Prognos inför januari

Läs vår senaste prognos för elmarknadens utveckling.

Prognos

Spotpriset har fallit kraftigt.

Påverkande faktorer

Mer regn och mildare väder, men fortsatt stor osäkerhet på elmarknaden.

Priset för kol och gas har fallit kraftigt.

Lagren för naturgas minskar i Europa.

Marknadskommentar januari

Spotpriset har fallit den senaste tiden och marknadens förväntningar för elpriset det kommande året, de så kallade terminspriserna, har även de fallit kraftigt i pris. Orsaken är att väderprognoserna indikerar mer nederbörd och mildare temperaturer de närmsta månaderna för hela västra Europa, samtidigt som priset för kol och gas har fallit kraftigt. Detta orsakat av milda väderprognoser, relativt välfyllda lager och en minskad efterfrågan på grund av konjunkturnedgång.

Marknadspriset för flytande naturgas i Europa ligger i skrivande stund lägre än i Asien. Det gör att gasen flödar till Asien istället för till Europa, vilket på sikt skapar urholkade lager av gas i Europa. Det här kan bli problematiskt till nästa vinter. Marknaden bedömer att vi sannolikt har passerat den dyraste månaden för denna vinter.

Förändringar i väderprognoser, överföringskapacitet mellan länder eller i stora produktionsanläggningar kan få stor marknadspåverkan på väldigt kort tid vilket är viktigt att komma ihåg.

Publicerades den 12 januari, 2023.

Gå till nyhetsarkiv