Många fördelar med smarta elmätare

Just nu installerar vi den nya generationens smarta elmätare med en mängd nya funktioner, som bland annat gör det enklare att följa sin elanvändning.

Varför byta elmätare?

För fem år sedan påbörjades projektet med att byta elmätare hos alla Gävle Energis kunder. Målet är att alla mätare ska vara utbytta senast år 2025.

Så varför byter man till nya elmätare? Förutom att de har en rad nya funktioner som bidrar till en mer hållbar och effektiv elanvändning, beror det på att regeringen ställt nya lagkrav på elmätarnas funktioner.

– En av anledningarna till att det är lagkrav på nya elmätare är för att kunderna ska få bättre koll på hur mycket el de faktiskt använder, säger Carolina som är funktionsledare på Gävle Energi.

För den som vill följa sin elanvändning på nära håll kommer det finnas möjlighet att på ett enkelt och snabbt sätt ta del av mätvärdena med hjälp av en så kallad HAN-modul som kopplas in i mätaren. Den gör att dina smarta prylar kan få tillgång till mätvärden på sekundnivå och inte endast timnivå som du som kund ser idag på Mina sidor.

– Kunden kan tjäna på att förstå sin egen elanvändning och det kommer även något positivt rent miljömässigt av att man faktiskt sätter sig in i det. Om du ser din egen elanvändning kan du förstå vad som använder energi och se eventuella energibovar, säger Carolina.

Optimerad elanvändning

Med HAN-modulen kan du även koppla upp dina smarta prylar i hemmet så de styrs av elpriset och elbehovet som finns i fastigheten.

– När du kommer hem klockan 17:00 är elpriset högt och du kanske ska laga mat och tvätta. Om du då till exempel har en elbil kommer ditt system själv kunna räkna ut att den ska ladda bilen senare på kvällen istället, när kostnaden är lägre, berättar Carolina.

Underlättar för mikroproduktion

De smarta mätarna mäter både användning och produktion av el. För den som är mikroproducent, med exempelvis egna solceller, innebär det att mätaren tydligt visar överskottet av produktionen som går ut på elnätet.

Kvalitetskontroll av elanläggningar

Än så länge har Gävle Energi bytt ut 28 000 mätare av 48 000. Vid bytet av elmätare utförs även en kvalitetskontroll av elanläggningen.

– En stor fördel med det här är att vi får möjlighet att kontrollera alla anläggningar när vi gör bytet. Då kan vi dubbelkolla att det inte finns några faror eller andra säkerhetsrisker kring elen. Därför är den kvalitetskontrollen väldigt bra, berättar Carolina.

Här kan du hitta mer information om mätarbytet.

Det här är nummer 35 av 100 framsteg som vi gör för en bättre morgondag. Här kan du läsa mer om varför vi tycker det är viktigt att göra skillnad. #100framsteg

Publicerades den 4 maj, 2021.

Gå till nyhetsarkiv