Solceller och batterilagring

Valet föll på solceller, då deras tak visar sig passa alldeles utmärkt till solceller. Solcellerna installerades på taket på deras villa och de började fundera över hur de skulle utveckla detta. Då blev batterilagring ett naturligt steg. När Gävle Energi startade testpilotprojektet för batterilagring ville de gärna vara med.

I grund och botten vill vi få ner elkostnaden

Våra första testpiloter av batterilagring

Miljö och teknik är gemensamma intressen sedan tidigare, och nu lockade dessutom bidraget till de som ville vara testpiloter. Sagt och gjort, Henrikssons blev därför våra första testpiloter för batterilagring. En helt ny spännande teknik ska testas och nyttjas så bra det bara går. Och vi tycker det här är lika spännande som de gör. Nu ska vi utforska framtidens teknik och se hur den påverkar oss i vardagen. Vi ska göra en mycket intressant resa tillsammans.

Vi hälsar på i deras hus samma dag som barnbarnet Mille är där med mormor och morfar. Det är en regnig dag och vi slår oss ner i vardagsrummet. Mille dricker festis och vi får kaffe och praliner med strutsäggslikör, vilket är något helt nytt för oss. Den här familjen är van att bryta ny mark, det är då ett som är säkert.

Henrikssons har bott i sitt hus sedan det byggdes för snart 30 år sedan. När det var dags för en modernisering började de fundera på att skaffa pool. Här och nu var solcellerna givna.

– Eftersom vi har Gävle Energi sedan tidigare, så kändes det tryggt och säkert att välja Gävle Energi även nu. Solcellerna sitter nu på taket och arbetar för fullt, berättar Janne.

– I grund och botten vill vi få ner elkostnaden. Solcellerna håller poolen varm. Med batterilagring kan vi välja hur och när vi vill använda vår el. Om vi säljer vårt hus, så är det här en stor fördel för oss och för köparen.

Batterilagring Läs om utvecklingen av framtidens hållbara energisystem.

Som solcellsinnehavare insåg de snart att elproduktionen är som störst när behovet är som minst – på dagtid när de själva arbetar. Därför vill de gärna testa batterilagring, framtidens teknik.

Vi vill kunna producera vår egen el, och använda den när vi behöver den. Om det blir strömlöst så är batterilagret förberett att rycka in.

– Dessutom valde vi att förbereda batterilagret för att kunna ladda elbilar. Vi har ingen elbil ännu, men planerar för det i framtiden. En framtidssäkrad lösning helt enkelt, berättar Janne.

Det här märks inne i huset

– Vi har ett skåp i garaget, där batteriet förvaras. Det är inte ofta vi har anledning att öppna skåpet. Displayen syns på skåpluckan. Statistik och driftinformation följer vi via appen. I övrigt finns ingen synlig utrustning för batterilagringen inne i huset.

Storlek på batteriet

Henrikssons batteri är på 5,2 kWh. Det finns olika batteristorlekar att välja på, och det här är den vanligaste storleken för inomhusbruk i villa.

Batteriet, som är ett nickelmetallhydridbatteri, laddas ur och laddas om, i en cykel på ett dygn. Ett miljövänligare och säkrare batteri än traditionella batterier.

Vad säger vänner och bekanta?

– Vi får många frågor från släkt, vänner och bekanta. Det är många som är intresserade av batterilagring, men man vet inte så mycket om det. Vi tror att batterilagring är framtidens teknik.

– Jag tror att vi inspirerar fler till att vilja skaffa solceller och batterilager. Vi delar gärna med oss av våra erfarenheter, och intresset är stort.

Här börjar vår gemensamma resa att utforska batterilagring. Att utforska ny teknik, höja värdet på huset och vara en pionjär, vilken kul utmaning.

Tack Henrikssons för att ni är med oss hela vägen. Häng med du också.

Husägare står intill ett skåp för batterilagring.