Älvkarlebyhus har lagom varmt året runt

Ett hus där alla lägenheter har precis lagom varmt inne - visst låter det som en dröm? Både för de som bor där och för de som sköter om fastigheten.

Älvkarlebyhus har gått hela vägen och valt Optimal Värme, en tjänst som sänker energikostnaderna och ger ett jämnt och bekvämt inomhusklimat. Denna investering betalar tillbaka sig på cirka fem år. Hur bra är inte det?

-Vi hade ingen kontroll på värmen i lägenheterna tidigare. Värmeanvändningen var alldeles för hög. Vi behövde göra något åt saken, berättar Anders Larsson, fastighetsförvaltare på Älvkarlebyhus.

Husen är byggda 1970. Med krav även från politikerna att spara energi, var det dags att titta över systemen. Under åren har en hel del åtgärder gjorts, men värmeanvändningen har inte förändrats på 10 år.

Det är här och nu som Joel Söderberg och Energitjänster kommer in i bilden.

Det här görs för att få optimal värme

-Vi börjar med att gå igenom husens förutsättningar, berättar Joel. Inomhusgivare i alla lägenheter sätts in, styr- och reglerutrustningen byts ut, så även cirkulationspumpen för radiatorkretsen.  I de tre huskropparna finns 99 temperaturgivare, en i varje lägenhet. En maxtemperatur ställs in i reglercentralen och styrs då mot medelvärdet från inomhusgivarna. På så sätt blir värmen jämn genom alla lägenheter.

Enklare vardag

För driftpersonalen innebär det att deras arbete underlättas när allt är digitalt, de får en mycket bättre kontroll och överblick. Om det är någon lägenhet som sticker ut, så syns det direkt utan att de behöver åka ut på plats. Med andra ord blir arbetet både lättare och tar mindre tid.

Det visar sig nu att med optimal värme blev det en stor skillnad, och det märks både i plånboken och på nöjda boende.

Anders larsson älvkarlebyhus

-Det har gått över förväntan. Samtidigt som vi spar cirka 15 procent i energianvändning, så har alla boende en jämn värme året runt, säger en nöjd Anders Larsson.

Fler hus får Optimal värme framöver

När det nu är dags för upprustning av fler fastigheter, så får även de optimal värme. Tre hus ska rustas nu och är klara 2021. Med optimal värme är även de lägenheterna förberedda för en optimal innemiljö.

En fastighet som körs energieffektivt spar både pengar, energi och miljö. Och det är inte illa.

Är du också intresserad?

Är du också intresserad av en behagligare innetemperatur i er brf? Här finns mer information om Optimal värme, och vad den kan göra för skillnad hos er.

Det här är nummer 17 av 100 framsteg som vi gör för en bättre morgondag. Här kan du läsa mer om varför vi tycker det är viktigt att göra skillnad. #100framsteg

Publicerades den 2 oktober, 2020.

Gå till nyhetsarkiv