Prognos inför jul och nyår

Läs vår senaste prognos för elmarknadens utveckling.

Prognos

Mildare väder, men fortsatt stor osäkerhet på elmarknaden

Påverkande faktorer

Relativt normala temperaturer framåt

Förändringar i produktionsanläggningar

Kallt väder första halvan av december

Marknadskommentar inför jul och nyår

Betydligt kallare väder första halvan av december i kombination med bland annat problem med isläggning i flera norrländska älvar, mindre vind än normalt och frånvaro av flera kärnkraftverk fick spotpriserna att rusa till nya höjder.

Blötare och mildare prognoser samt mer kärnkraft har lett till en nedgång i spotpris och i förväntat elpris för bland annat januari. Som exempel har el med leverans i första kvartalet haft en nedgång med drygt 40 procent sedan första veckan i december. Väderprognoserna för kommande månad är i skrivande stund relativt torra för Skandinavien men indikerar relativt normala temperaturer för årstiden. Förändringar i väderprognoser, överföringskapacitet mellan länder eller i stora produktionsanläggningar kan få stor marknadspåverkan på väldigt kort tid vilket är viktigt att komma ihåg.

God jul och gott nytt år!

Publicerades den 27 december, 2022.

Gå till nyhetsarkiv