ICEHOTEL i Jukkasjärvi

– Genom utbildning och energiåtgärder har vi förändrat vårt sätt att använda energi, berättar Yngve Bergqvist, grundare av ICEHOTEL i Jukkasjärvi.

– För oss som arbetar i turistindustrin är det oerhört viktigt att vara en energi- och miljömässigt hållbar destination. ICEHOTEL måste självklart leva upp till de värderingarna, säger Yngve.

– Vi letade därför en energipartner som skulle kunna hjälpa oss att bli energieffektiva. Gävle Energi blev ett naturligt val eftersom de levererar 100 procent förnybar energi och driver det övriga energiarbetet tillsammans med oss, fortsätter Yngve.

Samarbetet med ICEHOTEL började redan 2007, där vårt gemensamma mål är att få en klimatsmart och effektiv energianvändning på ishotellet i Jukkasjärvi. Varje månad skickas energirapporter med bevakning på deras energianvändning. Om något avviker förs en dialog om vad som påverkar, och ishotellet får tips för att utvecklas framåt.

– Det här är en rolig och engagerad kund att arbeta med. De lägger mycket tid och engagemang på vårt samarbete, säger Marcus Wijk, ansvarig projektledare i projektet för Gävle Energi. När vi startade upp samarbetet samlade ishotellet alla säsongsarbetare för våra föreläsningar och information. Alla är engagerade och involverade i energifrågan, vilket tydligt visar hur viktigt arbetet för miljö och klimat är.

Samarbetet har alltså gett ett fint resultat med en besparing på cirka 20 procent av deras energianvändning. Och det är inte småpotatis.

Energieffektivisering Få en bättre överblick över ditt företags energisystem.