Hett med solceller

Att solceller är hett just nu är det ingen tvekan om. Många vill ha solceller på sina tak. På Brynäs finns en förening med 44 lägenheter, brf Gävlehus 19. De satsar på solceller till sina boende med miljön i fokus.

Förprojektering innan beslut

Innan beslutet att skaffa solceller gjordes en förstudie hos föreningen, för att se hur deras förutsättningar såg ut. Hur ser taket ut, vilken riktning är lutningen, hur många hushåll finns där. Det är många parametrar att se över för att få det bästa resultatet.

Förprojekteringen gav resultat. Föreningen vill satsa på miljön och installera solceller. Arbetet på hög höjd började under hösten 2020.

Alla får del av sol-elen

– Den här föreningen har fördelningsmätning, berättar Jonas Jansson som är ansvarig projektledare hos Gävle Energi. Det är ett abonnemang som har undermätning till respektive lägenhet. Därmed får varje lägenhet ta del av den egna el-produktionen.

Vyer från hög höjd

Här följer en överblick från en högt uppsatt arbetsplats som ger perspektiv. Kolla in vyerna…

Solceller Vill du veta mer om solceller för ditt företag eller din bostadsrättsförening?

Utmaning att sätta solceller på brutet tak

Hos den här föreningen är takutformningen en utmaning då de har ett brutet tak som är flackare på toppen, med brantare lutning som avslutning. Det betyder att det är de flacka ytorna längst upp som solcellerna läggs på.

Montering av solcellerna gjordes under hösten och den är nu inkopplad och klar.

Bra miljöval

Grattis Gävlehus 19 till ett bra miljöval för framtiden! Det ska bli intressant att följa er utveckling framöver.