Vi kollar in Gävle Energis nya skylift

En bättre arbetsmiljö, en längre räckvidd och en 360 graders kamera. Alla god ting är tre. Eller är det till och med fler?

En krispig och lite blåsig dag möter vi upp Patrik och Niklas som bland annat arbetar med belysning och underhåller kommunens belysning på gator och torg. På innegården på Fören står nu inte bara en, utan två skyliftar. Den nya sticker dock ut lite, inte bara för att den är glänsande ren utan för att det finns flera fördelar jämfört med den tidigare.

Själva skyliften är från danska Danilift och kranbilen Scania. Patrik har varit med under processen och tyckt till kring utformningen av liften.

– Den gamla liften är från 2004 så den har några år på nacken. Nu kör vi dubbelt ett tag så får vi se vad som händer sen, berättar Patrik.

Den nya skyliften började att användas i december 2021 och nu är det en inkörningsperiod för att testa på alla funktioner. Den drivs av biogas, istället för diesel som den gamla. Och själva liften drivs av el. Från korgen kan man också köra skyliften, nästintill helt ljudlöst på el, även när man arbetar på hög höjd.

– Det är en stor fördel med eldrift när man arbetar på exempelvis torg eller platser med mycket folk, berättar Patrik. Då står den inte och låter och stör. Det är också bättre för arbetsmiljön för oss som arbetar i det dagligen, fortsätter han.

När använd skyliften?

Uppdragen som skyliften används på är framförallt belysningsjobb när man ska byta, eller laga, armaturer högt uppe i luften.

– Man kommer 20-21 meter upp i luften, lite högre än den äldre liften vi har, berättar Niklas. Och armen sträcker sig även 360 grader runt så det är enkelt att komma åt alla vinklar och vrår, fortsätter han.

Skyliften laddas nattetid så när jobbet är färdigt för dagen åker man tillbaka och kopplar in den, precis som med en vanlig elbil. Under dagen kan man också behöva underhållsladda om det är mycket jobb.

– Vi har inte testat den till gränsen än, men någonstans runt två km ska man kunna köra på ren eldrift, berättar Niklas.

360 graders vy

En häftig och väldigt bra funktion är en 360 graders kamera som finns inne i förarhytten. Då ser man allt som sker runtom skyliften, vilket kan vara bra när man arbetar på platser med mycket folk i rörelse.

– Tyvärr är det många som inte tänker sig för när de går eller kör bil nära ett arbetsfordon, förklarar Niklas. Är vi på en trafikerad väg så ”glömmer” en del att sänka hastigheten. Så det gäller att vi är uppmärksamma, fortsätter han.

Då författaren mest sitter vid skrivbordet på arbetsdagarna så kan man ju inte låta bli att tycka att skyliften är rätt så cool. Även om höjden är svindlande. Dagen då vi kollar in den nya liften blåser det också lite grann, så vi testar inte höjden till max. Men 17-18 meter upp i luften räcker bra för en kommunikatör som gärna har fast mark under fötterna.

Några andra som tycker det är häftigt när killarna kommer med skyliften är både barn och äldre.

– Pensionärer stannar gärna och pratar en stund, berättar Patrik. Och jobbar vi nära en förskola så kan man räkna med tusen frågor och ett och annat ”woooow”, avslutar han leendes.

Niklas och Patrik arbetar bland annat med belysning på gator och torg

Här kan du få en känsla av hur det är att arbeta uppe i liften.

Det här är nummer 44 av 100 framsteg som vi gör för en bättre morgondag. 
Här kan du läsa mer om varför vi tycker det är viktigt att göra skillnad. #100framsteg

Publicerades den 22 februari, 2022.

Gå till nyhetsarkiv