Vi utmanar skolbarn att bli en riktigt bra Miljökompis

Tack vare många små gärningar gör många barn en väldigt stor insats. Det handlar om vårt koncept Miljökompis och att vara snäll mot miljön.

Uppdraget Miljökompis tog vi fram 2018 tillsammans med En Bra Start. Vi ville hitta på något där barn får lära sig om hur vi påverkar miljön bara genom vanliga saker vi gör i vår vardag. Samtidigt som det skulle vara lärorikt ville vi förstås att det skulle vara roligt också. Resultatet blev Miljökompis där vi utmanar skolelever att samla Miljökompispoäng genom enkla, små handlingar i vardagen.

– Det kan till exempel handla om att släcka lamporna när man lämnar rummet, att gå till skolan eller att använda ett ärvt plagg istället för ett nytt. När alla barn gör det här tillsammans får det en jättestor effekt, berättar Samuel Costa Nordvall, vår energipedagog som dessutom var med i framtagandet av Miljökompis.

Fantastiskt resultat på en gång

Redan första året samlade Gävles mellanstadieelever ihop Miljökompispoäng som motsvarade ett minskat koldioxidutsläpp på hela 22 ton! De klasser som samlade ihop allra flest poäng presenterades på En Bra Starts firande av Barnkonventionens dag dit mellanstadieelever kommer för att fira dagen*.

Förra året utmanades alla mellanstadieklasser igen. Då sparade barnen in lika mycket koldioxid som om en personbil skulle köra tretton varv runt jorden. Vilka miljökompisar!

Ny utmaning på gång

I år utmanar vi och Gävle kommun för andra gången kommunens tredjeklassare att bli miljökompisar. Utmaningen pågår i samband med Earth Hour i mars. Precis som tidigare år tror och hoppas vi på ett stort engagemang där vi tillsammans gör skillnad för varandra och för miljön!

*Bonusinfo

Under firandet av Barnkonventionens dag 2018 överlämnades dessutom en check på 22 000 kronor till UNHCR för att hjälpa människor på flykt att få rent vatten. Brynäs IF:s företagspartners bidrog med 1 000 kronor för varje ton sparad koldioxid under Miljökompisuppdraget.

Det här är nummer 26 av 100 framsteg som vi gör för en bättre morgondag. Här kan du läsa mer om varför vi tycker det är viktigt att göra skillnad. #100framsteg

Publicerades den 16 februari, 2021.

Gå till nyhetsarkiv