Alla kan ladda samtidigt – nu byggs framtidssäkrat villaområde

I Åsbyggeby håller ett nytt villaområde på att växa fram. Här görs en särskild satsning på elnätet att göras för att förbereda för framtidens elbehov

– Det är första gången vi bygger elnätet på det här sättet till ett villaområde så det är spännande, säger affärsprojektledare Magnus Jonsson.

Det är byggherren Stefan Smedberg, Sågbocken, som har valt att göra investeringen i elnätet och han tog i ett tidigt skede upp diskussionen med Gävle Energi.

– Intresset för elbilar ökar allt mer och jag vill pusha utvecklingen framåt, säger Stefan och berättar att första kunden som köpte en tomt valde just Åsbyggeby för att bland annat kunna ladda flera elbilar samtidigt.

Byggherren Stefan Smedberg tillsammans med Gävle Energis affärsprojektledare Magnus.

Ett tryggt elnät för framtiden

Eftersom elbilsladdning sker med en relativt hög ström så ställer det krav på effekten i elnätet. I det nybyggda området kommer elnätet därför att byggas med tjockare elkablar. Då vi i vanliga fall drar 16 kvadratmillimeters serviskabel till varje tomt kommer vi nu istället att dra 50 mm2.

– Vi kommer även att göra ett speciellt elnätsabonnemang på 35 ampere till kunderna. Då behöver de inte göra något åt sin huvudsäkring utan är förberedd från början för att klara en större elanvändning, säger Magnus.

Självklart är det helt fritt för kunderna att ändra till en lägre säkring om de har ett mindre elbehov.

28 tomter förbereds

Just nu pågår schaktning av de 28 tomterna som ligger intill Hagaströmsvägen i Åsbyggeby. Tomterna är redan ute på försäljning och de beräknas vara klara första april 2021 om allt går som det ska. Förutom ett säkert elnät kommer vi även att dra fiber från GavleNet till området.

Magnus tror att fler byggherrar kommer att vilja investera i elnät på det här sättet framöver.
– Det är alltid bra att rådfråga oss på Gävle Energi när man ska bygga nytt. Då kan vi tillsammans komma fram till rätt elnätsabonnemang redan från början, rekommenderar Magnus.

Det här är nummer 21 av 100 framsteg som vi gör för en bättre morgondag. Här kan du läsa mer om varför vi tycker det är viktigt att göra skillnad. #100framsteg

Foto överst: Bergmansmäklarbyrå

Publicerades den 2 december, 2020.

Gå till nyhetsarkiv