Elever får testa energiexperiment och lär sig om hållbarhet

Att barn lär sig tidigt vad man kan göra för att energieffektivisera och hur man lever lite mer hållbart har visat sig viktigt.

Många av barnen tar även med sig både kunskap och engagemanget hem till sina familjer.

Vår energipedagog Mattias har i samarbete med NTA, Naturvetenskap och teknik för alla, varit till mellanstadieskolorna i Gävle och utbildat och inspirerat elever till hur de kan tänka kring hållbarhet.

– Många av barnen har stenkoll på detta, men det är alltid bra att få en bekräftelse på ett bra tänk, säger Mattias.

Samarbetet med NTA ska även få fram lusten att experimentera för eleverna.

– På lektionen har jag visat många lärorika energiexperiment där även eleverna får vara med och testa själva, vilket många tycker är väldigt roligt, säger Mattias.

I energiexperimenten får eleverna bland annat lära sig om rörelse- och lägesenergi och hur ström leds. För att visa hur mycket värmeenergi barnen ger ifrån sig får två barn krypa ner i en stor låda. De andra barnen får se hur temperaturen stiger i lådan via en termometer.

NTA står för Naturvetenskap och teknik för alla och är ett nationellt utbildningsmaterial. NTA ger pedagoger möjlighet att arbeta laborativt med naturvetenskap och teknik från förskoleklass upp till år 9. Det finns 20 olika teman och till varje tema får pedagogerna en experimentlåda att utforska med sina elever.

Det här är nummer 18 av 100 framsteg som vi gör för en bättre morgondag. Här kan du läsa mer om varför vi tycker det är viktigt att göra skillnad. #100framsteg

Publicerades den 12 oktober, 2020.

Gå till nyhetsarkiv