Vinterbadare inspirerar i utvecklingen av den smarta staden

Se hit alla vinterbadare! Har du sett tempen under "e-tjänster"?

IoT, LoRa och smarta städer. Även om det låter som rena grekiskan så kan man enkelt förklarat säga att det är delar i framtidens uppkopplade samhälle. En trådlös dataöverföringsteknik, Long Range, används för att möjliggöra sakernas internet, IoT eller Internet of Things. På så sätt får vi smarta städer som gör livet lite enklare och smidigare för alla som bor, verkar och lever här.

I Gävle är det GavleNet som har byggt ut det öppna IoT-nätverket och möjliggör därför att skapa en smart stad. Ett exempel på en uppkopplad funktion som vi har testat under året är att presentera badtemperaturen på flera populära bad runtom i Gävletrakten.

– Under sommaren hade vi sex olika badplatser uppkopplade, berättar Robert Stjernstedt, på avdelningen Energitjänster Gävle Energi. Du kan smidigt se alla badplatser i vår app, oavsett om du är kund eller inte. Det var ett lyckat försök och en tjänst som användes av många badsugna Gävlebor, fortsätter Robert.

Vi tar tempen på vinterbad

Med tanke på den populära vinterbadstrenden så beslutade vi att fortsätta testet på några utvalda badplatser som Vårvik och Boulongerbadet. Med lite blandat resultat.

– Mätaren i Vårvik slet sig tyvärr här i början av februari och följde troligtvis med något isblock ut i Östersjön, berättar Robert. Den har tappat uppkopplingen så vi vet inte var den är eller hur kallt det är där den guppar runt, fortsätter han. Men det är ju exakt det som tester är till för. För att se vad som fungerar och vad man behöver utveckla vidare. Vid stadsbadet i Boulongern har vi en mätning som uppdateras löpande under dygnet och den fungerar fint, avslutar han.

I skrivande stund är det krispiga 1,6 grader vid stadsbadet så är du sugen på ett friskt dopp rekommenderar vi att du åker dit. Till sommaren är planen att alla sex badplatserna ska få en mätning av vattentemperaturen igen. Badplatserna vi planerar att mäta är Boulongernbadet, Harnäsbadet, Engeltofta, Engesberg, Laduholmen och Vårvik.

VAD ÄR IOT

Ett sätt att förstå IoT är att genom att tänka på våra sinnen. Sensorer kan efterlikna sinnena och på olika sätt mäta smak, lukt, syn, hörsel och känsel. En sensor kan upptäcka om det är ljust eller mörkt, varmt eller kallt, höga ljud eller rörelser med mera. Genom att koppla upp en sensor till ett nätverk kan mätvärden och signaler transporteras på kort tid över stora avstånd. Att mäta badtemperaturen är alltså bara ett exempel på vad man kan använda tekniken till. Källa: iotsverige.se

Publicerades den 2 mars, 2023.

Gå till nyhetsarkiv