Fjärrvärme bygger på en enkel, men ganska genial idé. I stället för att varje fastighet har en egen värmekälla, så produceras värmen centralt och strömmas ut till fastigheterna. Streamad värme helt enkelt. Vi träffade nyblivna villaägaren Anna som värmer hus och vatten med just fjärrvärme.

– Vi är väldigt glada att vi köpte ett hus med fjärrvärme, säger Anna.

Vi hälsar på henne och hunden Bamse i deras hus i Valbo en solig höstdag. Anna och hennes sambo flyttade in under våren 2022 och även om det inte bara var uppvärmningsformen som gjorde att de valde huset så var det absolut en bidragande faktor.

– Det kändes tryggt och enkelt att det fanns fjärrvärme, berättar hon. Speciellt med tanke på de varierande elpriserna. Man slipper oron som kommer om man värmer hus och vatten med direktverkande el. Nu ska vi inte flytta i första taget men jag tror också att fjärrvärme höjer värdet på huset eftersom det sänker driftskostnaderna jämfört med andra uppvärmningsalternativ, lägger hon till.

Fjärrvärmeanslutning Enkel, bekväm och 100% förnybar fjärrvärme.

Pratar fjärrvärme både på jobb och fritid

Funderingar kring elpriser, och energimarknaden i stort, är något som Anna möter inte bara på fritiden utan även på jobbet. Förutom att nu vara kund till Gävle Energi så jobbar hon också på det lokala energibolaget.

– Jag har arbetat på Gävle Energi i ungefär tre år, berättar Anna. Innan jag flyttade till Gävle hade jag noll koll på energi eller fjärrvärme, lägger hon till skrattandes. Nu kan jag lite mer och har också fått se allt från andra sidan – med kundens glasögon.

Streamad värme – enkelt och tryggt

Vi går ner i källaren och tittar på fjärrvärmecentralen som sitter på väggen i samma rum som vinterns vedförråd ligger och torkar.

– Det känns skönt att vi bara behöver ha ved för myseldning, säger Anna.

Fjärrvärmecentralen i huset ägs och driftas av Gävle Energi. Om det skulle det vara något som inte fungerar kan man höra av sig dygnet runt, året runt och få snabb hjälp. Som ny kund kan du också boka in en genomgång av centralen om du har några frågor eller funderingar.

– Min sambo och jag har lite olika åsikt om vad som är en lagom temperatur inne, säger hon leendes. Med en uppkopplad enhet är det enkelt att styra värmen. Vi får hitta den perfekta kompromissen helt enkelt, lägger hon till.

Vad är det bästa med fjärrvärme?

– Att det bara fungerar. Ärligt talat så är det skönt att inte behöva bry sig så mycket. Jag behöver inte heller tänka på att varmvattnet ska ta slut, vilket det kan göra om man bor i ett hus med en liten varmvattenberedare, säger Anna. Det är också tryggt att man vet priset ett helt år framåt. Det gör att vi har bra koll på våra driftkostnader, lägger hon till.

– Sen känns det såklart bra att det är en miljösmart uppvärmningsform. När vi duschar varmt är det bland annat tack vare restvärme från industrin och att Gävle Energi eldat upp möbler från återvinningen eller trädtoppar som ingen annan vill ha, säger Anna. Det ska vara lätt att göra rätt, avslutar hon.