Optimal värme hos brf Skyttegården

Brf Skyttgården i centrala Gävle består av 60 lägenheter, fördelade på fyra huskroppar. För några år sedan insåg de att de behövde ta kontroll över energianvändningen som var både väldigt hög och väldigt ojämn, då valde de att installera tjänsten Optimal värme.

Eva Molin är ordförande i föreningen. Hon visar oss ner i källaren till pannrummet. På väggen sitter den lilla boxen.

– Det sitter en givare i varje lägenhet som mäter temperaturen, berättar Eva. Nu har vi 22 grader men vi kan ha lägre temperatur i till exempel trapphuset. Det syns också att de två huskropparna med tvättstuga drar mer än de andra.

Full kontroll på energianvändningen

Temperaturen sätter de själva. Föreningen kan själva se hur mycket el varje lägenhet förbrukar och via webben kan de kontrollera hur varmt det är i varje lägenhet. De kan också se historiken vilket kan vara bra om någon tycker att det är för kallt eller varmt eller om det varit något problem i någon lägenhet.

Styrs automatiskt

Värmen och vattnet styrs helt automatiskt eftersom de har tecknat ett drift- och tillsynsavtal med Gävle Energi.

– Är det något som krånglar behöver vi bara ringa så kommer de och justerar, säger Eva.

Avtalet innebär också att Gävle Energi kontinuerligt underhåller utrustningen och att föreningen får rapporter varje månad över sin energianvändning.

Återbetalningstid på två år

Investeringen för den datoriserade undercentralen betalade sig på drygt två år. Med hjälp av de rapporter de får varje månad, så har de sänkt sin kostnad för energi med ungefär 50 000 kronor per år.

– Det finns mycket statistik att få ut och vi får verkligen valuta för pengarna, säger Eva Molin.

Optimal värme Tjänsten Optimal värme ger dig en jämn temperatur i hela fastigheten.