillsammans titta på olika lösningar och komma fram till ett elavtal som passar ert företag eller förening.
Bostadsrättsföreningen måste först och främst ha en lämplig takyta att installera solcellerna på. Genom att även ha fördelningsmätning får föreningen en lönsammare anläggning, då kan den producerade elen fördelas över alla lägenheter.
För publika laddstolpar gäller följande:
Utan färgkod Säkringen kan ha löst ut och stolpen är då spänningslös. Då går det inte att få loss kabeln från stolpen. Det går alltid att lossa kabeln från bilen. Lossa därför alltid sladden i bilen först. Felanmäl till driftcentralen på 026-17 85 60. Vid felanmälan, glöm inte att ange det fyrsiffriga numret som finns på stolpen.
Rött sken Felanmäl till driftcentralen på 026-17 85 60. Vid felanmälan, glöm inte att ange det fyrsiffriga numret som finns på stolpen.
Gult sken Testa att ansluta kabeln på nytt.
Börja med att låsa upp bilen – då brukar man kunna ta bort elkabeln.
Det finns två alternativ för betalning, beroende på var du parkerar din bil.
Differentierad taxa kan förekomma där det är dyrare att parkera på en laddplats än en vanlig plats. Du betalar inte utifrån energimängd.
Där laddning betalas via parkeringsavgiften, framgår priset på parkeringsappen, när du anger zonkoden.
Semisnabb laddning 2:90/kWh
Snabbladdare 4:50 /kWh
Var uppmärksam om parkeringen har en tidsbegränsning. Det är rådande parkeringsregler som styr hur länge du får ladda. Laddtiden varierar beroende på vilken elbil du har.
Läs mer härI dagsläget erbjuder vi inte vinterpris.
Det beror helt på hur länge du laddar, din bil och dess kapacitet. Elbilar har generellt en räckvidd mellan 100-500 km medan så kallade Plugin-hybrider har en räckvidd på mellan 25-50 km – beroende på temperatur och väderlek.
Det beror på hur många kWh/mil din bil behöver, men cirka 2 kr/mil med dagens elpris.
Laddboxens status kan avläsas utifrån färgen på indikationslampan:
I ett vanligt vägguttag – ja. Huset kan i värsta fall ta eld på grund av överhettade vägguttag.
Med vårt erbjudande där auktoriserade elektriker utför installationsarbetet och med vår trygga laddbox är risken minimal för att några större fel ska kunna uppstå. Gävle Energi använder själva denna typ av laddbox till sina elfordon.
Ja, den tillhör IP-klass 44 och är byggd för utomhusbruk. IP44 innebär att den är sköljtät och har ett system som hindrar vatten att komma i kontakt med de elektriska delarna
Initialt lanseras produkten enbart i Gävle kommun.
Tesla har en egen variant, men laddningen fungerar fint med övergångsadapter. Vilka kablar just du behöver hjälper din bilåterförsäljare dig med. Det viktiga är att det ska fungera med en laddare med Typ 2-uttag.
Riktiga snabbladdare finns på platser där du är beroende av en snabb laddning. Där sker laddningen med likström som laddar bilens batteri direkt. Laddboxen för hemmabruk ger växelström som omvandlas av bilens inbyggda växelriktare som i sin tur laddar bilens batteri.
Boxen är förberedd för både 1-fas laddning och 3-fasladdning. En bil med 1-fas-laddning laddas med kabeln som kom med bilen från försäljare, kabeln är anpassad för den typen av laddning oavsett om boxen är 1-fas, 2-fas eller 3-fas. Det går inte att ladda en bil som har 3-fas-laddning med 1-fas-kablage.
Använd den kabeln som kom med bilen för att ladda då den är dimensionerad för bilens förutsättningar.
Vår laddbox har ingen fast sladd eftersom det finns flera typer av kontakter på marknaden. Vi erbjuder istället en box med standarduttaget Typ 2, så att även bilar med Typ 1 tillsammans med adapterkabel ska kunna nyttja laddboxen.
Vanliga uttag är inte alltid skapta för kontinuerlig laddning med högre strömstyrkor. Det är både säkrare och går snabbare att ladda med laddboxen än ett vanligt uttag.
En laddbox är konstruerad för elbilsladdning och dessutom behöver du bara en kabel. Samma kabel som du använder när du laddar hemma kommer du att kunna använda på exempelvis parkeringshus där det inte sitter fasta kablar.
Beställ laddbox härMed automatisk laststyrning styrs laddningen ned när det övriga hushållet behöver mer el. Laddningen bromsas för att förhindra att säkringarna löser ut på grund av för hög last.
Laddtiden varierar beroende på batteriets kapacitet och laddeffekt. Det kan också bero på batteriets skick, till exempel kan det ta längre tid att ladda batteriet om det är kallt ute och det laddar ur snabbare än vanligt.
Har du frågor kring din laddbox är du välkommen att höra av dig till oss.
Som elkund har du två avtal för din el, ett elnäts- och ett elhandelsavtal.
Elnätsavtalet har du med företaget som äger och underhåller det lokala elnätet i det område där du bor.
Elhandelsavtalet avser kostnaden för elen du använder i din bostad. Du är fri att välja vilket elhandelsföretag du köper din el ifrån. Därför kan du få din elräkning från två olika avsändare. Har du Gävle Energi som både elnätsföretag och elhandelsföretag får du din elräkning på en och samma faktura.
Sverige är geografiskt indelat i fyra elområden efter ett myndighetsbeslut av Svenska Kraftnät. Gränserna mellan elområdena går där det uppstår så kallade flaskhalsar i stamnätet och behöver byggas om för att kunna transportera mer el inom Sverige.
Årstid är en viktig faktor för prissättningen på el då mörker och kyla gör att vi förbrukar mer el på vintern. På riktigt kalla vinterdagar är elsystemet hårt utnyttjat, då förbrukning för uppvärmning är hög. Under sommaren är dessutom delar av näringslivet och många av Sveriges industrier nedstängda, vilket ger ett minskat tryck på systemet och normalt lägre elpriser som följd.
En stor skillnad mot andra marknader är att det är mycket svårt att lagra elektricitet. Visserligen hjälper vattendammar för vattenkraft och lager för eldade kraftverk, men el måste produceras vid exakt samma tillfälle som den konsumeras. Det ställer krav på en dynamik i elnätet, och att stora aktörer kan förutspå och parera förändringar i förbrukning och förutsättningar.
Prissättningen på den Nordiska elmarknaden baseras mestadels på väder, då cirka 60 procent av Nordens elproduktion kommer från vattenkraft. Vilka nivåer som finns i vattenkraftverkens dammar och hur mycket det kommer att blåsa är avgörande, och där spelar bland annat nederbörd och snöavsmältning en viktig roll. Det gör att låga nivåer i vattenreservoarer kan översättas till att elpriset är högre. Men det finns fler aspekter som spelar in på hur elen prissätts, såsom de olika årstiderna, kostnad för bränsle (kol, olja gas), export- och importmöjligheter.
De nordiska länderna, förutom Island, har en gemensam avreglerad marknad, Nord Pool, där aktörer som Gävle Energi kan sälja och köpa sin el. I princip alla Sveriges elhandelsbolag köper sin el här, antingen själva eller genom partners och ombud. I Europa anses den nordiska marknaden vara den mest utvecklade, och står ofta förebild för nya avregleringar av länders elmarknader.
Elcertifikat är ett verktyg för att nå miljömålen kring förnybar energi.
Bakgrunden till elcertifikaten är att alla som använder el, så väl privatpersoner som företag, ska vara med och betala för utvecklingen och utbyggnaden av förnybara energikällor. Elcertifikatsavgiften ingår som en del av det konkurrensutsatta elpriset som du betalar till ditt elhandelsföretag.
På sidan uppladdning.nu hittar du var laddplatser finns i Sverige. Du kan också se vilken typ av uttag som krävs för de olika laddstationerna.
Gävle Energi AB har inom ramen för sin verksamhet och i sin roll som arbetsgivare ett skadeståndsrättsligt ansvar för inträffade skador. Det kan t.ex. röra sig om skador på elutrustning, grävskador och fjärrvärmeläckage.
Här kan du läsa om hur du ska göra göra om du råkar ut för en skada som du anser att Gävle Energi AB ansvarar för.
Ett registerutdrag begär du enklast via formuläret på vår hemsida. Där kan du även se vilken information du redan har tillgång till via Mina sidor.
Begär registerutdragVi vill att så många som möjligt ska kunna använda vår webbplats. Här kan du läsa mer om vårt arbete med webbtillgänglighet.
Läs mer härVi har fått information om att våra kunder blir kontaktade av en person som uppger att man ringer från Gävle Energi. De påstår att det ska ske en återbetalning och att de behöver kundens kontonummer.
Tänk på att aldrig lämna ut ditt kontonummer eller kreditkortsuppgifter över telefon, eller att använda ditt Bank-ID på uppmaning av någon annan.
Var vaksam när säljare eller andra okända nummer ringer och är du osäker är du alltid välkommen att kontakta vår kundservice på 026-17 85 75 för råd så hjälper vi dig.
Du kan läsa om dina konsumenträttigheter här.
När du ska gräva eller utföra markarbeten behöver du ta reda på var kablar och ledningar finns nedgrävda. För att få ut en karta behöver du gå in på www.ledningskollen.se och registrera ett ärende.
Frågor om miljö och hållbarhet är en självklarhet i vår affärsverksamhet och vårt dagliga arbete.
Här kan du läsa mer om vårt arbete med miljö och hållbarhet.
Du skaffar Mobilt BankID genom att kontakta din bank. Du kan sedan använda det till att logga in på Mina Sidor eller i vår app.
Mobilt BankID är en elektronisk legitimation som du använder till att styrka din identitet på Internet. Det används exempelvis för att logga in på Mina Sidor eller i vår app.
Om du har fler frågor om Mobilt BankID kontaktar du din bank.
De lediga sommarjobben annonseras på vår webb i slutet av februari varje år.
Sök sommarjobb härHär kan du läsa mer.
Vi tar emot olika typer av praktik. Vid intresse är du välkommen att höra av dig till oss på praktik@gavleenergi.se.
Här kan du läsa merHär kan du söka något av våra lediga jobb eller lämna en allmän intresseanmälan.
Här kan du läsa våra årsredovisningar från de senaste åren.
Du är välkommen att kontakta vår kundservice så hjälper vi dig.
Kontakta kundserviceVåra organisationsnummer:
Gävle Energi AB: 556407-2501
Gävle Kraftvärme AB: 556527-3512
Gästrike Ekogas AB: 556036-0785
Bionär Närvärme AB: 556678-4160
Gävle Energisystem AB: 556502-9096
Bomhus Energi AB: 556793-5217
För att felanmäla belysning är du välkommen att kontakta vår driftcentral på telefon 026-178560.
För att få ut en karta behöver du gå in på www.ledningskollen.se och registrera ett ärende.
Du når vår kundservice på telefonnummer 026 – 17 85 75.
Öppettider:
Mån till ons, fre 8 -16, tor 9 – 16
Johannes Kraftvärmeverk finns på Johannesbergsvägen 4, 802 93 Gävle. (Endast för förbokade besök eller leveranser).
Här kan du läsa mer om våra bolag och kontaktuppgifterVi tar i första hand emot grupper för studiebesök vid vår biokraftvärmeanläggning Johannes, om er skola, förening eller annat är intresserad är ni välkommen att fylla i en intresseanmälan.
Här fyller ni i en intresseanmälanGävle Energi med reception finns på Näringen med adress Förrådsgatan 6, 803 09 Gävle.
Här kan du läsa mer om våra bolag och kontaktuppgifterDen el som du producerar med dina solceller och inte själv kan använda matas in på elnätet till kunder i din närhet.
Om du har tecknat ett mikroproduktionsavtal med en elhandlare kan du få betalt för din överskottsel.
Om du köper el av Gävle Energi Elhandel men inte aktivt tecknat något produktionsavtal ersätter vi dig automatiskt med timspot -5 öre/kWh. Om du vill teckna ett avtal klicka här för att se vad vi kan erbjuda dig.
Du får även ersättning från ditt elnätsföretag vid inmatning av el. Ersättningen kallas för ”nätnytta” eller ”nätnyttoersättning” och betalas automatiskt ut på din faktura. Klicka här för att se aktuell nätnyttoersättning.
Du kan även få skattereduktion för din överproducerade el, läs mer på Skatteverkets hemsida.
Då du redan har använt en del av den producerade elen i huset, är det din överskottsproduktion från dina solceller som du ser på fakturan, Mina sidor och i vår app. Överskottet är den el du inte själv kan använda som matas in på elnätet till kunder i din närhet.
Din totala produktion (all el som producerats i anläggningen) kan du se i växelriktartillverkarens app, alternativt direkt på växelriktaren.
Den el som du producerar med dina solceller och du inte själv kan använda matas in på elnätet till kunder i din närhet. Det innebär att våra kostnader för transporten av el genom elnätet till dessa kunder minskar och vi får en så kallad nätnytta. Du får ersättning från oss som elnätsföretag vid inmatning av el. Ersättningen kallas för ”nätnyttoersättning” och betalas automatiskt ut från oss på din faktura.
Se aktuell ersättning härGävle Energi tar i dessa fall i dagsläget inte ut några extra avgifter, varken för elnät eller elhandel. Du behöver dock kolla med skatteverket huruvida det kan påverka dig skattemässigt, då du per definition inte längre är en mikroproducent.
Om du är intresserad som företag är du välkommen att kontakta ansvarig säljare, kontaktuppgifter finns på vår webb.
Vi köper i nuläget inte elcertifikat och ursprungsgarantier av privatpersoner.
Nej, vi tillämpar inte nettodebitering.
Tiden varierar beroende på säsong och arbetsbelastning. Din anläggning ska vara igång och producera el för att vi ska utföra kontrollen av anläggningen och eventuellt mätarbyte.
Även om mätare inte är bytt kommer du ta del av den producerade elen i huset, däremot ingen ersättning för eventuell överskottsproduktion. Det solcellsanläggningen producerar kommer inte att redovisas som köpt el av din befintliga elmätare.
Då bryter du produktionsavtalet och får 0 öre i ersättning av oss.
När bindningstiden löper ut övergår avtalet till ersättning mot timspot med 30 dagars uppsägningstid.
Gällande aktuella priser för företag är ni välkommen att fråga efter en offert.
Läs mer härDet är bra att regelbundet kolla till sin anläggning så allting ser bra ut. Se över att inga kablar hänger löst, solpanelerna sitter fast och att eventuellt filter i växelriktaren är rent.
När det gäller ledtider för företag kan det skilja sig mycket beroende på olika omständigheter, närmare tidsplan får kunden i samband med beställning.
Optimerare bidrar till ett robustare system som är enklare att övervaka och felsöka. Om du har någon form av skuggning på taket så gör optimerare att produktionen är högre under året.
Ni behöver inte göra någonting, vi levererar ett nyckelfärdigt system. I samråd med er som kund så bokar vi tid för installation.
Bostadsrättsföreningen måste först och främst ha en lämplig takyta att installera solcellerna på. Genom att även ha fördelningsmätning får föreningen en lönsammare anläggning, då kan den producerade elen fördelas över alla lägenheter.
Javisst kan du som bor i lägenhet få solceller. Om er fastighet har ett bra solläge och möjlighet att installera solceller så kan du som lägenhetskund ta del av solel producerat på ert tak. Det förutsätter att er förening har fördelningsmätning.
Fastighetens värde ökar i regel med investeringskostnaden.
Självklart kan du ladda din elbil med solel. Se till att ladda bilen med din laddbox när solen lyser. Den producerade elen används i första hand till hushållet.
Gävle Energi säljer huvudsakligen optimerade solcellssystem med paneler från Trina Solar eller motsvarande leverantörer. Växelriktare och optimerare är från SolarEdge.
Det går inte att få ROT-avdrag för solcellsinstallationen, utan det är helt ersatt av det gröna avdraget. Här kan du läsa mer om det gröna avdraget som ersatt solcellsstödet
Läs mer härDet finns ett stöd som betalas ut direkt till kunderna genom ett avdrag på priset, precis som RUT och ROT. Här kan du läsa mer om det gröna avdraget
Vid strömavbrott stänger anläggningen ner. Växelriktaren känner av att anslutningspunkten är spänningslös. Det här görs av säkerhetsskäl för att det inte ska ledas ut bakström på nätet.
Nej, installatören ska vara behörig och auktoriserad av elsäkerhetsverket för elproduktionsanläggningar. Köper du din anläggning av Gävle Energi så sköter vi detta enligt konstens alla regler. Du kan känna dig trygg med ditt val.
Optimerade system fungerar så att de kopplar bort den eller de paneler som skuggas samtidigt som resterande system fungerar som vanligt.
Undvik att skotta av panelerna om det är snö på dem. Måste du skotta, så skotta försiktigt. Anläggningen är i princip helt underhållsfri. Om panelerna skulle bli smutsiga – rengör dem med vatten.
Om det ligger snö på anläggningen producerar den inte någon el överhuvudtaget. Är anläggningen inte snötäckt kommer produktionen vara något lägre då det är färre soltimmar och sämre vinkel på solen i förhållande till anläggningen. I regel får man räkna bort vinterhalvårets produktion.
I regel behöver du inte bygglov för solceller. Förutsatt att panelerna följer takets lutning och att huset inte ligger inom ett område med riksintresse för kulturmiljö eller är k- alternativt q-märkt.
För att helt säkerställa detta kan du kontakta en bygglovshandläggare på kommunen.
Generellt kan du räkna med ca 12-15 år återbetalningstid med solcellsbidrag. Väderstreck, storlek, lutning och användningsgraden av elen är avgörande parametrar.
I vissa fall behöver du byta elmätare. Vi byter kontinuerligt ut alla elmätare i vårt bestånd. I vissa fall har de nyare mätarna stöd att hantera solcellsproduktion. I de fall mätaren inte har det, så byter vi den. Det håller vi koll på åt dig.
Du behöver inte göra någonting. Vi levererar ett nyckelfärdigt system i samarbete med vår partner Svea solar. Svea Solar kontaktar dig för att boka tid för installationen strax efter beställningen är lagd.
Anläggningen offereras med individuell prisbild. Priset baseras på vilket storlek som önskas på anläggningen och vilka förutsättningar som finns med hänsyn till skick på tak, inkopplingsmöjligheter, ställningsbehov och så vidare.
Gör en intresseanmälan härNej, det kan du i regel inte. Oftast är elanvändningen högre under vinterhalvåret då solcellsanläggningen inte producerar någon el. Vill du kunna använda solel även under perioder då solen inte lyser så behövs ett batterilager/energilager.
Gävle Energi köper gärna ditt överskott av el om du har en mikroproduktionsanläggning. Beroende på vad du har för förutsättningar erbjuder vi olika avtal.
Läs mer och se våra erbjudanden härDet beror på solläget. Öst-syd-väst med vinkel på taket ger bra förutsättningar. Den bästa förutsättningen är 20-45 graders vinkel i rakt söderläge.
Du kan få skattereduktion för
Skattereduktionen är 60 öre per kilowattimme
Läs mer här