I scouternas tält finns det plats för alla

Rudsjö scoutkår har ett nytt kökstält med plats för både matlagning, scouter och skratt.

Genom Drivkraftsfonden kan vi på olika sätt stödja och bidra till det som är positivt för de som bor och verkar i Gävle. Vi vill helt enkelt lyfta fram alla eldsjälar och vardagshjältar, och tillsammans arbeta för ett bättre och mer hållbart samhälle. En av de föreningar som har fått stöd under förra året är Rudsjö Scoutkår som var i stort behov av ett nytt kökstält.

– Vi hade ett sedan innan, berättar Sofi Jonsevall, ledare i scoutkåren. Men det var fullt av hål och såg ut som att det köptes när kåren grundades 1960, säger hon skrattandes.

Scoutledaren Sofi på ett scoutläger, Jamboree, för ett par år sedan.

Scouterna har nog de allra flesta hört talas om, men vad gör man egentligen som scout?

– Vi är en kår med runt 100 barn, berättar Sofi. Plus en del ledare och stödmedlemmar såklart. Scouterna är en fantastisk utbildning inom många områden. Dels får barnen och ungdomarna friluftskunskap men också utbildning och erfarenhet inom ledarskap och samarbete, fortsätter hon. Allt det utan att det är någon tävling inblandad. Här kan olika personer vara bra på olika grejer – och alla har möjlighet att ta på sig ledarrollen inom just sitt område. Oavsett ålder så får en pröva på nya saker och utifrån sin ålder utmana sig själv både fysiskt och mentalt, sammanfattar Sofi.

Tillbaka till kökstältet. Vad har man ett sånt till?

– Det är som det låter, ett tält som används som kök helt enkelt, säger Sofi. När vi är på läger så lagar vi mat över öppen eld till ibland 70 personer så det är en heltidstjänst att ”vara” i köket. I tältet bygger vi upp arbetsytor för att hacka, skära och servera. Barnen och ungdomarna kommer med sina kåsor och tar mat, precis som i skolmatsalen, fortsätter hon. Det här tältet är så stort att man till och med kan ställa upp matbord i det. Det kan vara skönt att inte sitta direkt under bar himmel om det regnar och blåser och det blir en härlig gemenskap när alla, oavsett ålder, äter tillsammans.

Det nya kökstältet kommer att användas inte bara på Rudsjös sammankomster utan även på olika träffar i hela distriktet. I sommar ska det enligt plan få följa med upp till Bollnäs och en lägergård och kommer då att användas som matsal.

– Det här distriktets bästa kökstält just nu, så även när vi gör saker tillsammans med andra kårer blir det det här tältet som används. Det ska få trona som hjärtat i lägerbyn, avslutar Sofi.

Vi hoppas att kökstältet blir minst lika välanvänt som det förra och att det underlättar för ledare och andra eldsjälar att mätta både stora och små scouter!

Det här är nummer 28 av 100 framsteg som vi gör för en bättre morgondag. Här kan du läsa mer om varför vi tycker det är viktigt att göra skillnad. #100framsteg

Publicerades den 22 februari, 2021.

Gå till nyhetsarkiv