Stort fjärrvärmeprojekt i centrum i augusti

Under två dygn i mitten av augusti kommer fjärrvärmen att stängas av för cirka 4 000 kunder i centrala Gävle. Anledningen är ett planerat underhållsarbete på fjärrvärmenätet. Projektet kommer även att påverka framkomligheten i trafiken på flera ställen i staden.

Projektet kommer att pågå under veckorna 31 till 38. Avstängningen av värmen sker klockan 23 måndagen den 17 augusti. Två dygn senare, klockan 23 på onsdagen den 19 augusti, ska värmen vara tillbaka igen.

I projektet ska vi förnya flera delar av ledningsnätet för att vi även i fortsättningen ska kunna leverera klimatsmart, trygg och bekväm fjärrvärme.

Kallvattnet fungerar som vanligt

Under de 48 timmar då fjärrvärmen är avstängd kommer värme och varmvatten saknas men kallvattnet fungerar som vanligt.

– Vi befinner oss ju i tider där behovet av varmvatten för att hålla handhygienen är stort men tyvärr kan vi inte avvakta med projektet. Vi behöver göra arbetet i sommar så att vi kan fortsätta leverera fjärrvärme utan oplanerade avbrott. Eftersom kallvattnet kommer att fungera som vanligt kan man alltid värma vatten för att tvätta av sig, säger Niclas Wiklund.

Karta över påverkade stadsdelar

Kartan beskriver hur avstängningen sannolikt kommer att påverka leveransen när vi stänger av fjärrvärmen. Vissa fastigheter vet vi att med all säkerhet kommer att bli utan fjärrvärme, medan andra kanske bara upplever störningar i leveransen.

Kartan nedan visar tre områden. Ett rött, ett blått och ett grönt. De olika färgerna beskriver hur respektive område troligtvis kommer att påverkas under avstängningen.

 • Rött område – blir helt utan fjärrvärme.
 • Blått område – blir sannolikt helt utan fjärrvärme.
 • Grönt område – kan uppleva vissa störningar.

Klicka på kartan för att öppna den som pdf.

Här kommer trafiken att påverkas

Det handlar om fem platser i Gävle där underhållsarbetena kommer att märkas av i gatumiljön. I första hand handlar det om begränsad framkomlighet men vid arbetet på Nygatan kommer trafiken i riktning ut mot Parkvägen helt att stängas av och ledas om.

 • Staketgatan – Kaplansgatan, vecka 32-37.
  Ett körfält stängs av.
 • Nygatan, vecka 33-34.
  Båda körfält i riktning mot Parkvägen stängs av.
 • Skomakargatan – Valbogatan, vecka 32-36.
  Begränsad framkomlighet.
 • Skomakargatan – Hantverkargatan, vecka 32-38.
  Begränsad framkomlighet.
 • Brändströmsgatan i höjd med Nynässkolan, vecka 31-37.
  Begränsad framkomlighet.

Klicka på kartan för att se den i större storlek.

Tack för din förståelse

Vi förstår att det kan upplevas besvärligt med en avstängning av värme och varmvatten i två dygn. Vi ber om överseende och tackar för din förståelse. När projektet är färdigt kommer vi även i fortsättningen att ha ett klimatsmart fjärrvärmenät med värme från 100 % förnybara energikällor, men det kommer att vara starkare, tryggare och ännu bättre rustat för framtiden.

Om du vill se alla våra planerade driftavbrott kan du klicka här.

Publicerades den 5 augusti, 2020.

Gå till nyhetsarkiv