Gamla mätare skapar nya sysselsättningar hos EDV

- De som kommer hit får vara en del av något större, berättar Helene, handledare på EDV.

Till Enheten för daglig verksamhet (EDV) kommer personer med olika funktionsnedsättningar för att bland annat få utföra arbetsuppgifter som går att anpassa efter förmåga och dagsform. Att demontera Gävle Energis gamla mätare har visat sig vara en perfekt uppgift som ger flera olika sysselsättningar.

En lite småmulen dag i februari får vi träffa Helene Liw, handledare på EDV, som visar oss runt och berättar om deras verksamhet och samarbetet.

Flera moment från samma dosa

– De som kommer till oss ska få en så bra sysselsättning som möjligt. Att plocka isär mätare är en otroligt bra uppgift. Det är inte bara roligt, det ger också så många olika sysselsättningar som går att utföra utifrån olika förmågor och dagsform. Allt det här från en och samma dosa, berättar hon.

Arbetet med mätarna har delats in i fem olika moment: Hämta och leverera, skruva isär, sortera avfallet, hämta det sorterade avfallet och köra det till återvinningstationen och sist att hantera det som går att återbruka.

Helene Liw, handledare på EDV.

Ett samarbete som snart blir två år

Samarbetet mellan Gävle Energi och EDV startade för snart två år sedan. I början hölls en introduktion där man steg för steg gick igenom hur mätarna skulle hanteras och Gävle Energi försåg EDV med de verktyg som behövdes.

– De som demonterar mätarna är nu så pass duktiga att de lär sig av varandra eller genom att följa instruktionerna som tagits fram, säger Peter Storm, arbetsledare på Gävle Energi.

EDV hämtar ungefär en pall med 500 mätare var tredje vecka från Gävle Energi. Antalet beror både på hur mycket som byts ut och vad som kan tas emot.

– Samarbetet är oerhört viktigt för oss. Det innebär att vi får jobba med, och lära känna, olika aktörer inom näringslivet i Gävle kommun. De som kommer hit för att jobba med mätarna får utföra en viktig arbetsuppgift och vara en del av något större. Det går även i linje med kommunens miljöstrategiska plan eftersom allt som plockas isär, återbrukas eller återvinns. Samtidigt är det ett bra sätt att i praktiken få lära sig mer om miljö och återvinning, berättar Helene.

– Just nu under corona är det inte lika många som kommer hit, men tidigare har intresset varit väldigt stort. Det är roligt att plocka isär och sortera och det kan inte gå fel, fortsätter hon.

En del av regeringens mål

Gävle Energi jobbar just nu med ett projekt där man byter ut alla kunders elmätare. Det handlar om cirka 55 000 elmätare totalt varav ungefär hälften nu har bytts ut. Projektet ska vara klart år 2025 för att uppfylla regeringens nya lagkrav på el- och fjärrvärmemätare. Att plocka isär mätarna vi nu byter ut beräknas pågå lite längre än så.

Det här är nummer 29 av 100 framsteg som vi gör för en bättre morgondag. Här kan du läsa mer om varför vi tycker det är viktigt att göra skillnad. #100framsteg

Publicerades den 24 februari, 2021.

Gå till nyhetsarkiv