Naturvårdsverket har räknat ut att en tredjedel av den el vi producerar idag skulle kunna komma från solel om vi satte solceller på alla lämpliga tak.

Tidigt ute med solceller

Solceller är inget nytt för Andreas Zarotti. Han har sina rötter i Italien och tillbringar mycket tid runt Medelhavet där det är vanligt med solceller. Det kan ha varit det som gjorde att han var tidigt ute med att fundera på att installera egna. För fem år sedan när han började undersöka möjligheterna var det inte många som talade om solceller i Sverige.

Just den här morgonen när vi besöker familjen Zarotti regnar det i Gävle. När vi tittar i Andreas app i telefonen kan vi dock se att solcellerna börjar producera el direkt när solen går upp bakom de tunga regnmolnen.

– Jag tror att det är en vanlig missuppfattning att det är för mörkt och kallt i Sverige för att kunna producera el från solceller. Det stämmer inte, berättar han.

Naturvårdsverket har räknat ut att en tredjedel av den el vi producerar idag skulle kunna komma från solel om vi satte solceller på alla lämpliga tak.

Testa ditt tak för solceller Rita ut och räkna på ditt tak i vår solcellskarta.

När Andreas och hans familj tog in offerter för fem år sedan beräknade de återbetalningstiden på solcellerna till 25 år, vilket är den ungefärliga livslängden på dem. Idag är återbetalningstiden ungefär hälften så lång och solcellerna betydligt bättre. Dessutom har Gävle Energi ett koncept som gör det enkelt, både att ta beslutet och att komma igång.

Man behöver inte vara tekniskt intresserad. Kolla med Gävle Energi så gör de en analys hos dig.

– Vi behövde egentligen inte göra någonting själva. Det kom hit en person från Gävle Energi som tittade på allt från taklutning, längd och bredd till läge och elkonsumtion. Sedan fick vi ett förslag på hur det skulle kunna se ut och vad det skulle kosta. Fem månader senare kunde vi börja använda egen el, berättar han.

Andreas uppskattade dialogen med leverantören. Han och hans fru var måna om att solcellerna skulle smälta in och hade egna förslag på var kablarna skulle dras för att det skulle bli så estetiskt tilltalande som möjligt. Han berättar att vänner brukar vara nyfikna och fråga mycket om solcellerna innan de kommer på besök, men när de väl kommer är det ingen som tänker på dem. Det ser han som ett gott tecken på att de har lyckats med estetiken. Den enda påminnelsen av installationen inomhus är ett litet knäpp i källaren någon gång om dagen när växelriktaren går igång.

– Det var nästan snopet när allt var på plats. Jag hade nog omedvetet trott att det skulle höras och synas mer. Nu är vi förstås glada över att det är tyst och fungerar precis som det ska. Det känns bra i magen att använda el som vi tillverkar själva och sälja överskottet, säger Andreas.

Han upplever att familjen ändrat beteende något sedan de börjat producera egen el. Med tanke på att elen produceras på dagtid så försöker de köra exempelvis tvätt- och diskmaskinen på dagen istället för på kvällen. Drömmen vore att kunna köpa en elbil och ladda den med egenproducerad el.

– Problemet är ju att man oftast laddar bilen på natten. Det skulle kräva energilagring på något sätt, men jag har inte hittat något bra alternativ för det ännu, berättar han. Att den mesta elen produceras på sommaren, medan konsumtionen är större på vintern är en annan utmaning som skulle kunna lösas med en smart lagringslösning.

solceller monteras på tak

Andreas är väldigt nöjd med sina solceller och hoppas att han kan inspirera fler att investera. Han beskriver sin familj som ganska vanlig. De flyger när de ska åka utomlands och använder bilen till och från jobbet, men försöker göra vad de kan för att minska sin miljöpåverkan. Handlar närodlat, äter mindre kött och odlar lite själva till exempel.

– Det är hoppfullt med den yngre generationen. Det är så självklart för dem att testa alternativ mat med lägre klimatavtryck och ifrågasätta beteenden som påverkar miljön. Man lär sig mycket av dem, avslutar han.

Åtta tips från Andreas

Är du det minsta intresserad av miljöfrågor?

Kolla upp möjligheterna med solceller. Det har aldrig varit enklare.

Det finns bidrag att söka

Gävle Energi vet var du ska vända dig.

Du behöver inte vara tekniskt kunnig

Kontakta Gävle Energi och ta sedan totalentreprenad på hela jobbet. Du behöver knappt göra något själv.

Läs på

Det finns mycket intressant skrivet om solceller.

Funderar du över takets läge?

Misstänker du att ditt tak ligger i fel läge, att det är för brant eller för platt? Det kan fungera ändå. Kontakta Gävle Energi så får du svar.

Lättskötta

Solcellerna är lätta och dimensionerade för att klara normala snölaster. Om det snöar mycket kanske du behöver sopa av dem någon gång, men oftast behövs inte ens det.

Litet underhållsbehov

Underhållsbehovet är litet eftersom solcellerna är självrengörande.

Tjäna pengar på egenproducerad el

Överskottet får du betalt för. Det går ut på elnätet och når i första hand grannarna.