Tekniksprånget från öst till västkusten

Från naturlinjen på Vasaskolan i Gävle, via Gävle Energi och Chalmers och nu sommarjobb som assisterande VD för Göteborg Energis elnätsbolag.

Vad framtiden innebär för före detta Tekniksprångaren Julia Hope är det ingen som vet. Att hon kan göra precis vad hon vill är i alla fall entreprenadchefen Fredrik Andersson helt övertygad om.

Vi börjar från början. Hur kommer det sig att du sökte Tekniksprånget på Gävle Energi?

– När jag gick ut gymnasiet sökte jag först ett lärlingsprogram på Gävle Sjukhus inom för att testa på yrket Biomedicinsk analytiker. Under resans gång insåg jag att det inte riktigt var min grej, berättar Julia. Sen såg jag att man kunde göra Tekniksprånget på Gävle Energi, sökte och kom in, fortsätter hon.

Julia under tiden som Tekniksprångare på Gävle Energi

En chans att testa på teknikyrken

Som Tekniksprångare har du en chans att testa på ingenjörsyrken inom en mängd olika branscher. Julia berättar att tiden på Gävle Energi var väldigt värdefull.

– Framförallt fick man möjlighet att utforska olika yrkesroller och se hur allt styrs och fungerar, säger hon.

  

Perioden som Tekniksprångare ledde till sommarjobb som i sin tur förlängdes och så småningom fick Julia en fast tjänst. Under den tiden testade hon också på rollen som Energipedagog och höll miljö- och hållbarhetsföreläsningar för femteklassare. Just lärare var en eventuell yrkeskarriär som hon tänkt sig innan hon började Tekniksprånget.

– Jag var lite sugen på att bli gymniaselärare så det var perfekt att få testa på även den rollen, förklarar Julia. Det var både kul och spännande att vara ute i skolorna men jag kände ganska snabbt att det här är inte riktigt det jag vill hålla på med, säger hon skrattandes.
 
Däremot upptäckte hon en annan roll, som hon fastande för, inom det stora fiberprojektet man då arbetade med. Hon blev ansvarig för förtätningsanslutningarna för fiber och hade hand om allt från inkommande beställningar till planerade grävningar och fakturering. Kort och gott hela kedjan.

– Det gjorde att jag fick upp ögonen för projektledning och hur man arbetar med organisation och planering, berättar Julia.

Svårt att köra ikapp i en gammal Fiat

Fredrik, entreprenadchef på Gävle Energi, var ett stort stöd åt Julia under tiden som Tekniksprångare, men även när hon blev anställd.

– Vi måste ta tillvara på all den potential som finns i unga människor, säger Fredrik. Det krävs en helt annat typ av ledarskap och att man vågar ge dem mer fria tyglar, fortsätter han. Kollar man på systemsidan så är många unga ”rymdraketer” och en själv sitter i en gammal Fiat, förklarar Fredrik. Istället för att försöka köra ikapp med min skruttbil tänker jag ”Vad kan jag göra för att de ska lyckas?”. Som chef ska man istället vara en stöttepelare och ge vägledning, avslutar han.

Fredrik Andersson, Gävle Energi

Under anställningen på Gävle Energi pratade de om Julias framtidsplaner och han tipsade om en utbildning på Chalmers.

– Fredrik tipsade mig om en kandidatutbildning i Göteborg. Affärsutveckling och entreprenörskap inom samhällsbyggnadsteknik, berättar Julia. Jag åkte ner och hälsa på några kompisar i Göteborg, kollade in Chalmers och sökte. Och kom in, fortsätter hon.

Sommarjobb som assisterande VD

Nu, tre år senare, är det en nyexaminerad Julia vi träffar över Teams. Men något ledigt har det inte blivit efter examen. I konkurrens med över 300 andra sökande har hon fått ett sommarjobb som assisterande VD på Göteborg Energi Nät AB.

– Jag vågade knappt söka tjänsten, säger hon leendes. Sen när jag fick den kände jag bara wow! Jag tror att genom chanser som Tekniksprånget och samarbeten som Chalmers har så kan man lära sig väldigt mycket, fortsätter Julia. På Gävle Energi hjälpte Fredrik mig att förstå att jag kan påverka min egen väg – och köra mitt eget race. Det lärde mig otroligt mycket och jag fick förtroendet att göra det som känns bra. Den inställningen har hjälpt mig mycket och gör att jag är där jag är idag, avslutar hon.

Julia tillsammans med Göteborg Energi Näts VD Lars Edström

Vad framtiden har att erbjuda efter sommarjobbet vet hon inte riktigt än, men en karriär inom samhällsbyggnad är det som lockar just nu. Vi är säkra på att vad hon än tar sig för så kommer det att vara en lyckligt lottad arbetsgivare som får Julias kunskaper och driv!

Så, varför ska man som företag och medarbetare egentligen satsa på initiativ som Tekniksprånget och rollen som bollplank och handledare. Enligt Fredrik är svaret rätt så självklart.

– Det är fantastiskt roligt att se andra lyckas, avslutar han med ett leende.

Är du också intresserad av Tekniksprånget? Läs mer här.

Fotograf huvudbild: Hedvig Haraldsdotter.

Publicerades den 28 juni, 2021.

Gå till nyhetsarkiv