Eldsjäl med energi och stark drivkraft

Att få uppleva musik och kultur från en riktig scen, det är få förunnat just nu.

Musikhuset i Gävle bjuder digitalt upp till Valentines Bash under Alla Hjärtans dag. Drivkraftsfonden är med och gör det möjligt. Häng med oss bakom kulisserna.

Vi träffar Malin van der Kaaij, verksamhetschef och projektledare på Musikhuset. Utöver det, arbetar hon även som coach för ensamkommande ungdomar i ett Räddabarnen-projekt med fokus på kompetens och arbetsmarknad. Hon arbetar dessutom med kvinnor via Blåklockan – en eldsjäl som jobbar för att andra ska få ett bättre liv och en rikare fritid.

Alla möts i Musikhuset

Musikhuset i Gävle håller till i Sjömanskyrkan. Här träffas normalt musiker och dansare, ungdomar och pensionärer – jaa, alla åldrar och nationaliteter möts. Punkband och PRO Gentlemen trängs med hardcore-grupper, föreningsmöten hålls och linedancekurser möter körer och rapartister. Musikhuset är en brobyggare, det kan man lugnt säga.

Sedan november förra året är Musikhuset stängt för publik verksamhet på grund av corona. Replokalerna hålls öppna med restriktioner. Föreningen som äger Musikhuset och dess eldsjälar jobbar envist vidare för att Musikhuset ska fortsätta vara den folkbildning som det varit i 34 år. Det finns plats för alla; professionella musiker och amatörer kombineras. Levande program med folkmusik, hardcore, reggae – olika genres som ger bredd och når ut till många. Alla kan mötas i musiken.

Om vi lyckas, så gynnar det fler än oss, det gynnar hela Gävle. Många saker som är bra för så många

— Malin van der Kaaij

Hitta möjligheterna – hitta Drivkraftsfonden

-Det gäller att vara kreativ, och hitta sätt att förverkliga drömmar, utan att det kostar för mycket, berättar Malin. Det var så hon hittade Drivkraftsfonden, Gävle Energis fond som stöttar eldsjälar som gör livet bättre för andra. Många eldsjälar jobbar i det tysta. Drivkraftsfonden lyfter dem som gör stora insatser för andra. Malin och Musikhuset är ett fint exempel på det.

Livestreamad konsert på Alla hjärtans dag den 14 februari

Drivkraftsfonden är medfinansiär till den livespelning som sänds från caféets scen på Alla hjärtans dag den 14 februari kl 18.00.

Dj Irie spelar reggae som är kvällens tema, hiphoparen Frida Scar och rapparen Wille Matki är med på scenen.

Det blir en fin kväll från caféets scen i Sjömanskyrkan. Häng med du också, missa inte den.

Här hittar du konserten.

En andra konsert är planerad men har ännu inte fått något datum.

Mycket teknik blir det

Det tar minst lika mycket tid att streama en konsert som att köra den live. Det kräver mer teknik än man kan föreställa sig, samtidigt som det ska riggas och soundcheckas. Det är mycket mer förberedelser än man tror, berättar Malin. Vi är glada för att vi kan ha de här konserterna, att vi kan spela live för alla som vill vara med och lyssna.

Vad gör Musikhuset i höst?

Planeringen fortsätter framåt. Att öppna upp Musikhuset igen har fått flyttas fram till augusti i samband med Gävle Pride. Det unika med Musikhuset är upplevelsen av musik och kultur i kombination med att äta och dricka. En kombination som måste vänta på att pandemin släpper taget om oss alla. Den som väntar på något gott, väntar alltid för länge… eller hur var det nu igen? Men när det är dags, då får vi uppleva lokala band och Gastas standup tillsammans med en bit mat.

Bluesgäng jammar, rockband repar

Ideologin är att Musikhuset ska fortsätta vara människornas hus, med över 1000 personer i veckan när det är full fart. Planeringen görs för ett fullspäckat program hela veckorna. Vissa kvällar är det bluesgänget som jammar, andra kvällar är rock-kvällar; fasta punkter som fylls ut med gästspelningar.

“Meningen med livet är att få göra saker för andra.”

— Malin van der Kaaij

Var får du din energi från?

-Om vi lyckas så skapar vi arbetstillfällen inte bara här på Musikhuset, Gävleborna får ta del av ett rikare kultur- och musikliv. Vi skapar en plattform för utövare som får en bra scen att utgå från. Det gynnar fler än oss, det gynnar hela Gävle. Många saker som är bra för så många.

-Även där jag inte deltar, så blir jag glad av att se att det planeras, arrangeras och körs evenemang. Stan lever upp, vi behöver ha liv omkring oss. Det är hoppfullt att det finns eldsjälar som jobbar vidare och gör evenemang möjliga. Det blir jag glad av.

-Meningen med livet är att få göra saker för andra. Det kan låta klyschigt, men det är verkligen så det fungerar. Att få göra skillnad för någon annan ger livet mening, avslutar Malin.

Interiörbild från Musikhuset.

Tack Malin för att du gör livet så oerhört mycket intressantare och roligare för många av oss.

Varmt lycka till med det fina jobb du gör. Vi ska fylla alla dagar med mer musik och kultur, och speciellt på Alla hjärtans dag.

Vi önskar er alla en fin och glad Alla hjärtans dag!


Det här är Drivkraftsfonden, om du vill läsa mer om vår fond.

Publicerades den 12 februari, 2021.

Gå till nyhetsarkiv