Gävletravet – En stark och stolt 80 plussare med något för alla

Här pratar vi både hästkrafter och mänsklig värme - utöver den energi som kommer från den hållbara fjärrvärmen. Vi tar en pratstund om riktiga upplevelser och varför det är viktigt att barn och unga får chansen att växa.

Gävletravet har funnits i stan sen 1935. Då låg man en bit utanför bebyggelsen men idag hittar vi travbanan och tillhörande verksamhet mellan andra sportarenor, lägenheter och företag. Travbanan är idag en av de mest stadsnära i hela Sverige.

En lite blåsig förmiddag träffar vi Kent Modin VD och Elina Ruth Stallansvarig på Travskolan. Inne på Kents rum är det varmt och skönt och väggarna pryds av bilder på både travhästar och de människor vars hjärta slår lite extra för sporten.

Vi startar med att fråga om travskolan. Hur gör man egentligen om man vill börja med trav?

– Travskolan finns bland annat för att rekrytera nya aktiva till travsporten och intresset har gått upp de senaste åren, berättar Kent. Vi vill såklart bli ännu fler i vår sport och här i Gävle ser vi nu en liten uppåtgående trend och där spelar travskolan en viktig roll, fortsätter han.

– Just nu har vi drygt 140 elever och det står barn och ungdomar på kö vilket är jätteroligt! Här tränar allt från 4–6 åringar på knattekurs till +70 åringar som ska ta körlicens på stor häst, berättar Elina som är Stallansvarig Travskolan.

– Det ger så otroligt mycket att få se hur barnen lär sig och hur de tar för sig. Man ser det i deras ögon, fortsätter hon. Och det är säkert med lugna och trygga hästar. Vi har allt från shetlandsponny till gotlandsruss och kall- och varmblod som är större hästar. Man ser hur barnen växer och får större självkänsla, förklarar hon leendes.

Som körkort fast för häst

För att få köra häst på en bana krävs det en licens och grunden för att ta den får man genom travskolan. Där går man igenom allt från skötsel, tävlingsregler, träningsupplägg och mycket mer.

– Det är precis som med körkortet förutom att här räcker det inte med en godkänd uppkörning, utan det krävs tio godkända licenslopp, berättar Elina. Det innebär en hel del träning för när man väl kommer ut på ett lopp är det 14 andra hästar på banan samtidigt som det är mycket ljud, ljus och publik. Då gäller det att ha koll, förklarar hon.

– Det allra viktigaste vi lär ut är att det är ”hästen först”. De ska vara friska, glada och vilja träna och tävla, fortsätter Elina. En glad häst är en bra häst.

På travskolan har de också kurser för vuxna. Exempelvis om man ska köpa en egen häst för att träna och tävla.

– Just nu jobbar vi med en häst som faktiskt har sprungit in en del pengar redan nu, berättar Elina.

Fullt ös från morgon till kväll

På Travskolan har man kurser från lunch till sena kvällen. Förutom det finns en populär restaurang, som vanligtvis alltid är fullbokad när det är lopp.

– Vi erbjuder också konferenslokaler, testa på tandemtrav eller köra ponnyrace för både företag och andra grupper. Här finns det många olika möjligheter, berättar Kent. Många som kommer hit fastnar för sporten.

Och vi förstår ganska snabbt varför det är lätt att fastna.

– Intresset för travsporten ökar, och jag tror också att vi kommer att vilja gå bort från våra mobiler och uppleva saker på plats. Doften, rörelsen, känslan och ljuden, säger Elina.

Som oinvigd i travvärlden är det ändå lätt att förstå tjusningen. Både att få köra själv men även att se på tävlingarna.

– Det som är häftigt är att alla har samma förutsättningar, berättar Elina. Man behöver inte vara proffs eller köpa en jättedyr häst. Det allra bästa är farten, gemenskapen och att alla alltid är välkomna.

– Det spelar heller ingen roll om man är kille eller tjej, ung eller gammal eller har ett funktionshinder det är lika för alla, fyller Kent i. Det är verkligen en inkluderande sport, både på stallbacken och i publikhavet. Det är en stor uppslutning kring varje häst och det är många personer som arbetar hårt för att nå samma mål. Det skapar gemenskap.

Gemenskapen går också att ta på när det är dags för tävlingar. På en tävlingsdag är det över 70 personer som arbetet på plats och många har vart med i över 30 år. På den stora tävlingsdag i slutet av maj varje år, när H.K.H Prins Daniels lopp går av stapeln, är det vanligtvis över 5000 besökare. När intervjun gjordes var det innan besöksrestriktioner infördes på grund av pandemin, men vi ser fram emot tävlingsdagen 2021.

– Där snackar vi gemenskap och glädje, berättar Kent. Det gäller både funktionärer och publik. Jag har aldrig hört talas om trav-huliganism i vår sport, alla är välkomna. Är man på en travbana har man samma intresse och det finns inga motsättningar.

Fokus på miljö och hållbarhet

Hur hänger travet ihop med fjärrvärmen och Gävle Energi då?

– Miljöfrågor är väldigt viktiga för oss, och vi arbetar dagligen med det, berättar Kent. Vårt största fokus just nu är energibesparingar och vi kikar även på möjligheter att installera solceller. Fjärrvärmen används både för att värma lokaler och för varmvattnet som vi använder när vi duschar hästarna.

Vi avslutar med några hållbarhetstips från både Kent och Elina.

– Jag tycker att det är viktigt med lokalproducerat, bra för miljön och våra näringsidkare. Våga besöka oss och komma närmare hästarna och närmare sporten. Hästar har en häftig effekt på oss människor, säger Kent leendes.

– Jag håller med Kent om att man ska besöka en travtävling. Alla som kommit hit för första gången är supernöjda och tycker att det är en häftig upplevelse. Sen är jag vegetarian sedan länge och det är hållbart både för planeten, kroppen och plånboken. Så det är mina två tips, avslutar Elina.

Publicerades den 7 september, 2020.

Gå till nyhetsarkiv