Takvandring med energiomvandling

Varför ligger det stenar på Gavlehovshallens tak? Hur många kompostpåsar krävs för att en stadsbuss ska kunna köra en kilometer? Och vad händer när det ligger snö på solpanelerna?*

Det var några av frågorna vi fick när vår energipedagog, Samuel Costa Nordvall och utvecklingsingenjör, Mattias Gustafsson besökte idrottsområdet Gavlehov tillsammans med Prolympias elever i årskurs 7.

Vi diskuterade kring hur man är klimatsmart, framtiden, vad vi på Gävle Energi har för roll i samhället och vad vi bidrar med på till exempel en plats som Gavlehov. 

Solceller på Gavlehov

Vi tog en rundvandring bakom kulisserna och upp till solcellsanläggningen på arenataket så eleverna kunde se allt i sitt sammanhang.

Prolympias klimatsmarta elever i årskurs 7 besöker taket på Gavlehov.

Klimatsmart i tidig ålder

Besöket på Gavlehov är en del i vårt samarbete med Prolympia med målsättningen att skolan med dess elever och lärare ska bli så klimatsmarta som möjligt. För vår del finns ett tydligt uppdrag, att sprida kunskap om klimathotet, vikten av att använda förnybara energikällor och inspirera till att vara klimatsmart redan i tidig ålder.

En solklar vision

Arenaområdet Gavlehov är ett bra exempel på hur man arbetar energieffektivt med egenproducerad och 100 procent förnybar energi. Det var därför ingen slump att vi träffade de idrottsintresserade ungdomarna på deras hemmaplan.

Den första insatsen på området gjordes redan 2010 då vi tillsammans med Gavlerinken installerade vindkraftverk på ishockeyarenans tak, med visionen att bli en av Sveriges mest energieffektiva arenor. 

När Gavlefastigheter några år senare byggde fotbollsarenan Gavlevallen och sport- och friidrottsarenan Gavlehovshallen, ville man även här ligga i framkant med sin energiförsörjning.

Regionens största solcellsanläggning

Tillsammans Gavlefastigheter fick vi i uppdrag att på Gavlehovshallens tak placera en till ytan 1600 kvadratmeter stor solcellsanläggning, med en maxeffekt på 255 kW.  Det är faktiskt den största solcellsanläggningen i hela regionen och elproduktionen under ett år räcker för att försörja cirka 80 lägenheters årliga behov.  För Gavlehovshallen innebär det att under stora delar av sommaren blir arenan självförsörjande på el.

*Och hur var det nu med de där funderingarna som eleverna hade?

Jo, stenarna på taket gör att solcellerna håller sig på plats utan att man behöver göra hål i taket och riskera fuktskador.

Det krävs två kompostpåsar för att driva en buss en kilometer och solcellerna genererar el så länge det inte är mer än en decimeter snö ovan på.

Publicerades den 12 juni, 2019.

Gå till nyhetsarkiv
Samuel Costa Nordvall
Energipedagog
026-17 85 75
Madelene Höglund
Energiingenjör
026-17 85 19