Elteknikerna som utför arbete på hög nivå

När lamporna blinkar hemma hos kunderna i Oppala hör de av sig till Gävle Energi och det visar sig att problemen beror på en trasig lastfrånskiljare som behöver bytas. Vi hänger med den erfarne arbetsledaren Hasse ut på uppdraget!

– Det är några hushåll som har blivit meddelande om att de kommer vara strömlösa mellan klockan 10 och 13 idag men antagligen blir vi klara redan vid klockan 12. Det är viktigt att hålla den lovade tiden vi så vi får nöjda kunder! säger Hasse när vi kliver in i bilen.

Medan vi åker mot Oppala berättar han att lastfrånskiljaren som ska bytas ut är en sorts strömbrytare. Den sitter tio meter upp i luften på en stolpe i en elledning och elteknikerna kommer att klättra uppför stolpen för att åtgärda felet. Tio meter låter väldigt högt men är man van vid att klättra är det inte så högt enligt Hasse.

– Det spelar ingen roll om man är 7 eller 11 meter upp i luften, ramlar man ner gör det ont i vilket fall, säger han lite skämtsamt.

Han har själv varit ute och klättrat på stolpar tidigare i arbetslivet men nuförtiden hjälper han till från marken som arbetsledare.

Arbetsledaren Hasse.

Arbetet påbörjas

När vi kommer fram till elledningen mitt på en åker i Oppala är resten av teamet redan på plats och förbereder arbetet. Utöver arbetsledaren Hasse består dagens arbetsgrupp av maskinföraren Daniel, driftpersonalen Niklas och Stig, elteknikerna Daniel och Richard och den lilla hunden Signe som följt med husse till jobbet idag. Hennes enda jobb är att sitta på tryggt avstånd och njuta av det fina vädret.

Det allra första som görs är spänningsprovning och arbetsplatsjordning vilket innebär att man kortsluter ledningarna från alla håll det kan komma spänning så att alla kan jobba säkert.

Elteknikerna Daniel och Richard tar sedan på sig sina finaste skor: stolpskorna! Till skillnad från vanliga skor har dessa en förlängning som kramar om stolpen så att det går att ta sig uppåt. Med vana steg klättrar Daniel och Richard tio meter upp till toppen av stolpen och de ser precis lika bekväma ut där uppe som de gjorde när de stod på marken.

Den gamla lastfrånskiljaren plockas ned och Hasse och Niklas inspekterar den för att se vad som gått sönder. Det fattas en del som antingen har brunnit bort eller lossnat, men det är svårt att säga säkert.

– Om anläggningsytan blir dålig och de riktigt ligger i varandra och det blir varmt och kallt så kan det röra sig lite. Då blir det gnistbildning och om det blir för varmt kan det börja brinna. Det kan vara det som hänt här, men det skulle också kunna vara på grund av åskan eller något annat, berättar driftteknikern Niklas.

Maskinföraren Daniel hissar upp den nya lastfrånskiljaren så montering och återkoppling kan påbörjas uppe i stolparna. Medan den monteras tar vi en sväng upp i arbetskorgen för att inspektera arbetet på närmare håll.

Korgen är lite skakig och när jag frågar hur högt upp vi är svarar Daniel att det är ungefär 15 meter ner till marken. Vi kan konstatera att för den ovane är 15 meter en svettig höjd att befinna sig på i en liten korg! För den som arbetar med det regelbundet är det dock bara en vanlig onsdag.

Lagom tills vi, med skakiga knän, kommer ner på marken igen är lastfrånskiljaren färdigmonterad och det är dags för våra hjältar att avsluta och åka vidare på nya uppdrag!

Publicerades den 23 juli, 2020.

Gå till nyhetsarkiv