Nu ljusnar det för gävleborna

Bättre belysning i Gävle samtidigt som energiförbrukningen minskar.

Med mycket klarare och vitare ljus ökar vi tryggheten med upplysta gator och trottoarer. När mörkret faller säkras också personer som rör sig vid vägarna. Reflexerna syns ännu bättre och personer som arbetar vid vägarna får en säkrare arbetsplats.

Går det att göra något bra ännu bättre?

I november fick vi frågan från kommunen om vi kunde sänka förbrukningen på gatubelysningen med enkla medel. Vi tog då tillsammans fram en plan för att byta ut högtrycksnatrium till LED-belysning.

Prioriterade områden är där det krävs stor insats för att byta lampor vart fjärde år. Det krävs att en TMA-bil kör bakom och skyddar skyliften vid dessa jobb. Ett exempel är Västra vägen där vi bytt ut 174 armaturer.

Gävle – vi har ett resultat

  • Totalt har vi nu bytt ut 400 armaturer.
  • 150 W och 250 W ljuskällor bytts ut till 70 W.
  • Minskad förbrukning är 38,4 KW i timmen.
  • Uppskattad minskad förbrukning 153 600 KWh per år.

-Det känns jättekul att vi är med och drar vårt strå till stacken och ser till att vi sparar mer energi, säger Fredrik Holmgren ansvarig planeringschef för belysning på Gävle Energi. Att det dessutom minskar underhållskostnader och därmed även störande moment i trafiken är fantastiskt bra.

Klicka på bilderna för att se i full storlek.

Fotograf; Patrik Sundström, Gävle Energi.

Vi jobbar nu vidare med att förbättra tillgängligheten och tryggheten utefter våra gator. Med det här projektet har vi kommit en bra bit på vägen.

Publicerades den 9 februari, 2023.

Gå till nyhetsarkiv