Mannen som ser matsvinn som en resurs

Ingen ska behöva vara hungrig. Det är Matakutens vision och varje år tar de tillvara på över 200 ton mat som annars skulle slängas.

Gävle Energi är en stolt partner till Matakuten och vi tog en pratstund för att få veta lite mer om deras viktiga jobb.

En gråmulen decemberdag kliver vi in i Matakutens lokaler på Söder i Gävle. Ute är det rätt så grått och trist, men direkt när man kommer in i lokalen möts man av värme och energi. Lasse Wennman, Matkutens grundare, och Kholoud Nassar, som bland annat är ansvarig för butiken, möter upp oss.

– De som kommer hit har lite olika grad av behov, berättar Lasse. Men vi gör inte skillnad på folk och folk. Alla som har ett behov ska få hjälp, säger han.

Vad gör Matakuten egentligen?

Som det låter på namnet så delar man ut mat till de som akut behöver hjälp. Det kan handla om barnfamiljer som inte har råd att ge barnen frukost, fattigpensionärer som inte kan äta tre mål mat om dagen eller andra personer i samhället som helt enkelt har det riktigt tufft att få det att gå ihop. Som behövande är man välkommen var 14:e dag för att hämta en kasse full med mat, så att maten kan fördelas så lika som möjligt bland de som har ett behov.

– Det brukar vara en lång kö som letar sig runt byggnaden, förklarar Lasse. Extra lång blir den nu i coronatider då vi är noga med att man ska hålla avstånd. Trots att människorna som besöker oss har det tufft och det finns en sorg över att man behöver hjälp så är det en stor gemenskap bland de som besöker oss, berättar han.

Maten skänks av olika butiker, restauranger och storkök runt om i kommunen. Matakuten har idag tre anställda, men också regelbundna praktikanter och volontärer, som hjälper till att hämta, sortera och paketera maten.

Vi backar bandet. Hur startade Matakuten?

Det var med Lasses engagemang allt startade. I kombination med en butik som hade en massa bröd över.

– Det finns tyvärr olika problem i Sverige idag och två av dem är matsvinn och att människor går hungriga, förklarar Lasse. Vi slänger oerhört mycket mat och skulle all mat tas tillvara så skulle ingen behöva gå hungrig. Jag väljer att inte se matsvinn endast som ett problem, utan snarare en samhällsresurs, fortsätter han.

– På den andra sidan har vi bland annat barnfattigdom och pensionärer som går hungriga. Vissa barn får inte frukost på morgonen. Det ville jag göra något åt. Coop Eken hörde av sig en dag och sa ”du känner ju många som har det svårt, vi har en massa bröd över som annars ska slängas”. Jag fick sex fulla sopsäckar med bröd och åkte till nordost och delade ut det. Det gick åt direkt och jag möttes av en otrolig tacksamhet, berättar Lasse.

– Det blev ett reportage i tidningarna och på den vägen är det. Fler och fler butiker började höra av sig och ville hjälpa till, förklarar han.

Matakuten får in mycket torrvaror som mjöl och socker. En liten repa i en förpackning och den kan inte säljas. Samma sak är det med frukt och grönt. Lite kanstött sallad eller en dålig apelsin i ett nät apelsiner så kommer de att slängas.

– Eller som nu, skänkas till oss, säger Lasse leendes. Bara för att det är lite kantstött betyder det inte att det inte mättar.

Sju år och cirka 1 400 ton mat senare

Matakuten har funnits i över sju år och i fem år på lokalen på Stapeltorgsgatan. Förutom matvaror som skänks bidrar organisationer och företag på många olika sätt. Lokalerna bekostas av Svenska Kyrkan, bilarna av lokala bilhandlare och en lokal flyttfirma och andra partners är med och bidrar till löner och andra omkostnader.

Varje år delar man ut ungefär 200 ton mat. Det är lika mycket som tio stycken 24-meterslångtradare. En hel del med andra ord.

– Det känns fint att hjälpa människor som behöver hjälp. Vi kan göra skillnad, säger Kholoud.

Hon har arbetat med Matakuten sen hösten 2015 då hon började som praktikant. Efter tre vändor av ”Hej” fram och tillbaka mellan Khouloud och Lasse var det en man i butiken som kunde tolka arabiska och budskapet gick fram.

– Vem är jag och säga nej bara för att hon inte talar svenska, berättar Lasse att han tänkte. Alla är värda en chans och idag talar hon flytande svenska och är ansvarig för butiken.

– Vi har också många besökare som talar arabiska så där kan jag hjälpa till, berättar Khouloud.

Klappakuten i coronatider

– Vi brukar ha en aktivitet som heter Klappakuten. Då får personer lämna in julklappar som sen delas ut till behövande, berättar Lasse. Men i år så ber vi istället folk att swisha pengar så att folk kan köpa presentkort i Gävle City. Även det är winwin kan man säga då det går tillbaka till city och Gävle som stad, fortsätter han. Många butiker har det också tufft nu under pandemin. Vi måste vara rädda både om oss själva och vår stad.

– Målet både med Matakuten och Klappakuten är att människor ska gå härifrån lite gladare. Något som vi åtminstone blir när vi märker vilka hjältar och vilket engagemang det finns i vår fina stad, avslutar Lasse.

Klappakuten avslutade årets insamling den 13 december – men om du känner att du vill bidra på något annat sätt kan du läsa mer här.

Det här är nummer 22 av 100 framsteg som vi gör för en bättre morgondag. Här kan du läsa mer om varför vi tycker det är viktigt att göra skillnad. #100framsteg

Publicerades den 16 december, 2020.

Gå till nyhetsarkiv