På Gävle Energi kan man rädda liv på arbetstid

Rädda liv på arbetstid. Hur gör man det när man arbetar på ett energibolag? Man tar sig till blodcentralen.

På blodcentralen kan man ge något av det värdefullaste som finns, sin tid och sitt blod. På Gävle Energi har alla medarbetare möjlighet att lämna blod på arbetstid, något som blodcentralerna runt om i landet hoppas att fler företag uppmuntrar till.

Vi har tagit en pratstund med Kristina och Jessica från blodcentralen på Gävle Sjukhus för att få reda på hur det egentligen fungerar. Och varför det är så viktigt att ge blod.

Vi börjar från början, varför behövs blodgivningen?

I Sverige behövs i snitt en blodpåse i minuten, dygnet runt, året runt. Omkring 100 000 människor behöver få blod varje år.

– Blod kan inte framställas, bara ges. Det finna alltså ingen ersättning för blod, förklarar Jessica som är ansvarig för blodcentralen på Gävle Sjukhus. Vi förlitar oss helt och hållet på blodgivare. Utan er skulle människor förblöda – så det stämmer verkligen att ni räddar liv, fortsätter hon.

två kvinnor som arbetar på blodcentralen
Jessica och Kristina på blodcentralen i Gävle

– Blod behövs vid bland annat rutinoperationer, till cancerpatienter, vid förlossningar och trafikolyckor, berättar Kristina som arbetar som samordnade för länets blodcentraler. Det många tänker på är stora olyckor där patienter förlorat mycket blod men den största delen går faktiskt till rutinoperationer, förklarar hon.

Man kanske tror att en blodpåse från en givare hamnar hos en patient – men riktigt så enkelt är det inte. Blodet delas upp i tre delar; röda blodkroppar, trombocyter och plasma. Det blod du ger kan alltså hjälpa upp till tre olika patienter beroende på vad det behöver. 

Allt blod används upp och inget går till spillo. Plasman som inte används till patienter kan också användas till läkemedelstillverkning för till exempel blödarsjuka.

Just det, man kan tyvärr inte spara blod hur länge som helst. De röda blodkropparna, som transporterar syret, kan man spara på i sex veckor. Trombocyter håller i fem dagar medans plasman däremot kan frysas in och sparas i upp till tre år.

– Då förstår ni varför det behövs ett konstant flöde, säger Jessica. Vi kan ju inte lägga alla delar på lager tyvärr.

Gävles blodgivning klarar sig bra trots pandemin

I Gävle siktar man på att få in 26 påsar blod varje dag, något som måste fortsätta trots pandemin.

– Vi var lite oroliga när pandemin satte igång, men vi har inte märkt av en negativ effekt på antalet givare, säger Kristina.

Vi har såklart anpassat lokalerna och våra rutiner för att motverka smittspridning men sen är det som alltid att man inte ska komma hit om man har förkylningssymptom. Det gällde även innan Corona, så blodgivarna är vana, fortsätter hon.

 – Vi har en del sena avbokningar, men det är bara bra. Då tar man restriktionerna på allvar, fyller Jessica i.

En negativ effekt på grund av pandemin har märkts mer i storstäderna, berättar Kristina. Dels för att de har dragit in verksamheterna med blodbussar men även för att det kanske är fler som behöver åka kollektivt för att ta sig till en blodcentral och nu undviker det, förklarar hon.

– I våras fick vi skicka blod till Stockholm för att deras lager tog slut, berättar Jessica. Vi hjälps åt över hela landet helt enkelt.

Intresserad av att bli en blodgivare?

– Det är superbra att företag, som Gävle Energi, ger sina medarbetare möjligheten att lämna blod på arbetstid, det möjliggör att flera kan lämna blod, säger Jessica. Vi har främst öppet dagtid, förutom en kväll i veckan, så det förenklar verkligen.

Är du mellan 18 och 60 år och fullt frisk är du välkommen att anmäla dig som blodgivare.

– Det är väldigt enkelt, säger Kristina. Först anmäler du intresse via 1177.se och då får du sen en tid för provtagning. Vid det tillfället registrerar man sig och får svara på en grundlig hälsodeklaration och bakgrundshistoria.

Verkar personen passa för att bli blodgivare så tar man därefter prover som analyseras och blir man godkänd som blodgivare kommer en kallelse inom kort.


– Vid första besöket så är vi noga att följa med besökaren hela vägen, ingen blir lämnad ”i sticket”, säger Jessica med ett leende. 

En vuxen person har mellan fyra till sex liter blod och vid en blodgivning tar man 450 ml. Kroppen återhämtar sig fort och vi behöver bara fylla på med vätska och näring så sköter kroppen resten, förklarar Jessica. Som kvinna kan man lämna blod 3 gånger per år och som man 4 gånger.

– Ibland får vi höra att ”Nej jag kan inte bli blodgivare, jag är så jäkla svårstucken”, men det brukar inte vara några problem för oss, berättar Jessica. Vi är lite av proffs på nålar här, fortsätter hon.

Ett besök tar ungefär 30-60 minuter och själva blodgivningen 5-10 min.

– I besöket räknar vi också med en hälsodeklarationen och såklart en fikapaus efteråt, säger Kristina.

Avslutar med fika och en liten gåva

Fika ja, det bjuds på både kaffe och något gott för att få upp blodsockret lite. Plus att alla blodgivare får en mindre gåva som tack för sin insats.

– Efter besöket kan man fortsätta dagen mer eller mindre som vanligt. Det enda man ska undvika är hård träning samma dag och att inte klättra upp på höga höjder, säger Kristina.

– När blodet sen används så kommer ett tack-sms, berättar Kristina. Det brukar vara uppskattat att se att nu jäklar har jag faktiskt varit med och kanske räddat någons liv, avslutar hon.
 

Här kan du läsa mer om blodgivning.

Publicerades den 8 februari, 2021.

Gå till nyhetsarkiv