Elpriskompensation

Läs mer om regeringens elpriskompensation och hur du tar del av den.

Elpriskompensation för mars månad

Regeringen har nu beslutat om elpriskompensation även för mars månad. Så snart vårt elnätsbolag får pengarna från Kammarkollegiet kan vi säga på vilken faktura du som kund får ta del av stödet. Vi arbetar för att hantera stödet så snabbt som möjligt.

Allting sköts automatiskt och du som kund behöver inte göra någonting.

Hur får jag som kund ta del av stödet?

Regeringen beslutade i februari om en elpriskompensation för att stötta de som har drabbats av höga elräkningar i vinter. Det är elnätsbolagen runt om i Sverige ansvarar för att sköta återbetalningen. Knappt 15 000 av våra kunder har rätt till elpriskompensationen och de kommer att få stödet i form av avdrag på en eller flera elräkningar. Allting sköts automatiskt och kunden behöver inte göra någonting.

Kompensationen som nu ska betalas ut gäller för december 2021 samt januari och februari 2022. Alla kunder ska ha fått kompensationen senast den 31 december i år.

– Vi börjar att göra avdragen på räkningarna som kommer i maj. Om stödet är större än beloppet på räkningen så dras kvarvarande belopp av från kommande fakturor tills kunden har fått hela stödet utbetalt, berättar David Jakobsson, utvecklingsingenjör som är en av flera personer hos oss som jobbar med att stödet ska komma kunderna tillhanda.

Bakgrund: Varför en elpriskompensation?

Till följd av de höga elpriserna under hösten och vintern har regeringen beslutat om en elpriskompensation till alla kunder som har drabbats. Elpriskompensationen gör ingen skillnad på var i landet man bor, eller om man bor i lägenhet, villa eller radhus.

Stödet är utformat som en trappa som börjar på en förbrukningsnivå om 700 kWh per månad där kunden får 100 kronor per månad, sammanlagt 300 kronor. De som har en förbrukning på över 2 000 kWh per månad kommer att kunna få 2 000 kronor per månad, sammanlagt 6 000 kronor.

Förslaget om elpriskompensation för mars månad är även det utformat som en trappa men det har andra gränser för kilowattimmar och belopp. Det lägsta trappsteget ligger på 400 kWh och där kunden får en kompensation på 100 kronor. Det högsta trappsteget är på 2000 kWh och uppåt, och där kunden kan få 1 000 kronor per månad.

Källa och läs mer här: https://www.regeringen.se/artiklar/2022/01/fragor-och-svar-elpriskompensation/

Publicerades den 1 juli, 2022.

Gå till nyhetsarkiv