Styr och ställ med uppkopplad fjärrvärme

Tänk att styra sin fjärrvärme med mobilen och samtidigt få ett bättre inomhusklimat? Inom kort kan det bli verklighet för Gävle Energis kunder.

Under flera år har Gävle Energi arbetat tillsammans med olika leverantörer för att kunna erbjuda uppkopplade fjärrvärmecentraler. Efter flera testperioder närmar man nu sig en lösning som intresserade kunder kommer att kunna ta del av inom kort.

Mikael Sandanger arbetar som produktansvarig på affärsområdet Fjärrvärme.

– De uppkopplade styrenheterna för fjärrvärme innebär bland annat att vi kommer att kunna felsöka på distans. Det betyder att vi kan upptäcka om det är något fel på pumpen innan det märks hos kunden, förklarar Mikael. En annan stor fördel är att de kunder som testat den nya styrningen upplever att de har ett bättre och jämnare inomhusklimat, fortsätter han.

Hur fungerar det?

När det är temperaturer runt nollgradigt så kan det ändå vara stora variationer beroende på exempelvis luftfuktighet, om det är sol eller molnigt. Den nya typen av mätenhet har en givare både utomhus och inomhus. Fjärrvärmecentralen styrs fortfarande efter den faktiskt temperaturen utomhus, men nu i kombination med mätvärdena som hämtas inomhus.

– Just nu kollar vi en del på var inomhusgivaren står som bäst, berättar Mikael. Den ska helst inte placeras i drag från dörrar eller fönster eller i rum som vi gärna har lite svalare, som sovrummet.

Få koll på värmen och spar energi

Ytterligare en fördel med en uppkopplad enhet är att du kan justera temperaturen även när du inte är hemma.

– Säg att du är iväg på semester en vecka och kanske dragit ner komfortvärmen för att spara energi, säger Mikael. Men sen bestämmer du dig för att åka hem tidigare. Då kan du enkelt justera temperaturen så att du kommer hem till ett varmt hus, fortsätter han.

Bra för både plånbok och miljö med andra ord.

– Sen är det ganska kul att ha koll på sin egen energianvändning och få en större insikt i hur det ser ut, avslutar han.

Just nu utvärderas de tester som har gjorts under de senaste månaderna och man hoppas att man inom kort kommer att kunna erbjuda mätenheter till de fjärrvärmekunder som är intresserade. Håll utkik för mer information!

Det här är nummer 34 av 100 framsteg som vi gör för en bättre morgondag. Här kan du läsa mer om varför vi tycker det är viktigt att göra skillnad. #100framsteg

Publicerades den 22 april, 2021.

Gå till nyhetsarkiv