Självförsörjande och bra för miljön

Regnet öser ned men trots dagens regnväder producerar solcellerna el för fullt. Vi hälsar vi på i deras villa i Sörby för att få veta mer om livet med solceller.

För Roland och Eva är det inte ekonomin i första hand som har drivit valet att ha solceller utan att det är bra för miljön och trevligt att vara självförsörjande.

Vad är det bästa med solcellerna?

– Det bästa är att de ligger på taket och gör sitt jobb utan att störa någon. Det krävs inget underhåll och ingen skötsel, de bara levererar. Det är trivsamt.

Att vi får samma pengar in som ut är också jättebra. Vi behöver inte stressa över att få igång tvättmaskinen eller ladda telefonen precis när solcellerna ger el utan det finns en balans i kostnaden och vad vi får ut av det. Så vi kan använda vår el precis när vi vill och det vi inte använder går ut på elnätet.

Varför skaffade ni solceller?

För att de finns. Vi har också en stuga på en ö mitt ute i ingenstans. Vi byggde en solcellsanläggning där för att få el så solceller var ingenting främmande för oss när vi skaffade det här hemma.

Dessutom är utvecklingen av solcellernas effektivitet stark just nu. De solceller vi skulle få enligt offerten var 295 watt men de som levererades var hela 300 watt så bara under de korta månaderna hade fabriken höjt kvaliteten på tillverkningen så vi kunde få ut mer på samma ytenhet.

Testa ditt tak för solceller Rita ut och räkna på ditt tak i vår solcellskarta.