World Cup i el-innebandy arrangeras i Gävle

- Det är en enorm glädje för många att hitta en lagidrott som man kan var en del av, säger Johanna, spelare i KF Heros.

Huvudpartners till World Cup Volt Hockey

Det ska spelas världscup i elinnebandy i Gävle! Närmare bestämt den 16-18 september i Gavlehovshallen. Det är den första i sitt slag och vi är stolta huvudpartners till arrangören och Gävleklubben KF Heros. Ett samarbetsavtal som sträcker sig över 4 år. Lag från hela världen kommer till Gävle för att göra upp om en världsmästartitel.

Vi passar på att träffa spelarna i KF Heros Johanna Mårtensson och Cecilia Bostrand tillsammans med Henrik Bostrand och Christer Ring i Gavlehovshallen, som är den eldsjäl som håller i arrangemanget. Med sig har spelarna varsin elinnebandystol som de värmer upp i medan Christer och Henrik monterar beachflaggor.

-Elinnebandy är en unik idrott som alla kan delta i, berättar Johanna. Bara du kan röra handen och förstå spelet, så kan du vara med. Det är en enorm glädje för många att hitta en lagidrott som man kan vara en del av.

Christer, Johanna och Cecilia i Gavlehovshallen.

Johanna har spelat i 11 år, varit en sväng i Umeå som både spelare och tränare, men är nu tillbaka som spelare i Gävle och KF Heros. Cecilia har spelat i fem år, och de tycker båda att det är det roligaste som finns. En världscup har de dock aldrig spelat i, eftersom det inte funnits tidigare. ”Det vi gör i Gävle är unikt i sitt slag, och har nu blivit möjligt tack vare ett långsiktigt samarbete med Gävle Energi”, säger Christer Ring.

24 lag från sex olika länder är representerade. Det är lag från Sverige, Danmark, Norge, Canada, USA och Tyskland med upp till 200 deltagare.

Elhockey? På is?

Spelarna berättar att de vanligaste frågorna de får om elhockey är ”Är det på is? Har ni en puck? Får man tackla?” Det passar därför bättre med elinnebandy, då är det lättare att förstå vad det handlar om.

Utmaningar som sporrar

Det är en utmaning att åka till matcher med buss. Det är inte bara elinnebandystolarna som ska med, utan även rullstolar, assistenter och annan utrustning. Många andra idrottare kan sova i idrottslokaler, vilket inte är möjligt för våra spelare. Tidigare fanns inte så många lag att möta, men nu finns det totalt 11 föreningar från Umeå till Malmö.

Laget har spelat cuper i Stockholm, Göteborg och Oslo. Osloresan var en av de häftigaste resorna vi gjort, mycket mäktigt, berättar Johanna. Under de här cuperna är det mer ovanligt att man inte sitter i rullstol, säger Henrik som är med och hjälper laget vid matcher och träningar.

Henrik och Christer ser till att allt är klart inför världscupen i elinnebandy.

NHL-ambassadörer

Under pandemin har det startats klubbar även i Canada och USA; Ontario, Toronto, Calgary och Boston. Under Brynäs-drabbningen Svarta mot Vita var några av våra NHL-spelare från Canada och USA på plats i Gävle. De är nu ambassadörer för elinnebandyn och banar väg för att fler ska få upp ögonen för idrotten. Några av ambassadörerna är Jacob Markström, Elias Lindholm och Calle Järnkrok. ”Om vi kopplar ihop NHL med ”EHL”, så får vi en bra genomslagskraft”, säger Christer och ser nöjd ut.

-Under sommaren har vi tränat mer än vanligt, och det vi jobbar mest på nu är lagandan. Tänk om vi kan få 1000 personer i publiken. Så mäktigt det kommer att bli! fortsätter Johanna och Cecilia.

Koordination, fart och bollkontroll

Innan vi säger hejdå, frågar Johanna om vi vill prova att köra stolen. Det som kan se lätt ut visar sig vara oerhört svårt. Stolen styrs av en joystick som svarar på minsta rörelse och det går fort. Vilken upplevelse! Som nybörjare fick vi hålla oss till den lägsta farten och det gick fort nog. Nu inser vi ännu mer hur skickliga våra spelare är. Koordination, fart och bollkontroll. Det krävs stor skicklighet för att spela elinnebandy och det krävs enormt mycket träning för att bli skicklig.

-Vi håller tummarna för en rolig cup med stor gemenskap. Det ska bli roligast att träffa alla och få vara en del av gemenskapen. Vi har så roligt tillsammans, avslutar Johanna.

Vilka förebilder ni är – nyskapande av mötesplats för alla distrikt inom elinnebandyn, nationellt och internationellt. Vi önskar spelare, tränare och alla inblandade ett stort lycka till och följer er med spänning framöver!

Bakgrund

Sporten kommer ursprungligen från Danmark. 1991 utlystes en designtävling för att ta fram en ny handikappidrott. Trä och formbarhet är danskarna bra på, och resultatet av tävlingen blev just elinnebandy. En succé så här långt.

Gävlelaget KF Heros grundades för 11 år sedan, och Johanna har alltså varit med från första början. Klubbens motto är Glädje Gemenskap och Delaktighet, något som genomsyrar allt de gör. En idrottsklubb där alla får möjlighet att träna tillsammans. Till vardags tränar laget i Vallbacksskolan, en kväll i veckan.

Visste du att

  • en elinnebandystol kan komma upp i 14 km/h. Det känns som det går mycket fortare!
  • elinnebandystolens batteri håller under en träning, ca 1,5 timme, innan det måste laddas.
  • KF Heros lag består av nio spelare.
  • vid match spelar man tre mot tre spelare med max tre avbytare.
  • Drivkraftsfonden har tidigare sponsrat en bussresa, vilket gjorde det möjligt för spelarna att delta i en turnering i Oslo.

Här finns mer att läsa om elinnebandy

Innebandy för allawcvh.se
KF Herosheroskf.se

Publicerades den 8 september, 2022.

Gå till nyhetsarkiv