Rädda liv på arbetstid – Giving Tuesday

Rädda liv på arbetstid. Hur gör man det på ett energibolag? Man tar sig till blodcentralen och ger något av det värdefullaste som finns.

Som medarbetare på Gävle Energi har man möjlighet att lämna blod på arbetstid. Någon som vi vill uppmärksamma idag på Giving Tuesday. Initativet är en global folkrörelse som sätter engagemang i centrum och uppmärksammar allt positivt som görs i samhället. Konceptet är enkelt. Ge en gåva eller av din tid och uppmuntra andra att göra detsamma. Tillsammans kan vi göra världen lite bättre! Läs mer om Giving Tuesday här. Har du inte möjlighet att ge blod finns det många andra saker, stora som små, som gör en positiv skillnad.

Träffa fyra vardagshjältar

Förra året gjorde vi ett besök på blodcentralen och fick veta mer hur det går till när man lämnar blod. I år har vi pratat med fyra kollegor som valt att lämna blod. Varför lämnar just du blod?

Toni, Underhållschef Kraftvärme

Varför lämnar du blod?

Jag lämnar blod för att jag vill hjälpa till och samtidigt få koll på att mina blodvärden håller sig på en bra nivå.

Vad kan du säga till de som funderat på att bli blodgivare?

En tanke att lämna till de som ännu inte har blivit blodgivare, är att du som är frisk kan bidra med ditt blod till att hjälpa någon annan eller dig själv vid händelse av en olycka och eller sjukdom.

Sedan tycker jag att det borde kännas bra för alla som kan lämna blod att få en statusuppdatering på sitt eget blod, det ger ju en bra indikation på hur man lever och mår.

Katarina, HR Specialist

Varför lämnar du blod?

För att det är så lätt! Jag får en check på mig egen hälsa, en macka och framförallt för att jag kan dela med mig av mitt blod till andra som behöver.

Vad kan du säga till de som funderat på att bli blodgivare?

Det tar dig kanske en halvtimme, men kan rädda någons liv. Gört! Det är verkligen lätt och personalen är superproffsig!

Varför är Gävle Energi med i initiativet ”Rädda liv på arbetstid”?

Vi tycker att det är viktigt att ta ansvar och hjälpa till på de sätt vi kan. Och om vår personal kan ställa upp och ge blod vill vi vara med och ge arbetstiden, det är det minsta vi kan göra.

Anna, Kommunikatör

Varför lämnar du blod?

Det är en ganska enkel sak att göra som samtidigt gör stor skillnad för någon annan. Och blod kan inte produceras, bara skänkas. Min mormor lämnade blod i hela sitt liv, och satte tydligen något slags rekord i Uppsala, så jag blev inspirerad av det.

Vad kan du säga till de som funderat på att bli blodgivare?

Har du inte lämnat blod än så är mitt tips att helt enkelt boka in en tid för dig själv i kalendern och åka dit. De är väldigt proffsiga och hjälpsamma på blodcentralen och första gången lämnar man bara litegrann. Du får också bra koll på dina blodvärden!

Fredrik, Driftingenjör IT

Varför lämnar du blod?

Jag tycker att det är ett perfekt sätt att faktiskt rädda liv, plus att jag känner att det är en avslappnande stund i vardagen. Samtidigt får jag dessutom chansen att ge en liten gåva till Barncancerfonden.

Jag får ju även en koll på att mitt blod är friskt, vilket är en stor bonus.

När man sen får ett SMS att någon har fått mitt blod så kan det vara så att jag räddade ett liv bara genom att lägga mig på en brits i 10 minuter.

Vad kan du säga till de som funderat på att bli blodgivare?

Fråga dig själv om det finns någon bra anledning till att inte lämna blod. Om det inte finns någon (vilket det inte gör enligt mig), se till att göra det bara.

Om du är osäker, fråga någon som redan lämnar blod om hur det går till.

Här kan du läsa mer om vem som kan lämna blod och hur det går till.

Publicerades den 30 november, 2021.

Gå till nyhetsarkiv