Betald praktik med Tekniksprånget ger nya ingenjörer

Går det att förklara vad en ingenjör egentligen gör? Och vilken inriktning ska man satsa på?

Vi tar en pratstund med vårens Tekniksprångare om aha-upplevelser, att våga testa nytt och vad framtiden för med sig. Vår HR-specialist förklarar också varför det är viktigt att ta emot praktikanter och hur karma och kompetensutveckling hänger ihop.

Tekniksprånget är ett praktikprogram där Sveriges arbetsgivare tillsammans med regeringen, satsar för att säkra vår framtida kompetensförsörjning genom att locka fler ungdomar till högre tekniska utbildningar. Projektet drivs av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) på uppdrag av Skolverket och riktar sig mot de som läst natur- eller teknikprogrammet på gymnasiet och är under 21 år.

Vad är Tekniksprånget?

Under fyra månaders betald praktik får unga i Sverige chansen att testa ingenjörsyrket i praktiken. I hela landet är det cirka 200 arbetsgivare som medverkar och för Gävle Energi är det självklart att erbjuda praktikplats.

– Vi har medverkat sen 2014 och under åren har 12 stycken Tekniksprångare gjort sin praktik på Gävle Energi, berättar Katarina Larsson, HR specialist på Gävle Energi. Det är en chans att visa upp både oss som företag men även energibranschen i stort, fortsätter hon. Vi måste säkra kompetensförsörjningen för oss själva samtidigt som det är jätterolig att få hjälpa någon att välja vilken inriktning de ska plugga vidare mot.

Vad händer om deltagarna inte vill plugga vidare inom energi?

– Då är det så, men jag ser inte det som ett problem. Snarare kanske vi har hjälpt någon till sitt drömyrke, medan en praktikant i en annan bransch inser att det är energisektorn som lockar. Jag tror på karma helt enkelt, skrattar Katarina.

Hon förklarar att undersökningar i energibranschen visar att energibolag gärna rekryterar från andra energibolag.

– Därför gäller det att få in nya personer i branschen så att vi får en tillväxt underifrån, avslutar hon. Där är Tekniksprånget ett viktigt initiativ.  

Årets Tekniksprångare är Anna och Lucas

Något som Lucas Gulin och Anna Lindberg nappade på för våren 2020. Hur kommer det sig att ni sökte till Tekniksprånget?

– Första gången jag hörde talas om Tekniksprånget var på ett öppet hus inför gymnasiet, berättar Lucas. Där och då kändes det inte så relevant eftersom jag precis skulle börja på gymnasiet men när jag fick hem ett brev för ett tag sen så hade jag redan lite koll på vad det var och tyckte det lät spännande.

För Anna var det en tidigare Tekniksprångare som fick henne intresserad på riktigt.

– Jag hade hört om det i skolan och lutade åt att inte söka. Men i årskurs tre var vi på studiebesök på Linköpings universitet och då bodde vi hemma hos en tjej som gjort praktik genom Tekniksprånget. Hon pratade väldigt gott om det och jag såg en fantastisk möjlighet att prova på om ingenjörsyrket är något för mig, så då bestämde jag mig för att söka, förklarar Anna.

Syftet med initiativet är alltså att få testa på ingenjörsyrket. Men något som har slagit både Anna och Lucas är att det är väldigt svårt att förklara vad en ingenjör egentligen gör.

– Våra lärare sa ofta att det är en stor brist på ingenjörer, men när man frågar vad man gör som ingenjör så var det egentligen inte någon som kunde ge ett bra svar, skrattar Anna.

– Jag håller med, fortsätter Lucas. Det finns väldigt många olika inriktningar som ingenjör där man gör väldigt varierande saker. Därför är det bra att få testa på lite olika.

– På Gävle Energi får vi också se och testa mer än bara ingenjörsyrket, vi är runt i alla delar i organisationen vilket känns bra då det ger en bred bild av verksamheten, fyller Anna i.

Varför energibranschen och Gävle Energi?

Just Gävle Energi blev det för Annas del för att det var en bransch hon inte hade kommit i kontakt med tidigare. På gymnasiet gick hon teknikprogrammet med inriktning mot Samhällsbyggnad och miljö, så Tekniksprånget var en chans att testa på något nytt. För Lucas, som läste naturprogrammet, har däremot intresset för energi funnits med en längre tid och det verkar som att det kommer att hänga med ett bra tag framöver.

– Jag har precis sökt in till Civilingenjörsprogrammet med inriktning på Energisystem i Uppsala, berättar han glatt.

 Anna är säker på att hon kommer att plugga vidare, sen vilken inriktning det blir får hon se efter att hon varit ute och rest i världen.

– Innan praktiken var jag säker på att jag skulle läsa till Civilingenjör med inriktning mot arkitektur i Luleå men nu trivs jag så himla bra på Gävle Energi. Det känns lite tråkigt att eventuellt inte fortsätta i branschen. Jag känner mig väldigt välkommen och alla tar sig tid för en. Man känner att de är genuint intresserade av att dela med sig, förklarar hon.

Nu har vårens Tekniksprångare varit på plats i snart åtta veckor, hälften av tiden. Vad är det som har varit bäst hittills?

– Det är svårt att säga en enskild sak, utan jag vill lyfta de ”aha-upplevelser” jag får varje dag, säger Anna. Ett exempel är när vi följde med entreprenadavdelningen ut i fält och var med och såg över gatubelysningen. Den tar man för givet att den ska lysa, men det är såklart någon som måste säkerställa det, skrattar hon.

– Det var häftigt när vi var på kraftvärmeverket Johannes och fick se produktionen av fjärrvärme för att sen åka till fjärrvärmecentralen i ett flerfamiljshus där värmen används, fyller Lucas på. Då förstår man bättre hur allt hänger ihop från produktionen ner till att den enskilda lägenheten får sin värme via fjärrvärmenätet.

Oavsett vad Anna och Lucas pluggar vidare till så önskar vi dem stort lycka till och tackar för att de gett oss förtroendet att få visa upp energibranschen.

Har ditt företag funderat på att ta emot Tekniksprångare så lämnar Katarina oss med några uppmuntrande ord

– Det är en otroligt hög nivå på de sökande och det är bland det bästa vi gjort, avslutar hon leendes.

Det här är nummer 4 av 100 framsteg som vi gör för en bättre morgondag. Här kan du läsa mer om varför vi tycker det är viktigt att göra skillnad. #100framsteg

Korta fakta om Tekniksprånget

  • 50 % av praktikanterna är kvinnor. Lika stor andel studerar vidare högre teknisk utbildning.
  • 60% av de ungdomar som söker till Tekniksprånget uppger att det finns något som gör att de tvekar att läsa en högre teknisk utbildning.
  • 80 % av de som gjorde Tekniksprångets praktik de fyra första terminerna uppger att de idag studerar eller avser att studera till ingenjör eller annan teknisk utbildning.
  • 75 % av de tidigare praktikanter som studerar en högre teknisk utbildning idag anser att praktiken påverkat deras val av utbildning.

Publicerades den 30 mars, 2020.

Gå till nyhetsarkiv