Fjärrvärme i huset? Tips och trix!

Om du bor i en villa med fjärrvärme kommer här några saker som kan vara bra att veta.

Hjälp dygnet runt, året runt

Du kan kontakta oss dygnet runt, året runt. Du når vår driftcentral på 026-17 85 60. Om du skulle få problem med din fjärrvärmecentral så åtgärdar vi det utan extra kostnad. Vid akuta problem kommer vi även ut på kvällar och helger.

Hur ska fjärrvärmecentralen vara placerad?

När tiden är inne att byta ut fjärrvärmecentralen, eller om något behöver lagas, är det bra att fjärrvärmecentralen är enkel att komma åt. Ibland stöter vi på inbyggda centraler och det är tråkigt om du behöver riva ner en vägg eller kakla om ett rum för att centralen är inbyggd. Det kan också göra att det tar längre tid att åtgärda problemet. Går du i renoveringstankar? Fråga oss gärna så kommer vi med tips och råd.

Rummet där din fjärrvärmecentral sitter ska vara utrustad med en golvbrunn så att vattnet har någonstans att ta vägen ifall att det skulle uppstå ett läckage. Man kan också leda vattnet till ett annat rum med golvbrunn eller avlopp. Kontrollera gärna att din golvbrunn fungerar genom att hälla ner en hink med vatten.

Ett sista tips är att inte förvara ömtåliga saker i direkt anslutning till golvbrunnen eller fjärrvärmecentralen.

Varför varierar kostnaden för min fjärrvärme?

Kostnaden för fjärrvärme varierar mycket under året. Kalla vintermånader krävs det betydligt mer värme för att hålla huset varmt. På sommaren däremot används fjärrvärmen nästan enbart till varmvatten i duschar och kranar. Den fasta avgiften är densamma varje månad.

Vad kan jag göra för att minska min fjärrvärmeanvändning?

Två enkla saker som ger effekt är att sänka värmen i huset med någon grad och ta kortare duschar. Några fler spartips är att:

  • Vädra enbart korta perioder och stäng dörren till det rum du vädrar
  • Sänk temperaturen i rum som inte behöver vara lika varma och stäng dörren till rummet
  • Se över isoleringen i huset, stora istappar från taket kan tyda på dålig isolering
  • Byt till snålspolande duschmunstycken
  • Duscha istället för att bada

Publicerades den 6 maj, 2021.

Gå till nyhetsarkiv