Push för smarta energivanor

När är det egentligen som "bäst" för miljön att starta tvättmaskinen eller ladda bilen?

En push, eller en liten knuff, i en riktning kan hjälpa dig att skapa fler smarta energivanor. I vår nya app kan man ställa in så att man får just en push när det är som mest miljövänligt att använda el.

100 % förnybar energi – kan jag tänka ännu större?

Men har inte jag som kund hos Gävle Energi garanterat 100 % förnybar energi? Jo, såklart har du det! Det innebär helt enkelt att vi har ursprungsgarantier för all den el som våra kunder använder. En ursprungsgaranti visar i det här fallet att elen du köper kommer från förnybara källor som vind, vatten och biobränsle.

Varför spelar det då roll när jag använder min el?

Oavsett om du har ett miljömärkt elavtal eller inte med din elhandlare så finns det en viss miljöpåverkan i det svenska elsystemet. Förenklat kan man säga att om alla vill använda el samtidigt så kanske inte den förnybara elen räcker till där och då – och det blir en större del icke förnybar el i systemet. Kan man då sprida ut användningen över dygnet så kan den förnybara elen räcka till fler. Bra för miljön helt enkelt!

Det ska vara lätt att göra rätt

Nu kanske det inte är så att du vill gå upp mitt i natten för att starta diskmaskinen eller skynda dig hem från jobbet för att dammsuga på lunchen. Som tur är utvecklas det många smarta funktioner till våra hem där allt från laddning av elbil till start av hushållsmaskiner kan styras just utifrån lasten på elnätet eller elpriset. I vår app kommer det nya funktioner löpande för att det ska bli ännu enklare att vara energismart.

Har du inte laddat ner appen än? Klicka här för att få ännu bättre koll på din energi.

Det här är nummer 40 av 100 framsteg som vi gör för en bättre morgondag. 
Här kan du läsa mer om varför vi tycker det är viktigt att göra skillnad. #100framsteg

Publicerades den 27 september, 2021.

Gå till nyhetsarkiv