Fjärrvärmepriset för privatkunder 2022

Vad påverkar priset för fjärrvärme? Vad är prisdialogen? Och vad innebär streamad värme utan krångel? Vi förklarar!

Varje år justerar vi priserna på fjärrvärme. Avgifterna går bland annat till förebyggande underhåll och till investeringar som gör att vi fortsatt kan leverera värme till dig på ett bekvämt, tryggt och enkelt sätt. Det som påverkar prisjusteringen är bland annat bränslekostnader, drift- och underhållsbehovet och förändringar i skatter och avgifter.

Vi har en kostnadsbaserad prissättning på fjärrvärmen. Det innebär helt enkelt att vi ska täcka de kostnader vi har men samtidigt följa vårt ägardirektiv och erbjuda konkurrenskraftiga taxor och avgifter i förhållande till jämförbara kommuner.

För 2022 höjs det rörliga priset för privatkunder med 1 procent. Om du till exempel förbrukar 15 000 kilowattimmar kommer fjärrvärmen att kosta 133 kr mer för 2022 än vad den gjorde för 2021. Här kan du läsa mer om det nya priset och se en prisjämförelse för privatkunder.

Vårt mål – bland de mest prisvärda kommunerna i landet

I Nils Holgersson rapporten rangordnas landets alla kommuner utifrån vilka som har den lägsta fjärrvärmekostnaden. Av de 268 kommuner som räknas upp ligger Gävle på plats 13 för år 2020. Vårt mål är att alltid vara i den övre, alltså billigaste, fjärdedelen av listan.

Streamad värme utan krångel

Många pratar om att streama musik och film. Men när vi hör ordet streaming tänker vi såklart på varmt vatten i rörelse. Vilket är precis det du får. En enkel och trygg streamingtjänst där vi står för all teknik och alla uppdateringar bakom kulisserna. Du behöver bara njuta av slutprodukten. Ett varmt hus och varmt vatten.

  • Vi äger och underhåller fjärrvärmecentralen. Det är bara att ringa om det skulle vara något problem eller om du har några frågor.
  • Vi finns tillgängliga året runt, dygnet runt. Du når vår Driftcentral på 026 – 17 85 60.
  • Du bidrar till att rätt energi används på rätt plats. När fjärrvärme används för just värme kan elen användas till andra saker i vårt samhälle.
  • Din värme kommer från 100 procent förnybara källor. En stor del är restvärme från industrin som annars skulle gått till spillo.

Prisdialogen

Det är viktigt med en transparent och rättvis prissättning av svensk fjärrvärme och ett verktyg för att se till att det är just så är Prisdialogen. Prisdialogen innebär helt enkelt att företag, bostadsrättföreningar och fastighetsägare har dialog och samråd med sin fjärrvärmeleverantör.

Har du några funderingar kring din fjärrvärme eller fjärrvärmepriset? Hör gärna av dig!

Publicerades den 5 november, 2021.

Gå till nyhetsarkiv