Allmänna rekommendationer

Om strömmen försvinner på grund av till exempel oväder, en avgrävd ledning eller tekniska fel påverkas hela vår vardag. Förutom att vi inte har el till våra elektriska prylar i våra hushåll kan även tekniska system för vatten och avlopp samt tele- och datakommunikation slås ut. Därför gäller det att tänka till före avbrottet är ett faktum.

MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, har som riktlinje att alla människor ska klara sig utan stöd från myndigheter i tre dygn om en kris inträffar.

Förutsättningarna för att klara tre dygn varierar naturligtvis på hur du bor, hur stor familjen är och på hälsotillståndet. Vintertid för en frisk familj i villa på en mindre ort gäller följande om el, tillgången på vatten eller om andra viktiga samhällsfunktioner slås ut vintertid.

Vill du veta mer? På krisinformation.se hittar du mer information om hur du förbereder dig för ett längre strömavbrott.

Det går åt 3-5 liter vatten per person och dygn. Vattnet räcker då till mat, dryck och till att tvätta sig lite. Om det blir vattenbrist en längre tid brukar kommunen köra ut nödvatten till ställen där man kan hämta vatten.

Ha en batteridriven radio. Sveriges Radio P4 är beredskapskanalen. Det går också att lyssna på radion i bilen och kanske ladda mobilen samtidigt. Lyssna och ladda medan du kör så att bilbatteriet inte laddar ur. Använd mobilen endast till nödsamtal för att spara batteriet. Ha mat hemma som inte behöver tillagas.

Varar krisen en vecka eller mer måste du ha någon form av alternativ uppvärmning, till exempel ved- eller fotogenkamin. Har du ett lite äldre hus med 2-glasfönster kommer inomhustemperaturen att vara 5 plusgrader efter ett dygn om det är 20 minusgrader ute. Är det nollgradigt tar det fyra dygn.

Vatten behövs precis som vid kortare avbrott, alltså 3-5 liter per person och dag.

Se till att ha mat hemma. Torrvaror som pulvermos, pasta, ris, nudlar, flingor och pulversoppor är bra liksom konserver av olika slag. Nötter, mandlar och frön ger bra med energi. Glöm inte dryck som till exempel färdigblandad juice, te och buljong.

En pannlampa underlättar när du ska utföra sysslor i hemmet och du inte har något elbelysning.

Tänk även på att matbutiken kan ha strömavbrott och kanske inte har alla varor du är van vid. Har de också drabbats kan du möjligen handla med kontanter men inte med kontokort.

Läs mer
Driftinformation
Se planerade, pågående och historiska driftavbrott.
Felanmälan
Felanmälan för el, fjärrvärme, gatubelysning och publika laddstolpar
Ersättning vid strömavbrott
Då har du rätt till ersättning vid strömavbrott.