Viktigt att tänka på

Vi har, tillsammans med Länsförsäkringar Gävleborg, sammanställt tre punkter för hur du på ett bra sätt förebygger skador och olyckor när du sparar el och därmed ändrar dina rutiner och vanor.

  1. Bli varnad i tid
    Om du har timpris och därför kör diskmaskin, tvättmaskin och torktumlare nattetid för att det är billigare, se då till att ha brandvarnare, vattenlarm eller läckagelarm som reagerar om olyckan skulle vara framme. Detta är ett bra skydd för att förebygga vattenskador.
  2. Ha koll på temperaturen
    Om du har ett fritidshus som du stänger ner inför vintern, stäng då av huvudvattenkranen och låt värmen ligga kring 15 grader för att undvika frysskador. Har du utomhuspool, stäng inte av den helt och hållet. Då får du ingen ersättning om frysskada uppstår. Vill du sänka temperaturen i din jacuzzi eller ditt spabad så se då till att temperaturen inte understiger 15 grader.
  3. Elda lagom
    Om du eldar med ved så ska en sotare godkänna din spis och/eller kamin innan användning. Grundregeln är att använda högst ca 2-3 vedträn i timmen, vilket är ca 2 kilo ved i timmen. Använd gnistskydd till öppen spis.

Vill du veta mer?

Länsförsäkringar Gävleborgs webbplats kan du läsa mer om hur du kan förebygga skador och olyckor på bästa sätt.