Vi laddar för framtiden

Mycket tyder på att vi kommer att använda mer el i framtiden. Batterilager kan bli en viktig pusselbit i det framtida energisystemet.

Framtidens energisystem

Därför vill vi på Gävle Energi utforska kombinationen av solceller och ett lokalt batterilager. Vi vill lära oss mer om hur tekniken kan hjälpa oss att ta nästa steg i utvecklingen av framtidens hållbara energisystem.

Det är flera i Gävle kommun som installerat solceller de senaste åren, vilket är glädjande. Som solcellsinnehavare blir man dock snart varse att elproduktionen är som störst när behovet är som minst – på dagtid när man själv jobbar eller går i skolan.

Testpiloter

Hur fungerar batterilagring i ett vanligt hem? Det vill vi lära oss mer om. Därför har vi nu två testpiloter som är lika nyfikna på tekniken som vi är. Under tre år kommer vi, tillsammans med våra pionjärer, att lära oss mer om morgondagens energisystem. 

Det vi tittar närmare på är nickel-metallhydridbatterier. Dessa innehåller inga tungmetaller och är återvinningsbara. Helt i linje med vårt miljöengagemang.

Batterilagring

-Vi vill utvärdera det vi tror kommer att vara framtiden för många energisystem; batterilager som lagrar förnyelsebar energi under dagen för att sedan kunna nyttjas under den del av dygnet när energibehovet är större. Projektet går helt i linje med Gävle Energis syn på förnyelsebar energi och hållbar utveckling.

– Det här kommer att bli en intressant och lärorik resa, säger Madelene Höglund, projektledare för våra testpiloter.

så funkar det, solceller

Visst är det spännande?! Följ gärna våra framsteg inom batterilagring. Vi delar gärna med oss av våra erfarenheter.

Det här är nummer 14 av 100 framsteg som vi gör för en bättre morgondag. Här kan du läsa mer om varför vi tycker det är viktigt att göra skillnad. #100framsteg

Publicerades den 8 september, 2020.

Gå till nyhetsarkiv