Ny teknik till fjärrvärmemätare sparar energi

Nu introducerar vi en ny teknik i våra fjärrvärmemätare - med NB-IoT höjs kvaliteten på våra mätvärden vilket gör att vi kan spara massor av energi.

Vad är det för ny teknik?

NB-IoT, som står för Narrowband Internet of Things, är en form av kommunikationskort som kommunicerar via mobilnätet och kan användas till allt möjligt.

Peter Zetterqvist som är arbetsledare på Gävle Energi har under ett halvår testat den nya tekniken som nu blir standard i alla nya fjärrvärmemätare som vi installerar.

– Nästan allt som är uppkopplat kan ha en NB-IoT, till exempel larm och styrutrustningar. Egentligen allt som inte behöver skicka så mycket data, men ändå kräver stabila, strömsnåla och billiga kommunikationsenheter, berättar Peter.

Tidigare har fjärrvärmemätaren kommunicerat via elmätaren, vilket kunde vara bekymmersamt om de tappade kontakten med varandra en stund. Med den här nya tekniken behövs det inte längre – kommunikationskortet skickar nämligen in alla timstämplade mätvärden direkt till insamlingssystemet.

Spara energi med exakta mätdata

En stor fördel med den nya tekniken är att hämtningen av timvärden blir säkrare, vilket gör att värdena håller högre kvalitet. Fjärrvärmeanvändningen kan mätas exakt på timmen, inte några minuter före eller efter.

Ju stabilare mätvärden vi får in, desto bättre koll har vi på fjärrvärmesystemet. Det kommer tydligt gå att se om det saknas effekt någonstans eller om det är hög användning i vissa områden under vissa tider.

– Då kan vi lättare upptäcka om det är läckage någonstans, var det är dåligt isolerade rörkulvertar och åtgärda det snabbare för att spara energi. Det finns många småsaker vi kan spara energi på, så det här kommer blir en hållbarhetsvinst i längden, berättar Peter.

När fler och fler hushåll får NB-IoT i sina fjärrvärmemätare blir det dessutom lättare att optimera och minska mängden energi som används för att pumpa ut vatten i fjärrvärmenätet, tack vare att vi får en bättre bild av hur det ser ut i nätet.

Timvärden för villakunder

Tidigare har våra villakunder haft en avläsning i veckan, alltså ett veckovärde som funnits i Mina sidor. Nu får villakunder som fått en ny fjärrvärmemätare installerad istället tillgång till sina timvärden och kan se sin timförbrukning av fjärrvärme.

Det innebär att våra kunder får bättre kontroll över sin användning och lättare kan styra sin energianvändning, vilket är positivt för både miljö och plånbok.

Om NB-IoT (Narrowband Internet of Things)

NB-IoT är ett kommunikationskort som vi installerar i en modul i fjärrvärmemätaren och som kopplas upp mot 4G/LTE- och 5G-nätet. Det är en så kallad LPWAN-teknik (Low Power Wide Area Network) som utvecklades för att kunna koppla upp enheter som skickar små mängder data under lång tid på ett energieffektivt sätt.

Med hjälp av den här tekniken blir våra mätvärden tidsstämplade och mer exakta, och alla mätvärden skickas från fjärrvärmemätaren direkt till vårt insamlingssystem istället för att gå via elmätaren som de gjort tidigare.

Det här är nummer 37 av 100 framsteg som vi gör för en bättre morgondag. 
Här kan du läsa mer om varför vi tycker det är viktigt att göra skillnad. #100framsteg

Publicerades den 23 juni, 2021.

Gå till nyhetsarkiv