Hösten 2022 är här och det spås att vi har nya prisrekord framför oss i vinter. För alla kunder, i synnerhet de som har haft ett fastprisavtal som nu löper ut, blir prisskillnaden stor mot tidigare år.

Här har vi bland annat samlat information om våra avtal och tips på hur du kan spara energi. Du kan också läsa mer om regeringens elpriskompensation, vår syn på marknadsläget, hur elmarknaden fungerar och vad som påverkar elpriset. Och mycket mer.

Hittar du inte det du söker? Tveka inte att höra av dig till oss så hjälper vi dig.

Extra kvällsöppet – ring oss om elpriset

Måndagskvällar klockan 17.00-20.00 håller vi extra öppet i telefonin för att svara på alla dina frågor kring elpriset.

Telefonnummer under kvällsöppet är
026-17 86 00.

Ring till oss och ställ de frågor om elpriset som du funderar över. Vi finns här för dig.

Har du företag eller ansvarar du för en brf?

Så här kan vi hjälpa företag och brf:er med energieffektiviseringar.

Läs om energieffektivisering

Vår syn på marknadsläget

Vad baseras månadens elpriser på? Här kommenterar vi löpande elmarknadens utveckling.

Se elmarknadsnyheter

Prenumerera på elmarknadsnyheter

Vill du hellre ha informationen skickad till dig via mejl?

Prenumerera här

Vilket avtal passar mig?

Om man kan och vill anpassa sin energianvändning till när priset är som lägst, då är timpris ett bra alternativ. Om du inte har möjlighet att hålla koll själv, ska du ha ett rörligt pris. Då får du snittpriset på föregående månad. Nedan finns mer att läsa om respektive avtal.

Rörligt pris – bekvämt och enkelt

Ett rörligt elavtal innebär att du får samma pris per kWh månadens alla timmar. Priset varierar månad för månad. Det passar dig som inte har tiden, möjligheten eller intresset, att följa elmarknaden och anpassa din vardag utifrån det senaste elpriset. Såklart ska du fortfarande tänka till kring din förbrukning – det gör skillnad i din plånbok och för samhället i stort.

  • 100% förnybar el.
  • Bekvämt. Samma pris per kWh månadens alla timmar.
  • Ingen bindningstid och en månads uppsägningstid.
  • Fast månadsavgift på 39 kr/månaden.
  • Följ din energianvändning under detaljerad historik i vår app eller på Mina sidor.

Timpris – för dig som vill och kan påverka din energianvändning

Timpris ger dig det senaste börspriset på el varje timme. Det här avtalet passar dig som kan och vill sätta dig in i elmarknaden och är beredd att anpassa din vardag. För att timprisavtal ska vara fördelaktigt för dig som kund måste du vara beredd på att flytta din förbrukning, annars är risken stor att du istället betalar ett högre elpris än om du haft ett rörligt elavtal.

  • 100% förnybar el.
  • Möjlighet att styra din användning till de billigaste timmarna.
  • Ingen bindningstid och en månads uppsägningstid.
  • Följ spotpriser, se prognoser och håll koll på din användning i vår app.
  • Fast månadsavgift på 39 kr/månad.

Fastprisavtal på paus

På grund av den osäkra elmarknaden har vi valt att pausa våra fastprisavtal. Vissa elhandelsföretag fortsätter att erbjuda fastprisavtal med längre bindningstider, och historiskt sett, ovanligt höga priser.

Hos oss kan du istället välja mellan ett rörligt elpris eller ett timpris.

Vi vet i dagsläget inte när vi kommer att erbjuda andra avtalsformer igen men följer utvecklingen noga för att kunna erbjuda dig flera olika alternativ.

Spara el – våra bästa tips för dig

Enkla tips på hur du kan spara både energi och pengar.

Se energispartips


Så fungerar elmarknaden
Hur bestäms elpriset? Vad påverkar? Och vilket elområde hör jag till?

Elpriskompensation
Vad säger regeringen om elpriskompensationen 2022?

Vill du testa SmartEl med oss?
Testa framtidens teknik med oss. Styr din el och värme via SmartEl.

Håll koll på din förbrukning och elpriserna i vår app

I appen kan du följa din elförbrukning timme för timme. På så sätt kan du se när det går åt som mest el i ditt hus och kanske upptäcka energitjuvar i ditt hem. Du hittar också dina fakturor och avtal i appen.

Läs mer och ladda ner appen här

Vanliga frågor och svar

Vad är orsaken till att elpriserna stigit?

Elmarknaden befinner sig i ett krisläge, där det finns risk för både energi och effektbrist. Orsaken är en blandning av flera av varandra oberoende och olyckliga omständigheter. Där några orsaker belyses nedan:

Många länder har samtidigt beslutat sig för att sluta producera el med hjälp av kärnkraft och ersätta produktionsbortfallet med vind-, sol- och gaskraft. Om vinden inte blåser och vi har som i dagsläget brist på alternativ så som gas och kol får detta extrema effekter på elpriset.

Elpriserna fortsätter att vara höga och med en oerhörd variation både under dygnet men även mellan olika dagar. Orsaken till fluktuationerna är låga vattenmagasin i sydöstra Norge där producenterna försöker hushålla med sin vattentillgång, de kontinentala länderna försöker hushålla med kol och gaskraft vilket gör att dagar som är vindfattiga och därmed lite vindkraftsproduktion får väldigt höga elpriser. Vi går nu in i en den s.k. värmesäsongen i norra Europa, vilket innebär att efterfrågan på el ökar som en följd av mindre solinstrålning och lägre temperaturer.

Elterminerna som bestämmer priset på fasta avtal indikerar fortsatt extremt höga elpriser under vintern och där i vissa länder och under vissa tider inte längre är produktionsresurser som sätter elpriset utan kostnaden för minskad elkonsumtion som sätter elpriset. Prisfluktuationerna fortsätter att vara extrem och på en månad har priset för el med leverans i vinter nära nog halverats. Det finns fortsatt risk för ransonering (med extremt höga elpriser som följd). Fortfarande är inte det helt klart vilken typ av stöd konsumenter i Sverige kommer att få från staten.

Angreppet på gasinfrastrukturen i Östersjön nyligen är att beteckna som ”spiken i kistan” för leverans via dessa ledningar och i skrivande stund har Gazprom uttalat att de avser att stänga av gasleveranser mot Ukraina. Detta får såklart konsekvenser för energitillgången i Europa, i synnerhet när det gäller att fylla upp gaslagren till nästa vinter, allt annat lika.

Dagens prisnivåer är på intet sätt långsiktigt hållbara. Vi kommer med största sannolikhet att få se en återgång till betydligt lägre elpriser, men hur nära i framtiden och vad som blir det nya normala återstår att se. Vi kan konstatera att energisystem tar tid att bygga och upprätthålla, det är extremt dyrt och tar lång tid att bygga ut elnät likväl som att bygga ny storskalig produktion.

Vi tror att det snabbaste sättet att få en mer human prisbild på el är att som användare av energi bli mer flexibel och i det korta perspektivet minska sin förbrukning så mycket som möjligt. Om samtliga konsumenter blir mer flexibel och gör liknande insatser när vi använder energi genom att tillfälligt tillåta oss att sänka innetemperaturen några grader, tvätta och diska på natten, ladda elbilen på natten (och inte mer än nödvändigt), stänga av den elektriska handdukstorken osv. så skulle vi sannolikt få betydligt lägre elpriser och kanske till och med slippa en djupare lågkonjunktur.


Läs mer här
Har ni högre priser än andra elhandelsföretag?

Alla elhandelsföretag köper elen från samma börs och följer samma prisutveckling på elmarknaden. Avtal och villkor kan skilja mellan olika företag, var därför uppmärksam om du får ett erbjudande där priserna sticker ut jämfört med andra aktörer.

Många elhandelsföretag har tidsbegränsade kampanjpriser som gynnar dig under en kortsiktig period. Vi tror på en långsiktig relation med våra kunder genom att ha bra standardpriser som gynnar dig som kund ur ett längre perspektiv, med schyssta transparanta villkor och priser utan oförutsedda kostnader.


Här kan du läsa om våra avtal
Hur kan priserna skilja sig så mycket nu mot mitt avtal som jag haft förut?

Elmarknaden är i ständig förändring och vad du som kund får för elpris är baserat på marknadspriserna på elbörserna.

Spotpriset publiceras av Nord Pool och de terminer vi baserar våra fastprisavtal på kommer från Nasdaq, priserna här återspeglar marknadens förväntningar för var spotpriset kommer att levereras i framtiden.

Om du tecknade avtal för något år sedan kan det vara så att marknadspriserna var i ett bättre läge och du således hade möjlighet till att binda till ett lägre elpris.


Här kan du läsa mer om hur elmarknaden fungerar
Varför erbjuder ni inte fast elpris?

Fastprisavtal på paus
Just nu är energimarknaden rejält svängig och priset för el varierar mycket. Det gör att vi för tillfället har valt att pausa våra fastprisavtal. Särskilt kunder i elområde 3 och 4 påverkas av de varierande elpriserna. Gränsen mellan område 2 och 3 går precis norr om Gävle.

En del elhandelsföretag fortsätter att erbjuda fastprisavtal med längre bindningstider, och historiskt sett, ovanligt höga priser. Hos oss kan du istället välja mellan ett rörligt elpris och ett timpris. Vi vet i dagsläget inte när vi kommer att erbjuda andra avtalsformer igen men följer utvecklingen noga för att kunna erbjuda dig flera olika alternativ.

Läs mer om de olika avtalen på denna sida.

Högre elräkningar i vinter – vad innebär det för mig?

Har du ett rörligt avtal, eller att ditt fasta avtal går ut, kan prisskillnaderna mot förra året bli stora. Här är en uppskattad kostnad per månad gjord i början av september. Kom ihåg att elmarknaden just nu varierar mycket och att det bara är en prognos. Här kan du läsa mer.

*Priserna är inkl. moms men exklusive elskatt och elnätsavgifter. Prognosen är gjord 220901 och baseras på det för dagen uppskattade terminspris som finns för månaderna november till och med mars i elområde 3. Räkneexemplet visar skillnaden för ett rörligt elavtal.
Se fler vanliga frågor och svar