Vi inspekterar elnätet med drönare

På torsdag 25 mars kommer vi att börja ett arbete med att inspektera våra större luftledningar.

Tidigare har vi besiktigat elnätet med helikopter men nu kommer vi istället att använda en drönare. Drönarflygningen är bättre för miljön och låter betydligt mindre, vilket är bra för både djur och människor. Flygningen kommer alltså inte att märkas av på något påtagligt sätt.

Drönarflygningen kommer att pågå några dagar under våren, då det är nästan 250 kilometer luftledningar som ska inspekteras runt om i Gävle. Vädret kan påverka hur lång tid det tar innan all inspektion är klar, då vi inte flyger med drönaren i soligt väder eller mycket blåst.

Flygningen är en viktig del av underhållet på elnätet. Med drönaren kan också vi göra en noggrannare inspektion, för att hitta eventuella fel och brister som vi kan åtgärda innan de leder till ett strömavbrott.

Publicerades den 24 mars, 2021.

Gå till nyhetsarkiv