Full täckning för sakernas internet

GavleNet har under året byggt ut sitt öppna IoT-nätverk (sakernas internet) så att det nu är utomhustäckning från Hamrånge i norr till Verkebro och Främlingshem i söder, ända in i Sandviken i väster och Skutskär i öster.

– Det är enormt bra täckning från de LoRa-antenner vi satt upp, säger Stefan Stexgård, strateg på Gävle Energi. Jag har själv varit på plats ute på exempelvis Iggön, Oslättfors och i Främlingshem och på alla ställen har vi kontakt.
IoT-nätverket innebär att vardagsföremål såsom olika mätare för till exempel vatten och värme, maskiner, elektronik med mera kan fjärravläsas, styras och utbyta data över nätet. Möjligheterna är oändliga. Det är du som bestämmer hur du vill ha det.
Den teknik som används är LoRa som står för LongRange och är smalbandsradio. Det är en billig och enkel teknik.

Regionalt och nationellt nät
GavleNets öppna LoRa-nät är med hjälp av Norrsken anslutet till StadshubbsAlliansen. Det ger nationell täckning. Just nu är 38 kommuner anslutna, från Skåne till Norrbotten. Det gör nätet intressant för tjänsteleverantörer och kunder med verksamhet i flera städer, kommuner eller regioner.

Projekt
– Just nu har vi flera nya intressanta projekt i LoRa-nätet. Det handlar till exempel om fastighetsägare som vill sätta sensorer på takbjälkar för att få larm om vilka tak som behöver skottas från snö först, positionering av elskåp, digitala namnskyltar på brevinkast, fuktlarm i fjärrvärmekammare med mera, säger Anders Holmsten, chef för Gävle Energis Energitjänster. Vi har alla möjligheter att skräddarsy en IoT-lösning för ditt företag eller bostadsrättsförening.

Smarta staden
Eftersom sensorerna kan drivas av batterier kan sensorer sättas upp överallt i staden. På så sätt kan mätdata från ställen som tidigare krävt eluttag, fiber eller ADSL fångas in.
– Nu kan verkligen allt bli uppkopplat, allt från råttfällor, vägskyltar, brevlådor, belysningsarmaturer, parkeringsplatser, containrar och soptunnor. Det kallas internet of things, säger Stefan. Med LoRa kompletteras vårt högkvalitativa fibernät och tillsammans innebär de grunden för den ”smarta staden”, fortsätter han.

Samarbeten
I samarbete med Gästrike Vatten, Region Gävleborg och Gävle Kommun samt deras bolag har antennerna kunnat monteras högt upp vilket är en stor fördel för radionät. Exempelvis hade antennen i Bomhus kontakt med en testsensor vid Högbo bruk, 2,3 mil fågelvägen!

LoRa
LoRa står för LongRange och är smalbandsradio som på allvar kom igång för ungefär två år sedan. LoRa är speciellt framtaget för IoT och radiodelens strömförbrukning är betydligt lägre jämfört med GPRS, 3G eller 4G. Dessutom tränger radiosignalerna lätt genom fasader och ner i källare. Tack vare den låga strömförbrukningen är det ytterst lämpligt att bygga batteridrivna sensorer då batteriet håller i 5-15 år, lite beroende på hur ofta sensordata ska skickas.
Med hjälp av radiotriangulering kan dessutom positionering utan GPS ske. Sensordatan som skickas är krypterat och kan bara läsas av den som tillhandahåller sensorn.

Tycker du att det låter spännande och vill veta mer?
Kontakta Anders Holmsten, affärschef på Energitjänster, för ett möte.
anders.holmsten@gavleenergi.se
070-414 04 22

Publicerades den 17 januari, 2019.

Gå till nyhetsarkiv