Tänk på det här vid höga elpriser

Elpriserna har stigit markant under hösten och priserna ser ut att hålla i sig under vintern. Vad beror det på och vad ska man tänka på?

Det är flera faktorer som har lett till att elpriset har stigit. Bland annat har det varit låg vindkraftsproduktion i Europa där man också just nu har höga bränslepriser på kol, naturgas och utsläppsrätter. Här i Sverige och i Norge har det varit ont om regn vilket leder till att vattenkraften inte producerar lika mycket el som vanligt. Sammantaget innebär det att elpriserna stiger.

Fortsatt höga priser framöver

Elmarknaden spår att elpriserna kommer att fortsätta hålla sig på en hög nivå under hösten och vintern.

– Vi kan aldrig med säkerhet veta exakt hur det ska bli men bedömningen på elmarknaden är att vi kan räkna med högre priser under det kommande vinterhalvåret och att det rörliga elpriset återgår till normalare nivåer till våren, säger Anton Holton, vd för Gävle Energis elhandelsbolag.

Välj elavtal efter dina förutsättningar

Elavtal finns i olika former och avtalslängd. Vad som passar just dig beror på dina önskemål och omständigheter. Om du är kund hos oss kan du enkelt ändra avtalsform på Mina Sidor eller i vår app. Det här kan vara värt att tänka på:

Rörligt elpris
  • Historiskt sett har rörligt pris lönat sig ekonomiskt i längden men det går aldrig att garantera hur framtiden blir.
  • Med rörligt pris varierar ditt elpris från månad till månad. Du behöver vara beredd på att det kan innebära stora variationer i hur mycket du betalar för din el.
  • Du kan välja att byta till fast pris när som helst. Om du vill byta till en annan leverantör är uppsägningstiden 30 dagar.
Fast elpris
  • Med ett fast pris betalar du samma pris per kilowattimme under hela avtalsperioden.
  • Beloppet på din faktura varierar beroende på hur mycket el du använder men påverkas inte av förändringar på elmarknaden, oavsett om elen blir dyrare eller billigare.
  • Du kan teckna fast pris i 1, 2 eller 3 år.
Annat att tänka på
  • Bor du i lägenhet eller villa? Lägenhetskunder som ofta använder betydligt mindre el än villakunder blir inte lika påverkade av variationer i elpriset. Om du tvärtom bor i en villa med stor årsförbrukning kan även små ändringar på elpriset bli märkbara med rörligt avtal.
  • Hur vill du lägga upp din ekonomi? Känns det OK med högre kostnader för el på vinterhalvåret när priset oftast stiger och lägre kostnader under sommarhalvåret?

Tips för att spara energi och pengar

Oavsett vilken avtalsform du väljer är det klokt att fundera på om du kan spara energi på något sätt. Det gynnar både plånbok och miljö. Du kan läsa mer här på vår webb om tips på vad du kan göra för att minska din energianvändning.

Publicerades den 1 oktober, 2021.

Gå till nyhetsarkiv