Högsommar och högsäsong för fjärrvärmeunderhåll

Sommaren är här och med den följer högsäsong för underhållsprojekt på fjärrvärmen. I maj hade vi två stora avbrott då vi kopplade in nya ledningar.

Mitt i smällkalla vintern vill man inte gärna bli av med sin fjärrvärme. Då går det nämligen väldigt snabbt för ett hus att kylas ner. Därför planerar vi alltid in större fjärrvärmejobb under sommarhalvåret när utomhustemperaturen är mer samarbetsvillig.

Ledningar från 70-talet byttes till nya

I slutet på maj hade vi ett omfattande fjärrvärmeavbrott i stora delar av södra Gävle medan vi bytte ut gamla fjärrvärmeledningar till nya. Två svetsfirmor var med och jobbade på sju olika platser för att svetsa fast 20 nya ventiler.

Just de här två dagarna i ”sköna maj” var vädret inte alls särskilt skönt – sex plusgrader och ösregn på tvären. Men tack vare ett engagerat team som stod emot väder och vind kunde många av kunderna få tillbaka värmen redan 12 timmar innan utsatt tid.

Två gamla ventiler som byttes ut mot nya.

Underhåll för ett hållbart fjärrvärmenät

Projektet på Söder ska vara klart till den 30 augusti. När arbetet är klart kommer Gävle att ha ett modernare och mer hållbart fjärrvärmenät som fortsätter att leverera värme från 100 procent förnybara energikällor.

Så här såg det ut under avbrottet när vi arbetade med att koppla ihop nya ledningar och ventiler.

Publicerades den 18 juni, 2021.

Gå till nyhetsarkiv